Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 73

Wątek: [ pozostale] e38 - czy silnki 2.8 daje rade?

Doświadczony Użytkownik Awatar Supermen
    BMW
    e38 750iL
    Zanim kupiłem moją V12 miałem okazję jechać 728 i dla mnie bomba. Jechało sie super przyspieszenie też nie naganne. Jak dostaniesz taką zadbaną to sie nie zastanawiaj. Nie patrz na raporty spalania tylko na stan auta. Bo jak kupisz trupa 728 to władujesz w niego tyle że zapas paliwa do 750 miałbyś na codzienne wyjazdy na wakacje za granice.
    I nie myśl przypadkiem nad dislami bo są jeszcze droższe pod względem napraw.

Co do automatu to w 7emie też mi sie nie chce zmieniać biegów :P Nawet człowiek nie pamięta że ma skrzynie. Tylko jechać. A przypominają mi sie te texty ludzi typu "automaty są do dupy" "psują sie" i troche z innej beczki ostatnio znajomy mówił ze po co klima jak masz szyber albo po co szyber jak masz klime. To ja sie pytam po co mi 3 strefowa klima i szyber :hah: Mają czasem ludzie pojęcie.

Wracając do tematu szukaj najbardziej zadbanego takiego żeby Ci sie podobał. Jak będziesz o niego dbał to i koszta bedą znacznie mniejsze. Udanego szukania 7emy
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Cytat Zamieszczone przez Dzuda
    Sorry za OT ale Damias...co w Twojej 728 jest takiego indywidualnego że piszesz 728iA Indyvidual Shadow.Chodzi Ci o shadow line?
    Wersje Indyvidual w e38 to nie shadow lub chrom line. To chociażby kolor z palety Indyvidual i jakiś tam dobór wyposażenia. Mam to wbite w dokumentach i pod maską :)
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Cytat Zamieszczone przez Dzuda
    Damias...co w Twojej 728 jest takiego indywidualnego że piszesz 728iA Indyvidual Shadow.Chodzi Ci o shadow line?
    Indyvidual Ausstatung :hah: :hah:

A Damiasa to rzeczywiście jest indyvidual z fabryki i przyznam, że 2.8 po mieście daje radę, a w trasie bez wyprzedzania również się odwdzięcza.

Proponuję jazdę próbną. Nie zniechęcajcie się 2.8 w E38!!!!
    Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci

Zaawansowany Użytkownik
    Zwykle kieruje się prostą logiką i oczywiście względami ekonomicznymi. Ile kilometrów robisz w roku sam wiesz najlepiej wiec łatwo jest obliczyć ile "zaoszczędziłbyś" na danym silniku. Mocne silniki owszem koni nigdy za wiele ale czy wykorzystasz tę moc na naszych drogach? Dla samej autostrady kupić smoka który na rozgrzewkę w zimne dni wychleje więcej niż pluton ruskiego wojska? 2.8 r6 ma bardzo dobre opinie jak i cała reszta silników łącznie z dieslami, chyba że ktoś jest kategorycznym przeciwnikiem silnika innego niż w układzie V. Osobiście smigam dieselkiem 730 "tramwajem" jak to niektórzy z tego forum zwą i kiedy tylko najdzie mnie ochota wsiadam i czerpie przyjemność z jazdy nawet jeżdżąc bez większego celu i nie patrze na wskaźnik paliwa "rzadko spada poniżej połowy:)" a różnica 1,5s do setki nie robi na mnie wrażenia bo kto kupuje 7er na wyścigi, masy auta nie oszukasz. Z drugiej zaś strony dźwięk V8 czy V12 powala na kolana w połączeniu z manualem jest idealnym rozwiązaniem 6biegowa skrzynia to unikat i zawsze łatwo sprzedasz zadbaną. Jak to zwykle w życiu bywa "coś za coś". Nie spieszyć się z zakupem porównać pojeździć doświadczyć i dopiero wybrać.

Pozdrawiam
    Skazany na Diesla
    "Old School Style"

7ka
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez asluk
    Z drugiej zaś strony dźwięk V8 czy V12 powala na kolana w połączeniu z manualem jest idealnym rozwiązaniem 6biegowa skrzynia to unikat
    no V12 w manualu to unikat taki ze nigdy o takim nie slyszalem :what:

a ogolnie madrze gadasz.. to sa zaledwie sekundy..

Zaawansowany Użytkownik
    ...wiedziałem że ktoś mi to wytknie :]
    "Old School Style"

Vip Vip Awatar wisior
    BMW
    BMW E61 525ia
    Widze że wszyscy zachwalają Ci tego nieudanego mutanta genetycznego skleconego z dwuch rzędowych 6 jakim jest v12 tylko nikt nie pisze jaki są chorendalne koszty utrzymania tego mutanta . Niewiem też skąd wszyscy biorą takie spalanie mówie tu o silniku r6 że jest podobne do v8 , miałem v8 w e38 i w e34 i wiem ile to pali silnik r6 zawsze będzie najtańszy w eksploatacji i nikt mi tego nie powie oczywiście tylko zabdany pozdrawiam ...........

