Chwilowo nie ma katów (jest zwykła rurka), bo zamontowałem Bosale i rozwaliły się oba po 200-300km. :( Niestety nigdzie nie widzę możliwości żeby sprawdzić na INPIE pracy poszczególnych cylindrów. A te błędy lambdy w banku 1 i 2?
Chwilowo nie ma katów (jest zwykła rurka), bo zamontowałem Bosale i rozwaliły się oba po 200-300km. :( Niestety nigdzie nie widzę możliwości żeby sprawdzić na INPIE pracy poszczególnych cylindrów. A te błędy lambdy w banku 1 i 2?
Wartość INPA adaptation additive 1 jest poza skalą, czy wraca do normy po skasowaniu adaptacji? Powinna wrócić a potem się rozjechać. Może po wycięciu katów INPA ich nie kasuje, tak się zdarza.
Taki zestaw błędów sypie jak katy są zatkane. Możesz wymienić sondy (pasują od innych modeli aut) i sprawdzić wiązkę bo to nieduży koszt ale zwykle jest static error a nie sporadic jak sonda jest uszkodzona. Poszukam jeszcze informacji na ten temat, może na coś trafie. Po wycięciu katów (też miałem taki zestaw) i resecie adaptacji błędy nie wróciły.
Następny podejrzany MAF - trzeba polatać z podpiętą INPĄ bo jeśli podaje złe wartości sondy też głupieją. Możesz wyczyścić go i zobaczyć czy jest jakaś zmiana
Ostatnio edytowane przez Pablo_el ; 22-09-2018 o 15:15
Czyli po prostu odłączyć na noc żeby zrobić reset adaptacji?
Pablo wrzucił wyczerpującego linka już w pierwszej odpowiedzi. Trzeba tylko poczytać ze zrozumieniem. Na dole opisane są konkretne przyczyny, związane z konkretnymi objawami. U Ciebie będzie to najprawdopodobniej nieszczelność w dolocie, ponieważ adaptacje rozjechały się identycznie, a więc problem jest na odcinku wspólnym układu zasilania dla obydwu banków. Możesz mieć jeszcze resztki katów w dalszej części wydechu, ale objawy wskazują raczej na nieszczelności.
To co, że diesel? Pewnie świece zalane;)
Niestety z braku czasu wymieniłem tylko uszczelki między filtrem powietrza i przepustnicą - bez zmian. Po kupnie nowych świec też nic się nie poprawiło. Auto było u 2 mechaników, sprawdzali kompresje, sondy lambda, silniczek krokowy i te rzeczy są ok. Muszę jeszcze sprawdzić cewki. Jeśli to nie pomoże, to będę musiał rozebrać dolot.
@Pablo_el
Zakupiłem uszczelki na cały dolot + dekle + kompletną odmę z separatorem i tymi wszystkimi rurkami. Zakupiłem też masę uszczelniającą https://motostacja.com/p/ELRING-471500/. Czy dawać to na jedną i drugą stronę dekla i potem uszczelkę?
Ja dekiel zawsze uszczelniam sylikonen do wysokich temperatur. Daje tylko na ta gładka cześć uszczelki
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
e38 728, E39 523, E53 3.0i
Czystość to podstawa przy tego typu pracach. Polecam dokładnie odtłuścić jakimś zmywaczem obie powierzchnie styku no i oczywiście czyste ręce albo gumowe rękawiczki.
A co i jak smarować to już jak komu wygodniej :) Ja robie film na obu stronach, czekam ok 10 minut i składam. Używam Victor Reinz ale ten Elring wygląda dokładnie tak samo.