Klimatyzacja była "nabijana" wiosną rok temu po naprawie pękniętej aluminiowej rurki w BM Serwis SOPOT. Prawdę mówiąc po odbiorze wydawało mi się że troszkę słabiej chłodzi. Robiłem tam kilka rzeczy i praktycznie nie było nigdy problemów no może tylko kwestia wysokości kosztów. Auto jest z Francji i mam rozkodowany VIN.
A teraz trochę nowych danych do tematu. Osobiście nie mam i nie używam laptopa więc obce mi są Inpy, NCS-y itp programy ale mogę powalczyć z błędami bo mam przyrząd diagnostyczny AUTEL który w zupełności wystarcza bo w przypadku przeprogramowania i tak pojadę do fachowców. Przy jego pomocy przeglądam i kasuję wszelkie błędy. Jak dotąd wszystko idzie bezproblemowo a nie jest to dla mnie (mam sporo lat i "siwy łeb") tak skomplikowane jak w w/w programach. Przy diagnozie sekcja klimatyzacji nie zgłasza błędów. W podglądzie LIVE wszystkie klapy się ruszają, jest pokazane w "%" ich otwarcie. Obie strony są idealnie symetryczne tzn. Jak prawa strona ma 100% to lewa też i tak samo dla 0%. Oprócz tego znalazłem jeszcze takie ciekawe wartości (LIVE):
AUC sensor supply 4,98V;
AUC signal 2,39V;
Pressure-sensor supply 4,90V;
Refrigerant pressure 3,73 bar;
Compressor refrigerating capacity 128%.
Czy ktoś obeznany w chłodnictwie albo klimie BMW potrafi to zinterpretować a zarazem porównać z wartościami otrzymywanymi w Inpie czy też innym programie? Może to rzucić światło na mój problem z klimatyzacją. Dodam jeszcze że zrobiłem ostatnio non-stop 750km i powietrze z nawiewów nie było gorące czy ciepłe ale nie było też zimne nie wspominając o bardzo zimnym. Moim zdaniem miało temperaturę powietrza na zewnątrz.
Nadal proszę o pomoc.

Odpowiedz z cytatem