Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 23

W±tek: Skrzynia biegów 6HP32

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2017
    BMW
    745D 06'
    Sk±d
    Bochnia

Post Skrzynia biegów 6HP32

No witam. W zwi±zku z tym, ¿e bêdê mia³ od³o¿onego trochê grosza chcia³bym zrobiæ co¶ z w/w skrzyni± biegów w pacjencie 745D 2006. Wóz ma 280k na liczniku, my¶la³em o jakim¶ remoncie skrzyni z dwóch powodów. Pomimo, ¿e nie sprawia wra¿enia podzespo³u na wykoñczeniu moim zdaniem, to zdarzaj± siê jej twarde zmiany, a szczególnie dra¿ni±ce jest, ¿e pomimo wrzuconego rêcznego, gdy auto stoi na skosie to wrzucaj±c P albo R mo¿na wyrzuæ mocne uderzenie. Zastanawiam siê te¿ nad delikatnym chipowaniem tego rydwanu, a jak wiadomo skrzynia po podniesieniu momentu te¿ mo¿e dostaæ po dupie, dlatego chcia³bym j± uzdrowiæ i od¶wie¿yæ/zakonserwowaæ na tyle na ile to mo¿liwe i w zasiêgu mojego portfela. W zwi±zku z tym poprosi³bym o namiar do godnego polecenia specjalisty na terenie po³udniowej Polski od tego podzespo³u (od chipowania mam go¶cia) - tj. województwa Dolno¶l±skiego, ¦l±skiego, Ma³opolskiego, Podkarpackiego. A co mi tam, pod Warszawê te¿ mogê ruszyæ ty³ek wiêc pewnie Mazowieckie równie¿. Sam pochodzê z Ma³opolski. Dziêkuje i pozdrawiam :)
    "Nie wiem co to jest ale to podniosê :D"

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar miro
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN
    Raczej powiniene¶ wymieniæ ³±cznik wa³u ze skrzyni± aby pozbyæ siê uderzenia przy zmianie prze³o¿enia. Masz na tyle du¿y luz na tym ³±czniku ,¿e mimo zaci±gniêtego rêcznego auto i tak zawisa na wale bo jak wiadomo rêczny dzia³a dwu etapowo czyli do czasu po wy³±czeniu silnika z niewielk± zw³ok± lub do opuszczenia fotela kierowcy jak autko ma w³±czony silnik. Najpierw trzymaj± hamulce zasadnicze a rêczny jest zaci±gany po chwili . Ale to na pewno wiesz.

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw

Twarde zmiany to mechatronik, a do poprawnego zaci±gniêcia rêcznego jest "procedura" i nie bêdzie uderzenia: http://7er.pl/showthread.php/30700-U...l=1#post378994

Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Zgadzam siê zTob± @Damned ,¿e za zmiany twarde mechatronic ale to raczej w trakcie jazdy a prze³adowania na postoju i szarpniêcia z ha³a¶liwym pierdo..iêciem to wywalony ³±cznik na bank. Przynajmniej warto jak i ³atwo sprawdziæ. Procedura poprawnego zaci±gania rêcznego jak i zmiany prze³o¿eñ raczej powinna byæ znana wszystkim co automatami je¿d¿±.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2017
    BMW
    745D 06'
    Sk±d
    Bochnia
    Otó¿ miro jak mawia³ s³ynny filozof - "wiem, ¿e nic nie wiem" tak¿e dziêki za odpowied¼. Lokalny, udomowiony szaman te¿ mówi³, ¿eby nie bawiæ siê w skrzynie tylko zacz±æ od elastycznego ³±cznika wa³u albo krzy¿aka, bo czêsto gêsto bez wzglêdu na to, w jakim poziomie lub skosie jest auto przy wrzuceniu D lub R spod wozu dochodzi metaliczne szczêkniêcie i to mo¿e byæ równie¿ przyczyna. Dziêki za procedurê poprawnego korzystania z rêcznego, zacznê od jutra. Niemniej jednak wci±¿ interesuje mnie jakie¶ polecenie specjalisty od skrzyñ pod k±tem diagnostyki, bo nadal powa¿nie rozwa¿am podniesienie mocy motoru za pomoc± operacji powszechnie zwanej "czipowaniem", a nie porwê siê na to bez wiedzy na temat stanu skrzyni. Wiêc za wskazanie szamana specjalisty nadal dziêkuje i modlê siê o wodospad dolarów i wiele kostek mas³a (bo teraz w cenie) dla Was.
    "Nie wiem co to jest ale to podniosê :D"

Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Zadzwon, pogadaj. Ja lepszego nie znam. http://www.asbpalka.eu/
    Ostatnio edytowane przez miro ; 07-11-2017 o 22:21

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar HTN
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    Sk±d
    okolice Frankfurtu / Wroc³aw / Kotlina K³odzka
    Jak my¶lisz o chip'ie, to zostaw sobie trochê grosza na konwerter. To najbardziej czu³a czê¶æ skrzyni z zakresu "wiêksze wydatki". Mój w³a¶nie siê koñczy - 280.000km wytrzyma³ przy seryjnych 520Nm. Ty jak chip'a zrobisz, to pewnie z 850Nm z tego wyjdzie.

Wys³ane z mojego Redmi Note 4 przy u¿yciu Tapatalka

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Zbichu
    Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    Tymczasowo Audi
    Sk±d
    Estoril
    Ta skrzynia przyjmuje 900 Nm bez zaj±kniêcia :)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar HTN
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    Sk±d
    okolice Frankfurtu / Wroc³aw / Kotlina K³odzka
    Sama skrzynia, to mo¿e i tak (choæ ZF podaje max 750Nm dla 6HP32) ale sprzêg³o? Masê tematów jest o tym, ¿e auto wibruje przy przyspieszaniu po wirusie.

Wys³ane z mojego Redmi Note 4 przy u¿yciu Tapatalka

Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Cytat Zamieszczone przez Zbichu Zobacz posta
    Ta skrzynia przyjmuje 900 Nm bez zaj±kniêcia :)
    Ta skrzynia przyjmie i 1100Nm pytanie tylko :jak d³ugo to wytrzyma Zbichu ????

Podobne w±tki

1. Automatyczna skrzynia biegów nie zmienia biegów
    Przez marco84 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 26
    Ostatni post / autor: 26-11-2017, 03:00
  2. [skrzynia] skrzynia biegów
    Przez bonou2 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post / autor: 13-12-2016, 17:58
  3. Skrzynia biegów.
    Przez DyZmA w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 4