Wszystko wskazuje na zatkane katalizatory. Sondy działają poprawnie.
Wszystko wskazuje na zatkane katalizatory. Sondy działają poprawnie.
Chwilowo nie ma katów (jest zwykła rurka), bo zamontowałem Bosale i rozwaliły się oba po 200-300km. :( Niestety nigdzie nie widzę możliwości żeby sprawdzić na INPIE pracy poszczególnych cylindrów. A te błędy lambdy w banku 1 i 2?
Wartość INPA adaptation additive 1 jest poza skalą, czy wraca do normy po skasowaniu adaptacji? Powinna wrócić a potem się rozjechać. Może po wycięciu katów INPA ich nie kasuje, tak się zdarza.
Taki zestaw błędów sypie jak katy są zatkane. Możesz wymienić sondy (pasują od innych modeli aut) i sprawdzić wiązkę bo to nieduży koszt ale zwykle jest static error a nie sporadic jak sonda jest uszkodzona. Poszukam jeszcze informacji na ten temat, może na coś trafie. Po wycięciu katów (też miałem taki zestaw) i resecie adaptacji błędy nie wróciły.
Następny podejrzany MAF - trzeba polatać z podpiętą INPĄ bo jeśli podaje złe wartości sondy też głupieją. Możesz wyczyścić go i zobaczyć czy jest jakaś zmiana
Ostatnio edytowane przez Pablo_el ; 22-09-2018 o 14:15
Czyli po prostu odłączyć na noc żeby zrobić reset adaptacji?
Pablo wrzucił wyczerpującego linka już w pierwszej odpowiedzi. Trzeba tylko poczytać ze zrozumieniem. Na dole opisane są konkretne przyczyny, związane z konkretnymi objawami. U Ciebie będzie to najprawdopodobniej nieszczelność w dolocie, ponieważ adaptacje rozjechały się identycznie, a więc problem jest na odcinku wspólnym układu zasilania dla obydwu banków. Możesz mieć jeszcze resztki katów w dalszej części wydechu, ale objawy wskazują raczej na nieszczelności.
To co, że diesel? Pewnie świece zalane;)
Niestety z braku czasu wymieniłem tylko uszczelki między filtrem powietrza i przepustnicą - bez zmian. Po kupnie nowych świec też nic się nie poprawiło. Auto było u 2 mechaników, sprawdzali kompresje, sondy lambda, silniczek krokowy i te rzeczy są ok. Muszę jeszcze sprawdzić cewki. Jeśli to nie pomoże, to będę musiał rozebrać dolot.
Ja dekiel zawsze uszczelniam sylikonen do wysokich temperatur. Daje tylko na ta gładka cześć uszczelki
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
e38 728, E39 523, E53 3.0i
Czystość to podstawa przy tego typu pracach. Polecam dokładnie odtłuścić jakimś zmywaczem obie powierzchnie styku no i oczywiście czyste ręce albo gumowe rękawiczki.
A co i jak smarować to już jak komu wygodniej :) Ja robie film na obu stronach, czekam ok 10 minut i składam. Używam Victor Reinz ale ten Elring wygląda dokładnie tak samo.