Chciałbym założyć u siebie w aucie kierownicę z Mapkietu z łopatkami do zmiany biegów. Moja oryginalna kierownica nie ma łopatek. Czy dużo jest z tym zabawy, żeby to uruchomić?
http://allegro.pl/bmw-f10-f01-kierow...5.html#thumb/5
Chciałbym założyć u siebie w aucie kierownicę z Mapkietu z łopatkami do zmiany biegów. Moja oryginalna kierownica nie ma łopatek. Czy dużo jest z tym zabawy, żeby to uruchomić?
http://allegro.pl/bmw-f10-f01-kierow...5.html#thumb/5
Kodowanie i skasowanie adaptacji w skrzyni biegów, aby rozpoznała łopatki
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Czyli nie muszę dokładać jakichś modułów itp.? Taka kierownica będzie pasowała i będę ją mógł normalnie podłączyć, a później zakodować?
Montowałem coś takiego w F07.
Nie dokładałem żadnej wiązki. Moduł SZL(manetki) dogadał się z kierownicą.
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Ok, dziękuję, szukam zatem kierownicy z łopatkami i wibracją, bo takową posiadam w serii...
Ktoś kto koduje BMW powiedział mi, że aby łopatki zadziałały potrzebna jest wiązka nowa. Ktoś to może zweryfikować?
Sprawdź czy w taśmie posiadasz komplet pinów.
Ostatnio dokładałem w F02 i jedynie kierownica kompletna była potrzebna, a jeszcze wiązkę wewnątrz kierownicy składałem z dwóch, ponieważ biorca posiadał ostrzeganie o zmianie pasa ruchu(wibracje kierownicy) a nowa kierownica tej funkcji nie posiadała.
Po montażu dopisałem klucz kodowy(kierownica z łopatkami) i przekodowałem EGS oraz SZL.
Następnie skasowałem adaptacje w skrzyni związane z rozpoznawaniem osprzętu.
Łopatki działają bez zarzutu, ale tylko na trybie sport. Nie grzebałem głębiej czy da się to zmienić bo właścicielowi to nie przeszkadza.
"Sportowa skrzynia biegów(inny lewarek i fabrycznie łopatki)" obsługuje łopatki od razu na trybie Drive
Henry Ford
Dzięki za info, to chyba gra nie warta świeczki z tymi łopatkami. Ja mam kierownicę seryjną z wibracjami, asystent linii i martwe pole. Czy jak kupię M-pakietową lub sportową kierownicę to będę mógł zachować wibracje? Czy muszę koniecznie szukać nowej kiery z tymi funkcjami?
Ok, czyli drganie przełożę sobie ze starej, bajka. Czy poduszki powietrzne są takie same w Mpakietowych co zwykłych kierach?