Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Co sądzicie o tym silniku czy warto.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip Awatar marcin8181
    BMW
    E65 750i (Shirley), 2005` N62B48B , e46 coupe 2.5 lift m3 (Buba)

Post Co sądzicie o tym silniku czy warto.

Stoję przed dylematem zakupu auta z takim silnikiem
    N62/TU
    4.0
    302 HP
    rocznik 2005

Czy warto wchodzić w ten temat oraz jakie są problemy cz tym motorem i jakie najczęściej oraz jak to w praktyce wychodzi...

???

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e65 745i
    Mi sie wydaje ze kwestią najwazniejsza jest jak byl wczesniej serwisowany i uzytjowany, n62 nie należą do najwytrzymalszych jednostek i na start przewaznie trzeba poprawic fabryke o ile juz ktos tego nie zrobil wcześniej.

Jest wiele elementow na ktore warto zwrocic uwagę:
    -Zapocenie silnika olejem w szczegolnosci w okolicy cewek (potrafi sie bardzo zemscic) oraz podstawy alternatora - uszczelka za 10zl ale wymiana dosyc utrudniona
    -dymienie na zimnym silniku na niebiesko i przy przegazówkach, uszczelniacze z gównolitu
    -osławiony valvetronic - bez kompa się nie obejdzie
    -stan ukladu chłodzenia - ewentualne wycieki
    -katalizatory - ciezko sprawdzić ich wydajnosc ale na kompie powinno cokolwiek pokazac - sam przeszedłem batalie z tym cholerstwem
    -ASB - dosyć pancerna alw tez wymaga odpowiedniego traktowania - sprawdzać na zimnym i cieplym - jest o tym kilka tematow

Silnik jak i caly samochód generalnie wdzieczny ale i kapryśny, wszelakie zaniedbania, druciarstwo, januszowanie wychodzi mu bokiem razem z kasą z portfela uzytkownika

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

BMW

W sumie jak i e38 tez jest kapryśne i wymaga opieki :) z racji wieku :)..
    ale mi generalnie chodzi również o to czy jest sens wchodzic w 4.0 czy lepiej juz 4.8(5.0 słynne) szukać.
    Czy odczuje az tak straszną różnice w mocy itd miedzy 4.0 a 4,8 ??

Cytat Zamieszczone przez czauder Zobacz posta
    Mi sie wydaje ze kwestią najwazniejsza jest jak byl wczesniej serwisowany i uzytjowany, n62 nie należą do najwytrzymalszych jednostek i na start przewaznie trzeba poprawic fabryke o ile juz ktos tego nie zrobil wcześniej.

Jest wiele elementow na ktore warto zwrocic uwagę:
    -Zapocenie silnika olejem w szczegolnosci w okolicy cewek (potrafi sie bardzo zemscic) oraz podstawy alternatora - uszczelka za 10zl ale wymiana dosyc utrudniona
    -dymienie na zimnym silniku na niebiesko i przy przegazĂłwkach, uszczelniacze z gĂłwnolitu
    -osławiony valvetronic - bez kompa się nie obejdzie
    -stan ukladu chłodzenia - ewentualne wycieki
    -katalizatory - ciezko sprawdzić ich wydajnosc ale na kompie powinno cokolwiek pokazac - sam przeszedłem batalie z tym cholerstwem
    -ASB - dosyć pancerna alw tez wymaga odpowiedniego traktowania - sprawdzać na zimnym i cieplym - jest o tym kilka tematow

Silnik jak i caly samochód generalnie wdzieczny ale i kapryśny, wszelakie zaniedbania, druciarstwo, januszowanie wychodzi mu bokiem razem z kasą z portfela uzytkownika

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e65 745i
    Prawie 70 kucy wincyj i wiekszy moment, ale tez znacznie wyzsze spalanie, mialem okazje jezdzic e66 750i i jakiejs niesamowitej roznicy nie czulem (w porównaniu do mojej e65 745i) w porownaniu do 4 litrowki mozna by jednak odczuc roznice.

Osobiście wzialbym wiekszy silnik, ale to tylko i wyłącznie z czystej ekstrawagancji a nie z jakichś racjonalnych względów.

Jesli potrzebujesz samochodu do jazdy w trasy, weź 4 litry, wystarczający zapas mocy, umiarkowane spalanie

Jeśli chcesz sie poscigać to daruj sobie e65/66, ciężka locha jedynie spod swiatel mozesz nie jednemu nosa utrzeć, w zakretach to jak bys kosciolem skrecal (wersja z dynamic drive troche lepiej), lepsze 545i e60 w manualu i jest szatan

Lecz jesli chcesz 4.8 litra bo chesz i koniec to wez 4.8 litra - w innym wypadku imo jesto to przerost formy nad treścią.

Zaawansowany Użytkownik Awatar wm10589
    BMW
    Było E65 750i jest Dodge Grand Caravan 3.6
    Akurat spalanie przy tym silniku to rzecz najmniej istotna. Jeśli jesteś zdecydowany aby kupić 7er z n62 to kup to które będzie w najlepszym stanie.

BMW
    Też mi się tak wydaje... ścigał się nie będe a raczej do codziennej jazdy w normalnych warunkach.
    Sądze że z e38 m60b30 i tak będzie spora różnica ;).

Cytat Zamieszczone przez czauder Zobacz posta
    Prawie 70 kucy wincyj i wiekszy moment, ale tez znacznie wyzsze spalanie, mialem okazje jezdzic e66 750i i jakiejs niesamowitej roznicy nie czulem (w porównaniu do mojej e65 745i) w porownaniu do 4 litrowki mozna by jednak odczuc roznice.

Osobiście wzialbym wiekszy silnik, ale to tylko i wyłącznie z czystej ekstrawagancji a nie z jakichś racjonalnych względów.

Jesli potrzebujesz samochodu do jazdy w trasy, weź 4 litry, wystarczający zapas mocy, umiarkowane spalanie

Jeśli chcesz sie poscigać to daruj sobie e65/66, ciężka locha jedynie spod swiatel mozesz nie jednemu nosa utrzeć, w zakretach to jak bys kosciolem skrecal (wersja z dynamic drive troche lepiej), lepsze 545i e60 w manualu i jest szatan

Lecz jesli chcesz 4.8 litra bo chesz i koniec to wez 4.8 litra - w innym wypadku imo jesto to przerost formy nad treścią.

Doświadczony Użytkownik Awatar darekbb
    BMW
    E38 730iA 1995
    Cytat Zamieszczone przez marcin8181 Zobacz posta
    Sądze że z e38 m60b30 i tak będzie spora różnica ;).

no tak delikatnie mówiąc, przynajmniej nie bedziesz musial katowac po 3 4 tys zeby jechało

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK

Oj będzie ,będzie różnica ,szczególnie jak się zesra a N62 lubi dokuczyć . :)

BMW
    nomp.. jak wszystko ;)
    A czy ktoś miał doczynienia z tym silnikiem 4.0 ??
    a jeśli nie n62 to jaki ?? :)

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez marcin8181 Zobacz posta
    a jeśli nie n62 to jaki ?? :)
    M57 M54 jeżeli chodzi o mnie, ale Ty sobie kup co chcesz. Dla mnie te N-ki to porażka. Jak kupisz zajebisty egzemplarz to pojezdzisz ,ale jak trafisz na syfa to katastrofa finansowa murowana.