Pompa wody konieczna ? A jak juz tak to nie ma tanszej ? coś drogo.
Pompa wody konieczna ? A jak juz tak to nie ma tanszej ? coś drogo.
To i tak tania ta pompa.
Panewki korbowodowe 300, główne drugie 300. Tłok korba 500. Uszczelniacze P+T - 200zł.
Nie ma czegoś takiego jak sprawdzenie turbosprężarek. Jak rozbiorą to nie złożą już ponownie na tych samych częściach. Bo ubytki uzupełnia nagar który się potem wykrusza i trzeba regenerować. Co najwyżej te westgaty tak jak rozmawialiśmy wcześniej.
Wysyłka i sprawdzenie wtrysków - jakieś 450zł z wysyłkami.
Mam nadzieję, że czynnik od klimy to Ci ściągnęli a nie wysłali w kosmos... Jak tak to bym za niego im nie zapłacił. Czynnik jakieś 30-40zł za 100g. wchodzi od 600 w górę. Nie wiem ile dokładnie w F01.
Dorzuć jeszcze uszczelkę pokrywy zaworów - 100
Uszczelkę misy olejowej - kolejne 100
koniecznie komplet śrub aluminiowych skrzyni korbowej 120zł
Sprawdź rolki silnika. Jak jest wyjęty nieporównywalnie łątwiej cokolwiek wymienić.
Konieczne osiowanie bloku, planowanie bloku - ze względu na to że aluminiowy, planowanie głowicy - 600zł. Nie wiem ile doliczą za czyszczenie z nagaru itd.
Pompa oleju do rozkręcenia, wyczyszczenia, aby w niej nic nie utkwiło co załatwi Ci ponownie panewki. Jest rozbieralna. Osobiście ją rozkręcałem. tylko pilnuj żeby się nie rozpadła po garażu, bo nie znajdziesz. Sprawdź czy nie zatarta.
Na szybko licząc dorzuca się już jakieś kolejne 3000zł. Brakuje w tym kosztów wyjęcia i włożenia silnika oraz skłądania silnika.
Pompę rozebraliśmy podczas demontażu. Było czysto w środku. Uszczelkę misy już mam od 2 miesięcy. Nowe śruby skrzyni korbowej nie liczę, bo to ma być w usłudze szlifu. Uszczelka pokrywy jest już w wyliczeniu. Czynnik raczej poszedł w atmosferę, więc będziemy dogadywać temat.
Niestety nawet odliczenie tego co mówisz, to wielkiej różnicy nie robi. Kosmetyczną. Ile Ci zaśpiewali za złożenie silnika?
Koszty bez tragedii, jak będzie to zrobione dobrze i ze sztuką. Ja bym turbiny od razu zrobił.
Jakie są najlepsze panewki do tego silnika, zakładam wymianę profilaktyczną. Kolbenschmidt? Macie jakieś numery?
Ostatnio edytowane przez mk37475 ; 12-11-2018 o 21:38
Z tego co pamiętam, to jak rozbierałem silnik to panewki korbowodowe oryginalne miały takie samo logo jak GLYCO a główne to właśnie kolbenschmidt.