Odgrzeję temat, bo w końcu coś drgnęło i postanowiłem się podzielić doświadczeniami.
Zacznę od nudów, a prawdziwa bomba (przynajmniej dla mnie) na koniec.
Więc kupiłem Androida do mojej E38. Postawiłem na model 9-calowy, na chipsecie PX6, 4GB RAM, 64GB pamięci wbudowanej. Uważam, że teraz deska wygląda czyściej i bardziej nowocześnie (większy ekran, mniej przycisków). Jeżeli kiedyś będę chciał wrócić do klasyki, to dostępne są navi 1:1 z oryginałem, więc akurat tego proszę nie dyskutować :) Sprzęt mam od tygodnia, zrobiłem jakieś 1000km, więc mogę już parę słów powiedzieć.
O zaletach w zasadzie wszystko wiadomo z pierwszego lepszego opisu na Allegro, więc nie będę powtarzał. Wady:
- Słaby wyświetlacz. Niska rozdzielczość sprawia, że ogromna powierzchnia jest zaśmiecona interfejsem. Z drugiej strony ułatwia to obsługę w samochodzie podczas jazdy, gdzie jednak wszystko drga, zależy nam na szybkości i mamy jedną rękę. Do tego niestety jest to matryca TN i przy mojej pozycji już widać zanikanie kolorów (delikatne bo delikatne, ale jednak).
- Nie znalazłem opcji, żeby radio po wciśnięciu przycisku na kierownicy szukało następnej stacji zamiast przejść do zapisanej.
- Czasami zdarzają się dziwne opóźnienia, np. dzisiaj przez pierwszych 10km GPS nie raportował zmiany pozycji. Po chwili samo przeszło.
- Tak jak wcześniej pisał kolega - minimalnie brakuje spasowania, jednak gdybym nie wiedział, jak jest w oryginale, to w życiu bym nie zauważył.
- Mimo wszystko trzeba było troszkę sztukować, przesunąć bebechy radia względem ekranu, żeby zmieściło się wszystko w mojej E38.
A teraz najlepsze. Monter z http://multims.pl/kontakt/ (pozdrawiam Pana Kamila) podpowiedział mi dynks z apką, żeby pożenić to wszystko z DSP. No i to okazał się strzał w dziesiątkę. Nie dość, że działa DSP, to mam zreplikowane wszystkie funkcje komputera pokładowego - spalanie, reset itp. Na tym nie koniec. Apka daje możliwości, o których nigdy wcześniej w E38 nawet nie pomyślałem. Tak na szybko co już znalazłem:
- graficzne obrazowanie PDC
- dostosowanie głośności radia do prędkości
- automatyczne zamknięcie auta powyżej określonej prędkości
- światła dzienne przy użyciu halogenów lub długich (tego drugiego nie sprawdzałem)
- doświetlanie zakrętów światłami przeciwmgłowymi
Wszystko to za 70EUR (interfejs i apka) plus przesyłka od wroga.
https://www.ibus-app.de/index_en.html
Zaznaczam, że nie jestem w żaden sposób związany z żadną z wymienionych firm. Kupiłem, sprawdziłem, dzielę się, może ktoś skorzysta. Ja póki co jestem bardzo zadowolony, w końcu ekran można do czegoś wykorzystać plus moje E38 nauczyło się nowych sztuczek :)

Odpowiedz z cytatem