Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 37

W±tek: Czy wymieniaæ olej w skrzyni biegów?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2015
    BMW
    E32 3.0 r6
    Sk±d
    Nidzica

Post Czy wymieniaæ olej w skrzyni biegów?

Witam, E38 1999 2.8 kupione z przebiegiem 260tys, poprzednik zrobi³ 60tys i nie wymienial oleju. Ja ju¿ 10tys najecha³em. Nie czuæ zmiany biegów, ogólnie skrzynia na chwilê obecn± nie sprawia problemów. I tu siê rodzi pytanie czy wymieniac olej?
    Na dole skrzyni jest zielona naklejka: LIFETIME NR 83229407807 wymieniaæ tylko w prYpadku naprawy.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2014
    BMW
    E38 728 Shadow Line
    Sk±d
    KATowice
    Odpowied¼ brzmi-TAK,wymieniaæ
    Nie s³uchaæ bzdur typu "mojemu koledze po wymianie oleju pad³a skrzynia" najwyra¼niej mia³a pa¶æ,bo by³a w takim stanie.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar winmediacenter
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Sulejowek
    Cytat Zamieszczone przez kat Zobacz posta
    Odpowied¼ brzmi-TAK,wymieniaæ
    Nie s³uchaæ bzdur typu "mojemu koledze po wymianie oleju pad³a skrzynia" najwyra¼niej mia³a pa¶æ,bo by³a w takim stanie.
    Krótko i na temat podpisujê siê równie¿ pod tym - ju¿ rok po wymianie i jest LUX

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2015
    BMW
    E32 3.0 r6
    Sk±d
    Nidzica
    A co wlaæ?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Aldik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    740xd f01
    Sk±d
    Katowice

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar bombel89
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    E32 735iA 92' E39 528iAT 97'
    Sk±d
    Bia³ystok
    Do skrzyñ id± ró¿nego rodzaju atf. Nie pamiêtam, co do 5hp la³em, ale tam chyba ATF 320 mozna spokojnie wlaæ. Aczkolwiek tutaj pewny nie jestem.

Teraz kilka slów nauki. Oleje lifetime, s± niby lifetime, okre¶lane przez producenta skrzyni, np ZF, z tym ¿e jest haczyk - dla nich lifetime to 100 000km lub mil, nie wa¿ne w sumie, wa¿ne ¿e oni zak³adaj± taki interwa³ ¿e to lifetime. I je¶li siê zrobi taki przebieg w 5 lat i auto na ¶mietnik, to ok. Oni siê interesuj± pierwszym w³a¶cicielem auta a nie kolejnymi. Wiêc dla pierwszego to faktycznie lifetime.

Teraz druga. Olej siê starzeje, w oleju zbieraj± siê opi³ki, od temperatury pracy siê przepracowuje. Koszulê chyba pierzesz i w koñcu wymieniasz :) Tak samo tu z olejem.

Trzecia. Obalamy mity. "Skrzynia pad³a po wymianie oleju". Zasada jest taka. Sprzêg³o w automacie jest mokre, jest zanurzone w oleju. I niestety nie jest wieczne i siê ¶ciera. Teraz starte drobiny zamiast byæ wydmuchane jak w manualu, wpadaj± do oleju i w nim p³ywaj±. Przez to robi siê "film sprzêg³owy" w oleju. No i je¶li sprzêg³o siê wytrze do tego stopnia, ¿e siê nie styka z elementem wspó³pracuj±cym, to jednak drobiny p³ywaj±ce w oleju sprawiaj±, ¿e jednak jest jaki¶ kontakt i skrzynia "dzia³a". Nie, nie jest sprawna, ale dzia³a. Ona jest ju¿ do naprawy, tylko jeszcze dzia³a, bo tam siê ledwo styka to ze sob± i co¶ tam zmienia. Ale w koñcu i film sprzêg³owy przestanie dzia³aæ.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

dochodzi jeszcze temat ca³ego tego syfu, który siê wyp³ukuje nowym olejem, który ma w³a¶ciwo¶ci myj±ce I odk³ada siê w kanalikach p³yty hydraulicznej

ale ja z do¶wiadczenia wiem, ¿e nawet jak wymienia³em w starych bardzo skrzyniach, to poszarpa³a, potem znowu wymiana, poszarpa³a I znowu wymiana, a¿ do skutku, nigdy nic nie pad³o zupe³nie

ale z drugiej strony jak jest mocno skrzynia upalona, a ma z 300kkm I olej jak smo³a to mo¿e byæ ró¿nie, ale wtedy siê skrzynie remontuje, to kosztuje 5k, nieco wy¿ej od ¶redniej krajowej :) Nie ma co robiæ afery z tego.
    pozdrawiam Bartek

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e243164gt
    Sk±d
    in±d
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez greg661 Zobacz posta
    A co wlaæ?
    Mo¿esz wlaæ np. MOBIL ATF LT 71141 (ESSO).
    Ja wla³em taki olej do swojej e39 (skrzynia ZF) mniej wiêcej przy przebiegu 250kkm, teraz mam 305kkm i wszystko dzia³a jak powinno.
    Wymieniaj±c olej zrobi³em to w dwóch etapach.
    Zla³em stary, zala³em nowy. Powachlowa³em biegami, zrobi³em rundê w okó³ komina i ponownie zla³em olej.
    Zrzuci³em miskê, zmieni³em filtr i zala³em ¶wie¿ym olejem.
    Na forum jest dosyæ porz±dnie opisana wymiana w domowych warunkach - m.in. kolega Bartos da³ szczegó³owy opis.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2016
    BMW
    e38 728, E39 523, E53 3.0i
    Sk±d
    ¦wiêtokrzyskie

Ja w 728 wymienia³em na Revanol. By³a to jedna z pierwszych rzeczy które zrobi³em w aucie. Lifetime to mo¿e byc w nowych silnikach gdzie jak zrobisz 100 tys to trzeba byæ szczê¶liwym! to jest e38 przy 150 tys siê dopiero dociera :D Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez czerwony16 ; 20-08-2018 o 17:49

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2014
    BMW
    E38 728 Shadow Line
    Sk±d
    KATowice
    Do 5HP18 z zielonym korkiem leci MOBIL ATF LT 71141 w kolorze s³omkowym.
    Specjalnie ten korek ma ten idiotyczny napis LIFETIME, ¿eby zamiast oleju zmieniæ zajechan± skrzynie ,¿adnego innego sensownego wyt³umaczenia nie widzê.

Podobne w±tki

1. [skrzynia] Czy wymieniaæ olej w skrzyni co 40 kkm?
    Przez Prosiak w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 24-11-2012, 10:52
  2. Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 07-04-2011, 12:08
  3. Olej w aut. skrzyni biegów
    Przez Individual23 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 18-05-2010, 19:02
  4. olej w skrzyni biegów 5hp30
    Przez dOOm_PL w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 22