Ponawiam pytanie, czy ISTA można zdiagnozować te wtryski?
Drugie pytanie, czy można zmienić panewki korbowodowe w N54 ściągając tylko miskę olejową? Czy jest to grubsza akcja i trzeba rozbierać motor?
Ponawiam pytanie, czy ISTA można zdiagnozować te wtryski?
Drugie pytanie, czy można zmienić panewki korbowodowe w N54 ściągając tylko miskę olejową? Czy jest to grubsza akcja i trzeba rozbierać motor?
Chyba nie :D
Osobiście robiłem N54 i panewki korbowodowe da się zrobić po zdjęciu samej miski. Tyle że aby zdjąć miskę, trzeba albo zdemontować całe zawieszenie przednie do dołu, albo wydłubać silnik na zewnątrz.
To wiem, ale jak już zdejmę miskę to później jest łatwo? jakieś wskazówki?
Idzie łatwo. Będziesz musiał jeszcze odkręcić smok i dodatkową osłonę wału. Potem wymieniasz panewki korbowód za korbowodem. Przy skręcianiu korbowodu z powrotem do wału (korbowód z jego stopą) wypada użyć nowych śrub. Popatrz na te serwisówki co wcześniej podesłałem. Dokręcać trzeba z odpowiednim momentem + obrót o kąt. Jak skręcisz za mocno, ryzykujesz obrócenie panewki. Jak skręcisz za lekko, może ją wyklepać.
A! I musisz odczytać parametry wału i odpowiednio dobrać panewki. Kolory są ważne.
I ważne, aby składać korby w ten sam sposób. Korby są robione z jednego kawałka materiału i potem łamane na pół. Więc jak odwórcisz w drugą stronę fragment korby będzie lipa. Po skręceniu, wyglądają, jakby były z jednego kawałka materiału zrobione.
Jak odczytać parametry wału?
Górne panewki rozumiem wymieniam w taki sposób, że wypycham korbowód z tłokiem do góry, wrzucam panewką (na środek stopki) i smaruję olejem silnikowym od strony łączenia panewka-wał?