Stoję przed dylematem zakupu auta z takim silnikiem
N62/TU
4.0
302 HP
rocznik 2005
Czy warto wchodzić w ten temat oraz jakie są problemy cz tym motorem i jakie najczęściej oraz jak to w praktyce wychodzi...
???
Stoję przed dylematem zakupu auta z takim silnikiem
N62/TU
4.0
302 HP
rocznik 2005
Czy warto wchodzić w ten temat oraz jakie są problemy cz tym motorem i jakie najczęściej oraz jak to w praktyce wychodzi...
???
Mi sie wydaje ze kwestią najwazniejsza jest jak byl wczesniej serwisowany i uzytjowany, n62 nie należą do najwytrzymalszych jednostek i na start przewaznie trzeba poprawic fabryke o ile juz ktos tego nie zrobil wcześniej.
Jest wiele elementow na ktore warto zwrocic uwagę:
-Zapocenie silnika olejem w szczegolnosci w okolicy cewek (potrafi sie bardzo zemscic) oraz podstawy alternatora - uszczelka za 10zl ale wymiana dosyc utrudniona
-dymienie na zimnym silniku na niebiesko i przy przegazówkach, uszczelniacze z gównolitu
-osławiony valvetronic - bez kompa się nie obejdzie
-stan ukladu chłodzenia - ewentualne wycieki
-katalizatory - ciezko sprawdzić ich wydajnosc ale na kompie powinno cokolwiek pokazac - sam przeszedłem batalie z tym cholerstwem
-ASB - dosyć pancerna alw tez wymaga odpowiedniego traktowania - sprawdzać na zimnym i cieplym - jest o tym kilka tematow
Silnik jak i caly samochód generalnie wdzieczny ale i kapryśny, wszelakie zaniedbania, druciarstwo, januszowanie wychodzi mu bokiem razem z kasą z portfela uzytkownika
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Prawie 70 kucy wincyj i wiekszy moment, ale tez znacznie wyzsze spalanie, mialem okazje jezdzic e66 750i i jakiejs niesamowitej roznicy nie czulem (w porównaniu do mojej e65 745i) w porownaniu do 4 litrowki mozna by jednak odczuc roznice.
Osobiście wzialbym wiekszy silnik, ale to tylko i wyłącznie z czystej ekstrawagancji a nie z jakichś racjonalnych względów.
Jesli potrzebujesz samochodu do jazdy w trasy, weź 4 litry, wystarczający zapas mocy, umiarkowane spalanie
Jeśli chcesz sie poscigać to daruj sobie e65/66, ciężka locha jedynie spod swiatel mozesz nie jednemu nosa utrzeć, w zakretach to jak bys kosciolem skrecal (wersja z dynamic drive troche lepiej), lepsze 545i e60 w manualu i jest szatan
Lecz jesli chcesz 4.8 litra bo chesz i koniec to wez 4.8 litra - w innym wypadku imo jesto to przerost formy nad treścią.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Akurat spalanie przy tym silniku to rzecz najmniej istotna. Jeśli jesteś zdecydowany aby kupić 7er z n62 to kup to które będzie w najlepszym stanie.
Oj będzie ,będzie różnica ,szczególnie jak się zesra a N62 lubi dokuczyć . :)
nomp.. jak wszystko ;)
A czy ktoś miał doczynienia z tym silnikiem 4.0 ??
a jeśli nie n62 to jaki ?? :)