Cytat Zamieszczone przez bmwe
powiedz mi co Ty byś kupił do "PEŁNEGO diagnozowania e32"
Szczerze? INPA/EDIABAS z interfejsem ADS. Koszt około 500 zł. Osobiście nie sprawdzałem ale internet mówi, że to działa. Jedyna wada to podobno skonfigurowanie tego po instalacji żeby działało to jakaś katorga :) Instrukcje na przykład na Elektrodzie to kilka-kilkanaście ekranów.

Carsoft to w E-32 tylko błędy i w zasadzie tylko silnik i czasami airbag,

Car Scanner niby oferuje wszystko co potrzebne łącznie z live data ale jest nie do kupienia (robił to jakiś gość z Estonii prywatnie, jego strona zniknęła) a piratów NIGDZIE nie znalazłem, jest tylko demo które nie oferuje nic ponad błędy silnika (i to tylko w wersji 1.01). Oryginał kosztował 100 Euro i był to tylko program - interfejs we własnym zakresie - gość udostępniał schemat.

Euroscan PODOBNO oferuje błędy i live data ale z kolei w menu jest tylko moduł silnika.

PODSUMOWUJĄC:
1. Jeśli stać Cię to tylko ADS.
2. Jeśli nie a chcesz kolegom czasem zdiagnozować inną beemkę (na przykład E38) to Carsoft 6.5 (koszt 200 zł)
3. Jeśli chcesz kolegom czasem zdiagnozować auta innych marek a interesują Cię tylko silniki to Euroscan. (koszt 250-300 zł) (dla volkswagena obsługuje nie tylko silniki)
4. Jeśli żadne z powyższych to za 70 zł masz zestaw do Car Scannera, który w E-30/E-32/E-34 zrobi dokładnie to samo co warty trzy razy więcej Carsoft.

P.S. Ostatnio podpinałem do Carsofta 6.5 E-38 728i. Komunikuje się właściwie ze wszystkim (silnik, skrzynia, zamek i okna, klimatyzacja, światła, airbag, abs, zegary, komputer pokładowy), czyta i kasuje błędy wszystkich tych modułów, działa live-data, działa menu ZKE/ZVM component activation z którego można podnosić i opuszczać szyby, bawić się wycieraczkami, działa oczywiście kasowanie inspekcji, działa przestawianie mil na kilometry w liczniku i języka zegarów. Zapewne można też zakodować moduł silnika czy skrzyni biegów po wymianie.