Poka¿ wyniki od 1 do 6 z 6

W±tek: Wymiana uszczelek podstawy filtra oleju

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2017
    BMW
    BMW 740i F01
    Sk±d
    Warszawa

Post Wymiana uszczelek podstawy filtra oleju

Bêdê nied³ugo bawi³ siê w wymian± uszczelek podstawy filtra oleju, bo jest tam ju¿ wyciek (sparcia³e stare uszczelki).

Mam pytanie techniczne, czy przy wymianie tego wymienia siê*równie¿ ¶ruby, którymi to jest skrêcone do siebie i do bloku? Numery ¶rub 10,8,7,6?

http://www.realoem.com/bmw/enUS/show...diagId=11_3971

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2017
    BMW
    BMW 740i F01
    Sk±d
    Warszawa
    A wiêc jestem po wymianie tych uszczelek, napiszê kilka wskazówek, jak to zrobiæ w silniku N54B30. Ja przy okazji zmienia³em olej, wiêc zacz±³em od jego spuszczenia.

- demontujemy os³onê górn± silnika, tam s± wêzê od podci¶nienia wiêc rozpinamy je

- demontujemy puszkê filtra powietrza

- odkrêcamy rury od ch³odnicy oleju, tam s± dwa oringi, które wymieniamy na nowe - numer czê¶ci 17227800958

- odkrêcamy t± frontow± czê¶æ od podstawy filtra, trzy ¶ruby torx, ³atwy dostêp. Po jej zdjêciu ju¿ widaæ pierwsz± uszczelkê

- odkrêcamy wszystkie ¶ruby od kolektora ss±cego, jedna ze ¶rub od podstawy filtra oleju jest pod nim i nie ma jak jej odkrêciæ bez luzowania kolektora

- jak juz odkrêcimy ¶ruby kolektora, jest ich 7, delikatnie ci±gniemy go do siebie, ¿eby zrobi³ miejsce dla odkrêcenia tego jednego torxa. Nie trzeba mocno go wyszarpywaæ, delikatnie z wyczuciem

- odkrêcamy czê¶æ podstawy filtra oleju, która jest przykrêcona do bloku. Ta dolna, najmniejsza ¶ruba jest najtrudniejsza, poniewa¿ obok jest rura. Da siê j± odkrêciæ bez demonta¿u rury, trzeba u¿yæ odpowiedniego klucza

- demontujemy ca³o¶æ, czy¶cimy, demontujemy uszczelki, czy¶cimy miejsce na uszczelki, zak³adamy nowe uszczelki i skrêcamy wszystko w odwrotnej kolejno¶ci. Numery uszczelek - 11428637821 oraz 11428637820.

Ja to robi³em pierwszy raz, zajê³o mi to w sumie z 5 godzin, ale u nie ju¿ trochê ten olej ciekn±³ i dosyæ d³ugo to czy¶ci³em wszystko. Co wiêcej zdemontowa³em ca³o¶æ i wyj±³em, ³±cznie z t± rur± od uk³adu chodzenia z prawej strony. Inaczej nie uda³oby siê tego dobrze wyczy¶ciæ, tam na silniku. Stare uszczelki praktycznie nie istnia³y ;)

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    No to ja siê tylko zapytam jak odpi±³e¶ wê¿e od podci¶nienia przy os³onie silnika? Nie po³ama³e¶ tam nic? Ja to próbowa³em u siebie zrobiæ i poleg³em. Drugie pytanko, to czy z uszczelek ciek³o Ci na przód silnika, czy na bok bloku od strony kierowcy?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2017
    BMW
    BMW 740i F01
    Sk±d
    Warszawa
    Dwa wê¿e od podci¶nienia po lewej zesz³y bez problemu. Ten po prawej ju¿ nie, ale jego nie odpina³em. By³ na tyle elastyczny, ¿e mog³em praktycznie dowolnie przek³adaæ os³onê silnika w zale¿no¶ci gdzie potrzebowa³em mieæ dostêp. Nic nie po³ama³em :)

Ciek³o mi wszêdzie, g³ównie na przód i na bok, ale na blok od strony kierowcy te¿. Ten olej pó¼niej podczas jazdy lecia³ a¿ do skrzyni biegów, ca³y spód by³ upaprany :) Wszystko umy³em brake cleanerem i jest chyba ok.

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Ale ci±gn±³e¶ je przy ¶ci±ganiu? Czy jako¶ specjalnie ¶ciska³e¶? Te wtyczki s± twarde i ba³em siê, ¿e jak je jakimi¶ c±¿kami ¶cisnê, to po³amiê.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2017
    BMW
    BMW 740i F01
    Sk±d
    Warszawa
    zciska³em palcami i jako¶ zesz³y :) tam po bokach maj± takie dziwne klamerki i jako¶ zesz³y.

Podobne w±tki

1. Wyciek oleju z podstawy filtra
    Przez jakubmw w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 03-05-2017, 20:18
  2. [silnik] Cykanie w okolicach podstawy filtra oleju.
    Przez Matjag556 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 02-10-2016, 23:09
  3. [silnik] [m62b44] wymiana oleju + uszczelek (miska, zawory)
    Przez Ventola w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 27-05-2014, 13:08
  4. [mechanika] Wymiana oleju i filtra w ZF 4Hp22
    Przez Cychol w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 48
    Ostatni post / autor: 10-02-2012, 10:12
  5. wymiana uszczelek - kapa zaworowa i miska oleju
    Przez borrad w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 13-02-2009, 11:54

Uprawnienia umieszczania postów