Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: Zbie¿no¶æ

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2018
    BMW
    F01
    Sk±d
    Leverkusen

Zbie¿no¶æ

Witam
    Muszê ustawiæ zbie¿no¶æ w mojej F01 , mam active steering i tylna o¶ skretna .
    Pytanie brzmi czy kto¶ z forumowiczów wie jaka jest procedura, a chodzi glownie o to jakie kalibracje i funkcje serwisowe (w ista +) (mam icom )trzeba wlaczyc przed i po ustawieniu zbie¿no¶ci. Bo mam goscia ktory mi ustawi geometrie ale kalibracje musze sam zrobic .

Wys³ane z mojego SM-G955F przy u¿yciu Tapatalka

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2018
    BMW
    Bylo: F01 730D, Jest: Tesla S
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Hej,
    sam jestem ciekawe. Ja probowalem 2 razy zrobic to sam i ze zwykla stacja ustawiajaca geometrie. Za kazdym razem konczylo sie tym, ze mi sie kierownica krzywila od 120 km/h. W koncu sie wkurzylem i pojechalem do ASO. Oddali mi auto z takim samym problemem. Wiec reklamacja i dopiero przyszedl gosc z ISTA i poresetowal czujniki i jest malina.

Moze moj blad byl, ze zawsze podczas ustawiania geometrii siedzial w srodku w aucie.
    Podczas kalibracji byla 2 razy komenda: trzymaj prosto kola a pozniej trzymaj kierownice prosto. Moze tam cos zawalilem.

Temat - https://7er.pl/showthread.php/53082-...a-osia-skretna

Daj znac jakie beda wyniki. Moze nawet nagraj jakis filmik.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2018
    BMW
    F01
    Sk±d
    Leverkusen
    Dzisiaj sie dowiadywalem w BMW w leverkusen koszt geometri z kalibracja kosztuje 327 euro.
    Ale znalazlem warsztat ktory ustawi geometrie i zkalibruje wszystko za 70e takze jak jutro przyjdzie mi wachacz to na dniach bede robic geometrie. Takze podpatrze jak cala procedura wyglada i co kalibruja i dam znac :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2018
    BMW
    F01
    Sk±d
    Leverkusen
    Dzisiaj by³em ustawiaæ geometriê zap³aci³em 60euro
    Sprawa wygl±da³a nastêpuj±co:
    Go¶ciu ustawi³ mi wszystkie k±ty i zbie¿no¶æ po tym wszystkim pod³±czy³em siê ista + auto dalej by³o na podnosniku i ustawione wszystko na zero kierownica, tylna o¶:
    -funkcje serwisowe
    -aktywny uk³ad kierowniczy
    - jak dobrze pamiêtam to pyta³a sie ista co by³o robione to zaznaczy³em ze ustawianie zbie¿no¶ci
    I cala procedura polegala na tym ze dawa³em dalej dalej itp tam musia³em potwierdzaæ czy wszystko jest na zero.

Musze dodac jeszcze ze sprzêt do zbie¿no¶ci musi byæ konkretny i mierzyæ w ilu¶ tam punktach bo inaczej nic z tego nie bedzie .

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2018
    BMW
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Czego ja nie kumam w tej procedurze to on pyta na poczatku:

1. Czy klient uskarza sie na krzywa kierownice? Jak wybierzesz tak to sa dodatkowe rzeczy do zrobienia.

Potem gdzies w srodku pada rozkaz:

2. Ustaw kola prosto.
    3. Ustaw kierownice prosto.

Pytanie skad masz wiedziec kiedy sa kola prosto? Przeciez moga byc rzucone wzgledem kierownicy.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2018
    BMW
    F01
    Sk±d
    Leverkusen
    Powiem ci ze to dziwne bo ja tez my¶la³em ze najpierw ustawiam na tylnej osi w iscie punkt zero i na kierownicy , ale go¶ciu który mi ta geometriê robil powiedzia³ ze po ustawieniu geometrii robie procedurê w ista. I tak samo powiedzia³ mi go¶æ który sie specjalizuje w BMW.
    Ja ci powiem z k±d wiedzia³em kiedy jest kierownica prosto i tylna os
    - go¶æ mial porz±dny sprzêt do geometrii i za³o¿y³ mi czujnik na kierownicy i jak ustawial mi zbie¿no¶æ to wy¶wietla³o jemu na monitorze w jakiej pozycjj jest kierownica . I jak skoñczy³ regulacje to tylna o¶ i kierownice mia³em prosto. Zrobilem ta procedurê w ista no i wszystko gra.

A powiedz mi co mia³e¶ wymieniane ze potrzebowa³e¶ geometriê ustawiæ ?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2018
    BMW
    F01
    Sk±d
    Leverkusen
    Teraz tak sobie pomy¶la³em ze go¶æ mial racje ustawi³ mi wszystkie kola wzglêdem prostej kierownicy a pozniej w ista zmieniasz punkt wirtualny (zero) ¿eby aktywny uk³ad nie warjowal.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2018
    BMW
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Jezeli gosc byl pewny, ze tyl patrzy prosto to mogl to zrobic dobrze wzgledem tylnej osi. Ja jezdzilem 2 razy to gosci co tyl traktowali jako punkt wyjsciowy. Wiec jak krecilem kierownica to wszystko im plywalo.

Robilem poniewaz po wymianie wahaczy rzucilo mi lekko kierownice. Pozniej po moich kalibracjach bylo, ze kierownica byla skrzywiona w lewo do 80 km/h, przy 80 km/h patrzala prosto a ponad 120 km/h skrzywiala sie w prawo :).

Podobne w±tki

1. gwint a zbie¿no¶æ pytanko.
    Przez mateusz91 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 19-05-2016, 23:23
  2. [zawieszenie] E38 '96 zbie¿no¶æ - pro¶ba o sugestie
    Przez Velocityraptor w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10-12-2015, 13:43
  3. Zbie¿no¶æ z ty³u
    Przez arturkkk w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 05-05-2015, 07:20
  4. [zawieszenie] Zbie¿no¶æ ( regulacja pochylenia ko³a ) w e38.
    Przez Kamiloooo91 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 27-08-2013, 10:52
  5. Zbie¿no¶æ kó³ z przodu
    Przez Megablast73 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 11-02-2011, 17:29

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów