Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: e38 740d stukanie w silniku

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2018
    BMW
    E38 740D
    Sk±d
    Mroczków-Kapturów

Post e38 740d stukanie w silniku

Witam.
    Mam problem z moj± 7. Kupi³em j± rok temu i wszystko by³o git, a¿ tu nagle pewnego dnia jadê sobie spokojnie do roboty i bêc '' Einspritzanlage " obroty w dó³ i bawara is dead. Proby odpalenia, laweta itd. Po jakim¶ czasie odpali³a lecz to ju¿ nie by³a ta sama bawara :(

Odda³em j± do mechanika , popatrzy³ , posprawdza³ i okaza³o siê ¿e jak dosta³ siê do jednego filtrów powietrza us³ysza³ stukot. D¼wiêk dochodzi z jednej z g³owic.
    W tej chwili jest normalnie s³yszalny. Nie jest to niewiadomo jakie walenie ale ewidentnie co¶ s³ychaæ. Na domiar z³ego stwierdzi³ ¿e prawdopodobnie nie chodzi na wszystkie gary ;/ Poradzi³ mi ¿eby najlepiej wyj±æ ca³y silnik, rozmontowaæ g³owice itd albo najlepiej kupiæ ca³y nowy.

Wiêc moje pytanie do was : Czy mieli¶cie kiedy¶ ju¿ takie historie , co mo¿e byæ przyczyn± i jakie by³oby Salomonowe rozwi±zanie tej sprawy ?

Dodam tylko ¿e najgorsze jest to ¿e chodzi³a w 100% normalnie, nie traci³a mocy , odpala³a - wszystko ot tak.

Egzemplarz z 2000r. 245km.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

No nie ma co, trzeba rozbieraæ, jak co¶ s³ychaæ to usterka mechaniczna.

Nie ma tutaj innego rozwi±zania, ani innej metody ¿eby znale¼æ problem. Nie bêdziemy Ciê tutaj straszyæ ró¿nymi opcjami, a jest ich kilka, bo tylko siê nakrêcisz niepotrzebnie.

W du¿ych miastach najlepiej po zdiagnozowaniu na który nie pali zrobiæ endoskopiê I przed rwaniem wszystkiego zadecydowaæ czy jest do roboty, czy wymiany.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 20-09-2018 o 13:41
    pozdrawiam Bartek

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2018
    BMW
    E38 740D
    Sk±d
    Mroczków-Kapturów
    Obawiam siê ¿e ju¿ siê nakrêci³em ;/ wiadomo ¿e z mechanik± nie ma ¿artów, a problemem jest ¿e w mojej okolicy ( ¶wiêtokrzyskie okolice Skar¿yska ) ciê¿ko o dobrego mechaniora a mam ju¿ do¶æ bujania siê po znachorach - ja z mechaniki jestem lewy. Chodzi mi o to ¿e mo¿e siê to okazaæ studnia bez dna. Kole¿ka na jednym z forów opisywa³ ten sam problem z e65 w tej samej jednostce ( a to mechanicznie jedno i to samo) i sprawa siê obi³a o rozrz±d. I tu pojawia siê pytanie czy gra w naprawe i dochodzenie jest warta ?
    Nowy klamot ok. 5k

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Mo¿e to byæ studnia bez dna, ale te¿ mo¿e byæ taka do¶æ p³ytka. "Co¶ stuka" niestety nie odpowie nam, na który z tych wariantów musisz siê przygotowaæ, dlatego najlepsz± rad± jest to co napisa³ ttrol - sprawdziæ na który gar nie pali, po znalezieniu go wykrêciæ ¶wiecê i przez kamerê endoskopow± sprawdziæ wnêtrze cylindra. Je¶li tam bêdzie czysto to dramatu byæ nie powinno.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2018
    BMW
    E38 740D
    Sk±d
    Mroczków-Kapturów
    Tylko tak jak mowie ciezko u mnie o ogarniêtego mechanika. Do tej pory oddawa³em j± do rzekomo najlepszego serwisu w Kielcach specjalizuj±cego siê w Bmw i Mini, choæ nie ukrywam ¿e jest jeszcze jedna historia o któr± mam do nich ¿al ¿e mi j± doradzili - mianowicie wodorowanie silnika. Jest mo¿liwo¶æ ¿e to mog³o byæ przyczyn± pocz±tku moich mechanicznych problemów ? ( tak sugerowa³ mechanik)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar jagdtiger
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    brak
    Sk±d
    £ód¼
    A nie bra³e¶ pod uwagê ¿e mo¿e byæ to uszkodzony wtrysk, który wydaje takie cykaj±ce/stukaj±ce d¼wiêki i dlatego wywali³o b³±d Einspritzanlage? Mo¿e warto to te¿ sprawdziæ.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Aldik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    740xd f01
    Sk±d
    Katowice
    Cytat Zamieszczone przez jagdtiger Zobacz posta
    A nie bra³e¶ pod uwagê ¿e mo¿e byæ to uszkodzony wtrysk, który wydaje takie cykaj±ce/stukaj±ce d¼wiêki i dlatego wywali³o b³±d Einspritzanlage? Mo¿e warto to te¿ sprawdziæ.
    No w³asnie jak przeczyta³em pierwszy post to dla mnie spraw± ewidentn± by³ w³asnie wtryskiwacz co by t³ymaczy³o, ¿e nie chodzi na jeden i co wiêcej mo¿e powodowaæ dziwne stuki - takie moje zdanie !

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2018
    BMW
    E38 740D
    Sk±d
    Mroczków-Kapturów
    No nic sprobuje jeszcze co¶ z nim powalczyæ ile starczy si³ i hajsu w portfelu . Dam znaæ jak dowiem siê co j± trapi. Dziêki za pomoc ! :)

Podobne w±tki

1. [silnik] Stukanie w silniku n62b44 nie vanos i valvetronic
    Przez x-factor w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 42
    Ostatni post / autor: 11-04-2017, 11:26
  2. Stukanie w skrzyni na zimnym silniku.
    Przez pablo_k3 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 31-01-2014, 15:05
  3. [silnik] e65 745i stukanie w silniku
    Przez rogalex w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 69
    Ostatni post / autor: 04-03-2013, 20:55
  4. [silnik] 740d nie odpala na ciep³ym silniku...
    Przez kazkom13 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 21-12-2011, 10:39
  5. stukanie na zimnym silniku
    Przez dOOm_PL w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 14-11-2010, 12:07

Tagi dla tego w±tku

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników