Dziêki wielkie, winmediacenter. Niczego w ¿yciu chyba nie przeczyta³em bardziej uwa¿nie. Mam pewien trop, ale i w±tpliwo¶ci. Z tego artyku³u wynika, ¿e najprawdopodobniej mam zapchany katalizator i dlatego auto kuleje. Tylko ta przyczyna, wymieniona w artykule, zgadza siê z moimi objawami (mam 128 na plusie z jednej strony i 62 na minusie z drugiej).

Otó¿ jaki¶ czas temu usun±³em obydwa katalizatory w celach diagnostycznych. Ten od strony kierowcy by³ rzeczywi¶cie trochê sfatygowany (dzwoni³, jak siê nim potrz±snê³o), ale my¶la³em, ¿e to przez bezsensownie wzbogacan± mieszankê, która szybciej go wypali³a. Po wywaleniu katów zrobi³em reset adaptacji przez odpiêcie baterii i zwieranie klem (mam M60B40 z 1994 r., a DME prze³o¿one z auta z 1995 wiêc powinno siê skasowaæ).
Usuniêcie katalizatorów nic nie zmieni³o. Czy mo¿liwe jest, ¿e mam tak zapchany sam kolektor wydechowy?

Czy odpiêcie kolektora wydechowego wystarczy do diagnostyki?

I jeszcze w±tpliwo¶æ odno¶nie lambd. Czy fakt, ¿e po od³±czeniu obydwu lambd tylko jedna zg³asza b³±d ci±g³y ¶wiadczy o tym, ¿e komputer nie korzysta prawid³owo z tej drugiej, która zg³asza tylko b³±d sporadyczny, chocia¿ wtyczka jest odpiêta?