Kolego nie wiem czemu się czepiasz V12. Koszty utrzymania są adekwatne do tego, co ten silnik oferuje, mianowicie: kultura pracy, brzmienie, moment, elastyczność i wiele innych. Sprawdź sobie ile kosztuje serwisowanie W12 w Audi D2 albo V12 w Merolu W140... Średnio 2-3 razy więcej niż w BMW, więc chyba nie wyszło im to tak źle. Poza tym pojęcie "tanie" i "V12" są po prostu sprzeczne. Tak zaawansowna i skomplikowana konstrukcja nie ma prawa być tania w utrzymaniu. Ale coś za coś. Przyjemność jazdy takim motorem w pełni rekompensuje mi wydatki na paliwo i serwis, które pomimo że nie zarabiam milionów, nie są dla mnie aż tak wysokie.
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Początkujący Użytkownik
    jeszcze jedno pytanko bo widze ze sie sprzeczacie :D Czy warto szukac czegos co jezdzi w polsce i posiada gaz czy lepiej jednak szukac poza naszymi granicami - jesli tak jakie moze byc clo za np pojemnosc 3,5l/4l

Zaawansowany Użytkownik
    Zadane pytanie może być studnią bez dna... Raczej nie ma przepisu na udany zakup używanego auta. Kierowanie sie jago pochodzeniem - bo od niemca to na pewno zadbane, brif mówi ze od staruszka to warte uwagi, (może wnusio staruszka docierał bunie po lasach a może dziadzio tylko do kościoła i do sklepu jeździł;) z włoch zajechane itp. Dokładne oględziny auta najlepiej przez fachowca może pomiar ciśnienia na garach, szarpaki itp. Lepiej stracić parę złotych na stacje i warsztaty przed zakupem niż na remonty po zakupie. ....sprawdzać sprawdzać i jeszcze raz sprawdzać.

cytat ze znalezionego pierwszego lepszego artykułu w necie

Właściciele starych aut zapłacą wysoki podatek

- Resort finansów przygotowuje rewolucyjne zmiany w opłatach za samochody - ujawnia "Dziennik".

Na biurku ministra Jacka Rostowskiego leżą już założenia do projektu ustawy o podatku ekologicznym, który ma zastąpić akcyzę. Z informacji „Dziennika”, który dotarł do tego projektu wynika, że podatek ma być płacony co roku w urzędzie skarbowym lub magistrackim wydziale komunikacyjnym. Zacznie obowiązywać prawdopodobnie od 2010 r.

Według informacji „WSJ Polska” mechanizm obliczania podatku ma wyglądać tak: w przypadku nowych aut jego wysokość będzie uzależniona od poziomu emisji spalin, opłata za samochód używany będzie zależała także od pojemności silnika – im wyższa, tym wyższy podatek. Najwięcej zapłacą kierowcy jeżdżący motoryzacyjnymi starociami: 3 tys. zł za auto sprzed 1992 r. Właściciele pojazdów, których wiek nie przekracza 9 lat, zapłacą około 500 zł.

Opłata za małolitrażowe auta z normą emisji spalin Euro IV, takich jak Toyota Yaris, Nissan Micra czy Fiat Panda, wyniesie rocznie około 100 zł. Niewiele więcej zapłacą nabywcy nowych limuzyn z silnikami powyżej dwóch litrów, takich jak Mercedes C Klasa czy Audi A4. Ponieważ opłata nie będzie już zależała od pojemności silnika, to właścicielom drogich aut podatek przyniesie największe oszczędności. Obecnie z tytułu akcyzy przy zakupie Audi A4 z silnikiem 3,2 odprowadza się do budżetu ponad 33 tys. zł, czyli 18,6 proc. wartości samochodu. W przypadku najmniejszych aut oszczędności są grubo mniejsze, bo akcyza jest niska. Sięga 3,1 proc. wartości auta, a więc przy wydatku 25 – 30 tys. zł oszczędności wyniosą od 750 do 910 zł.

Importerzy nowych samochód chwalą projekt Ministerstwa Finansów. O zastąpienie akcyzy podatkiem ekologicznym zabiegali od dawna, powołując się przy tym na zalecenia Komisji Europejskiej. Pod wpływem Brukseli na takie rozwiązanie zdecydowało się już kilka krajów Unii, w tym Niemcy i Francja, a od grudnia 2008 r. również Czesi.

Eksperci twierdzą, że gdy zniknie akcyza, nowe samochody stanieją. Wzrośnie też popyt na nowe auta. Obecnie transakcje na rynku motoryzacyjnym zostały zdominowane przez używane pojazdy importowane z Zachodu. W ubiegłym roku sprowadzono ich do Polski ponad 1,1 mln, podczas gdy nowych aut sprzedano zaledwie 320 tys. Ilu klientów wybierze nowy samochód zamiast używanego? Trudno obecnie oszacować. Na pewno jednak zainteresowanie używanymi pojazdami osłabnie. - Gdy cena takiego auta będzie równa rocznemu podatkowi, import starych aut na pewno stanie się nieopłacalny - uważa Wojciech Szyszko, szef Kia Motors Polska.

Pozdrawiam
    "Old School Style"

Uprawnienia umieszczania postów