Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 53

W±tek: Nierówna praca zimnego silnika e32

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Mgorski101
    Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    e32 m60b40
    Sk±d
    Miñsk mazowiecki

Post Nierówna praca zimnego silnika e32

Cze¶æ.

Mam problem z praca mojego silnika przed rozgrzaniem, m60 w e32.
    Czyta³em kilka tematów lecz nie znalaz³em konkretnej odpowiedzi.

Objawy sa ro¿ne.
    1. Przy odpaleniu na zimnym auto walczy z obrotami, faluje (500-1000obr) trzêsie silnikiem, bud±, jakby nie chodzi³o na wszystkie cylindry, stopniowo z wzrostem temperatury problem znika,ca³kowicie po pe³nym rozgrzaniu czyli tak 10-15km.

2. Po odpaleniu auto trzyma równo oko³o 1100obr, wtedy nie odczuwam specjalnych drañ, jakby wszystko w normie,tylko... do momentu zagrzania na 3/4 temp czasami "zrzuca" obr. do 500-700 i wtedy strasznie trzêsie, nie równa praca silnika, i znów podnosi do oko³o 1000 gdzie pracuje tak jak nale¿y. Stopniowo z rozgrzaniem spadaj± obroty ja³owe do 500 bez trzêsienia i pózniej jest ok.

By³em na trzech komputerach, na ka¿dym pokazywa³o tylko sondy które wymieni³em na nowe boscha.
    Pozatym wymieni³em jaki¶ czas temu ¶wiece i odmê.

Lewego powietrza nie ³apie, sprawdza³em ja sprawdzali tez inni.
    Silniczek krokowy wyczy¶ci³em w benzynie ekstrakcyjnej.
    Dodam jeszcze ze mam sto¿kowy filtr powietrza zamiast oryginalnej puszki, moze to ma znaczenie.

Mechanik nr.1 obstawia fajki, nr. 2 przep³ywomierz,mówi³ te¿ ze moze lac wtrysk ale objawy nie znikaj± po prze³±czeniu na LPG.
    Najlepiej by³oby gdybym wymieni³ wszystko, ale wola³bym doj¶æ co jest przyczyn±.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2014
    BMW
    e32 735iL
    Sk±d
    wroc³aw
    podmieñ krokowca, a jak nie to to obstawiam gubienie zap³onów. moze cewka nie domaga?

Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    e32 m60b40
    Sk±d
    Miñsk mazowiecki
    A cewki i wypadaj±cy zap³on nie by³by odczuwalne niezale¿nie od temperatury?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2015
    BMW
    e32 730i V8
    Sk±d
    Pabianice
    A zdejmowales pokrywy zaworow? Dlaczego pytam? Bo jesli ktos przed Toba zaniedbal sprawe i masz syf w silniku, albo po prostu z biegiem czasu mogla Ci sie zatkac rureczka od przewietrzania skrzyni korbowej. Ona idzie od samego dolu do separatora w glowicy tej od kierowcy. Czasem jest tak ze jest kompletnie nie drozna, a wtedy sa rozne cyrki.

Wys³ane z iPhone za pomoc± Tapatalk

Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    e32 m60b40
    Sk±d
    Miñsk mazowiecki
    Móg³by¶ pokazaæ mi ta rurkê separator na schemacie? Czy chodzi Ci o separator oleju, odmê?

Silnik byl jest zaklejony, czarna mazi±, nie jako¶ straszliwie ale.. , widzia³em ¶ci±gaj±c miskê

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez Mgorski101 Zobacz posta
    Móg³by¶ pokazaæ mi ta rurkê separator na schemacie? Czy chodzi Ci o separator oleju, odmê?

Silnik byl jest zaklejony, czarna mazi±, nie jako¶ straszliwie ale.. , widzia³em ¶ci±gaj±c miskê
    NR 7
    http://www.realoem.com/bmw/pl/showpa...diagId=11_4644

Obroty na poziomie 1000-1100 nie s± normalne, zacznij od tego. Prawid³owy zakres to 500-600.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2015
    BMW
    e32 730i V8
    Sk±d
    Pabianice
    Tuczi wlasnie na tym schemacie chodzi mi glownie o rurke nr 11. Ona ma mniejsza srednice a jak kolega mowi ze ma zalepiony motor to z duza pewnoscia ma ja niedrozna. Kolego Mgorski niestety znajduje sie ta rurka pod separatorem w glowicy od kierowcy, ale od dolu tez do niej dojdziesz. Niby mala cipka, ale istotna w tym silniku. Jak ona jest zapchana to olej z separatora nie splywa no i caly uklad sie blokuje.

Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    e32 m60b40
    Sk±d
    Miñsk mazowiecki
    Wiec od tego zacznê, podmieniê w tygodniu krokowy i przep³ywomierz. Jak nie pomo¿e to wymieniê cewki.

Ale Niestety cos czuje ze tej rurki sam nie zrobiê, bede musia³ oddaæ gdzie¶ samochód. Tylko nie mam komu na takie rzeczy.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2015
    BMW
    e32 730i V8
    Sk±d
    Pabianice

Sluchaj sprawa nie jest bardzo skomplikowana. Jesli dysponujesz kanalem powinienes dac rade. Rozbierania troche przy tym jest to fakt i opcje zeby dostac sie do tej rurki sa dwie.
    1.Od góry-nalezy sciagnac pokrywe rozrzadu wglowicy kierowcy, wyjac separator oleju, ktory jest niestety umieszczony za slizgami od lancuchow wiec bez rozpinania rozrzadu sie nie obejdzie i dopiero mamy dostep do tej rurki.
    2.Od dolu trzeba zdjac miske olejowa i wtedy mozna sprobowac ja udroznic na przyklad dosc grubym drutem. Zalaczam Ci fote zebys wiedzial o ktora dokladnie rurke chodzi i jak to wyglada w silniku.

Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    e32 m60b40
    Sk±d
    Miñsk mazowiecki
    Kana³u nie mam, wszystko po samochodem robie za pomoc± lewarka.

A rozpinanie rozrz±du to nie dla mnie, nie mam do¶wiadczenia, a samochód za duzo mnie kosztowa³ zeby cos spiepszyæ, wola³bym oddaæ do kogo¶ kto robi silniki V.

Ale z drutem móg³bym spróbowaæ :) tylko na schemacie który zamie¶ci³ Tuci widaæ ze ta rurka wchodzi w separator, i wpychaj±c tam drut mogê co¶ pewnie uszkodziæ..

Podobne w±tki

1. [silnik] Nierówna praca zimnego silnika rozwi±zanie 3.0d
    Przez Leppernsm w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 13-09-2016, 07:28
  2. [silnik] WAZNE.. Nierówna praca zimnego silnika
    Przez Leppernsm w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 08-07-2016, 06:23
  3. Nierówna praca zimnego silnika po raz n-ty.
    Przez Jarek971 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 28-01-2011, 16:46
  4. dziwna praca zimnego silnika
    Przez bmwe w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 21-01-2009, 14:15
  5. [mechanika] Nierówna praca zimnego silnika
    Przez ///MICHAL w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 11-11-2008, 19:58

Uprawnienia umieszczania postów