Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 13

W±tek: G³o¶ne nieregularne stukniêcie z okolic tylnych kó³

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2016
    BMW
    728i
    Sk±d
    wlkp

Post G³o¶ne nieregularne stukniêcie z okolic tylnych kó³

Witam,

Mam dosyæ dziwny problem z autem, otó¿ co jaki¶ czas, zupe³nie nieregularnie pojawia mi siê z ty³u samochodu bardzo g³o¶ne , g³uche stukniêcie przypominaj±ce uderzenie np. piê¶ci± w blachê.
    Stuka tak ju¿ od jakich¶ 2 lat ale ostatnio siê to nasili³o, stuki s± du¿o czêstsze i g³o¶niejsze. Niestety jest to ciê¿kie do zdiagnozowania, musia³ bym chyba kogo¶ przewie¼æ w baga¿niku przez kilka km. Stuki pojawiaj± siê i w czasie jazdy i w czasie postoju, czêsto pojawiaj± siê chwilê po tym jak zatrzymam auto po je¼dzie, np. przy postoju na ¶wiat³ach.

Czy spotka³ siê kto¶ z Was z takim przypadkiem ? Lub macie mo¿e pomys³ co to mo¿e byæ? Auto to E38 99' M52TUB28 z manualem.

Pozdrawiam

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Stukniêcie jest pojedyncze? Mo¿e to nie jest stukniêcie tylko masz problem z odpowietrzaniem baku i tworz±ce siê podci¶nienie zasysa blachê baku do wewn±trz.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2016
    BMW
    728i
    Sk±d
    wlkp
    Tak stukniêcie jest pojedyñcze, zupe³nie nieregularne, chocia¿ ostatnio coraz czêstsze i g³o¶niejsze dlatego mnie to zaczê³o martwiæ. Tak my¶la³em ¿e to mo¿e byæ jak±¶ blacha naprê¿aj±ca siê i rozprê¿aj±c± co jaki¶ czas lub te¿ co¶ ze sprê¿yn± lub amortyzatorem/odbojem (dzwoni mi te¿ co¶ przy prawym kole jak jadê po nierówno¶ciach). Wracaj±c do zbiornika paliwa to regenerowa³em go w 2016 odrazu po zakupie bo ciek³ a auto na codzieñ je¼dzi na gazie

Wys³ane z mojego Lenovo P2a42 przy u¿yciu Tapatalka

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Pablo_el
    Do³±czy³
    Dec 2016
    BMW
    e38 744 1997 e36 M50b20nv 1997
    Sk±d
    Bialystok
    tuleje p³ywaj±ce ty³ oraz pó³o¶ka - od tego bym zacz±³. Tuleje u mnie wydawa³y d¼wiêki podobne do ton±cego okrêtu podwodnego :P Stawiam na tuleje bo pó³o¶ by siê odzywa³a bardziej przy zakrêcie w prawo oraz przy przyspieszaniu/zwalnianiu.

Dzwoni pewnie os³ona tarczy hamulcowej.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2018
    BMW
    E38 740i 2000
    Sk±d
    ¶l±sk
    Te¿ mia³em ten problem.
    Okaza³ siê uszkodzony zawór odpowietrzaj±cy bak. Najpro¶ciej to poje¼dzi z odkrêconym wlewem (ja je¼dzi³em na nie dokrêconym). Je¶li stuki ust±pi± to bêdziesz mia³ odpowied¼

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2016
    BMW
    728i
    Sk±d
    wlkp
    Odno¶nie zaworu odpowietrzaj±cego, nie ma znaczenia to ¿e auto je¼dzi 99% czasu na LPG ?

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw

Cytat Zamieszczone przez julaswdx Zobacz posta
    Odno¶nie zaworu odpowietrzaj±cego, nie ma znaczenia to ¿e auto je¼dzi 99% czasu na LPG ?

Fizyka :) W baku panuje jakie¶ ci¶nienie. Na zewn±trz auta te¿ panuje jakie¶ ci¶nienie. Zawór odpowiada za wyrównanie ci¶nienia w baku, ¿eby by³o takie samo jak ci¶nienie na zewn±trz. Jak zawór nie dzia³a, to te ci¶nienia wyrównuj± siê zbyt wolno, lub wcale, a to powodowaæ mo¿e, ¿e bak pracuje i "strzela". Wystarczy, ¿e poje¼dzisz trochê po górkach. To jest ten sam efekt co zatykaj±ce siê uszy ;)
    Ostatnio edytowane przez damned1 ; 03-09-2018 o 13:59

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2016
    BMW
    728i
    Sk±d
    wlkp
    Rozumiem, dziêkujê, poje¿d¿ê na niedokreconym korku trochê i zobaczê czy dalej bêdzie stukaæ.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2016
    BMW
    728i
    Sk±d
    wlkp
    Witam,

Potwierdzam skuteczno¶æ metody wywiercenia dziurki w korku wlewu paliwa, za³atwi³a problem stukania.

Nasuwaj± mi siê jednak 2 pytania, jak my¶licie, czy mo¿na to rozwi±zanie pozostawiæ jako docelowe ? oraz czy nie bêdzie mi siê przez to skraplaæ woda do zbiornika ?

Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar winmediacenter
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Sulejowek
    Mo¿esz spróbowaæ przedmuchaæ odpowietrznik. Pod mask± (przynajmniej w moim przypadku - 4.4) jest zawór odpowietrzaj±cy zbiornik z wê¿ykiem. Odpinasz wê¿yk i z kompresora podajesz ci¶nienie. U mnie okaza³o siê to tylko dora¼nym sposobem gdy¿ za³atwi³o sprawê na jakie¶ pó³ roku. Ogólnie do wymiany jest filtr który znajduje siê z tego co pamiêtam pod lewym tylnym b³otnikiem. Koszt chyba w okolicy 400-500z³.

Podobne w±tki

1. [skrzynia] G³o¶ne wycie z okolic konwertera + film nagranie pracy na INPA
    Przez Michal750 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 27
    Ostatni post / autor: 13-11-2014, 20:07
  2. [klima] Pojedyncze stukniêcie na podszybiu, klapa nawiewu?
    Przez brunoz w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 17-10-2012, 10:07
  3. [pozostale] G³o¶ne wycie z ty³u przy w³±czonej klimatyzacji
    Przez Rock750 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 13-06-2011, 20:19
  4. Dziwne stukniêcie przy ruszaniu
    Przez qba740 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 12-02-2010, 09:02
  5. Demonta¿ tylnych amortyzatorów