Pokaż wyniki od 1 do 10 z 121

Wątek: [e32] siódemki by sz4l0ny

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Pierwsza aktualizacja od 4 lat - obiecałem sobie kiedyś nie wrzucać nic więcej odnośnie swoich projektów.

Minęły 4 długie lata, większość znajomych posiadających e32 dawno się ich pozbyła, zmieniając obiekt zainteresowań na mniej niewdzięczne pojazdy.

Przez ten czas otarłem się o kilka projektów opiewających od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy, gasnących wraz z zapałem właścicieli, jednocześnie dłubiąc własny, sporadycznie, zwykle nocami, czasem do bladego świtu, czasem z pomocą przyjaciół nadwyrężających bardzo napięty harmonogram między rodziną i pracą.

Po 8 latach dłubania i zabawy z moim czarnym zglebionym 730i, przekroczyłem próg forumowych handlarzyków, jedno sezonowych zajawkowiczów i "projektów na dożywocie" lądujących w zimie na allegro i zrealizowałem kilka ruchów, które od zawsze obiecywałem sobie w e32.

Dużo wyrzeczeń (i utratę zajebistego kombi) kosztowało mnie posadzenie e32 na dedykowanym gwincie, całkowicie poza konkurencją z rodzaju Ta-teh Ta-Tesco, MTS i inny krzak. Udało się zdobyć gwint pozwalający na regulację wysokości bez ingerencji w naprężenie sprężyny, co jest mega usprawnieniem dla każdego maniaka zawieszki.
    Do tego camber i pillowball po raz pierwszy w e32, sprowadzene jako pierwszy taki zestaw w PL.

Podmianka zawiasu po 8 latach jazdy na regulowanym Koni i kilku eksperymentach z zawieszką z E34 i FK automotive.

Jest to więc pierwszy taki zestaw na forum i pierwsze E32 na tym gwincie w Polsce.

Dla wszystkich którzy chcieliby zrozumieć różnice między zwykłym gwintem regulowanym wysokością/naprężeniem sprężyny, generalnie służę dobrym słowem.

Różnice między zwykłą kolumną McPherson e34 z niską poduszką a długością kolumny gwintu wrzucam do porównania:

Pierwsze e32 w PL posadzone na dedykowanym camber plate z pillow ball w moim wydaniu:

Wszystkim którzy mieli by ochotę się zb*ld00pić, zapowiadam że nie konkuruję z tutaj nikim, wiem że jest kilka e32 na innym gwincie poskładanych w PL, jednocześnie swoje auto robie bez proszenia się kogokolwiek o cokolwiek, bez słabych koneksji i zależności.

Nie znam nic lepszego od starej, czarnej siódemy na glebie.

Jest jeszcze kilka opcji które chcę zrealizować w e32, gdzieś pomiędzy zlotami a weekendowym szlifem podłużnic o glebe, także do spotkania kiedyś na forum!

... Pozdro!

Edytuj posty!
    Ostatnio edytowane przez Anatol ; 06-02-2016 o 14:19
    Czarne e32 w benzynie!

Uprawnienia umieszczania postów