Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 15

W±tek: Dziwne zachowanie silnika.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2018
    BMW
    740i
    Sk±d
    Lublin

Post Dziwne zachowanie silnika.

Witam wszystkich i serdecznie proszê o pomoc.
    To mój pierwszy post i mimo, ¿e przeszuka³em forum nie mog³em znale¼æ tematu w którym ktokolwiek mia³by podobny problem.
    Przechodz±c do sedna, prawie od zawsze w egzemplarzu który naby³em, po odpaleniu przez ok. 2-3 sek. silnik siê telepie, nierówno pracuje, a zaraz potem wszystko wraca do normy (brzmi to jakby pó³ silnika nie pracowa³o, a potem siê odpala³o). Po tym jak siê ju¿ "wytelepie" pracuje cicho i równo, nic nie stuka, ¿adnych metalicznych pog³osów nie s³ychaæ, spadek mocy raczej nie jest odczuwalny. Po wpiêciu pod komputer, pokazuje 2 b³êdy:

Po sprawdzeniu vanosów (aktualnie screenem nie dysponuje i mówi±c szczerze nie jestem na tyle zorientowany w temacie, ¿eby to wyt³umaczyæ bardzo dok³adnie) jeden z nich utrzymuje sta³e warto¶ci 120.0 - 120.0, natomiast drugi z tego co pamiêtam ma spore ró¿nice ( 85 - 110 , a po odpaleniu ró¿nice siê zmieniaj± na 80-130. Piszê z pamiêci, z góry przepraszam za jakiekolwiek niedoci±gniêcia, postaram siê na kolejnym sprawdzeniu zrobiæ zdjêcie tych warto¶ci). Objaw ten wystêpuje przy ka¿dym odpaleniu, lecz czasami objawia siê nieco inaczej. Je¶li silnik odpali bez "telepania siê" ma problem z przekroczeniem granicy 1100obr/s, lecz jak delikatnie go "przepchnê" przez ten moment i 2 sek. przytrzymam na poziomie 2000-3000, problem znika i znów nie ma ¿adnego d³awienia siê.

Dodam, ¿e takie odpalanie wystêpuje w tym aucie od bardzo dawna i z biegiem czasu nic siê nie pogorszy³o (tak wiem, ¿e powinno byæ to od razu przekazane do kogo¶ kto siê na tym zna, jednak tak siê nie sta³o i ja zaj±³em siê tym na w³asn± rêkê zaraz po nabyciu). Mój mechanik podczas wymiany wszystkich p³ynów, przegl±da³ co móg³ i mechanicznie nic nie wypatrzy³, zosta³ do przejrzenia ca³y uk³ad dooko³a wa³ków i rozrz±du, ¿eby stwierdziæ czy cokolwiek tam jest nie tak.
    Tak czy inaczej, jestem pe³en nadziei, ¿e mechanicznie jej nic nie dolega (fakt faktem, przy problemie z rozrz±dem i nie robieniu z tym kompletnie nic, pewnie ju¿ dawno by siê rozlecia³?).

Nie ukrywam, liczê na Wasz± pomoc Panowie i jakikolwiek trop w co uderzyæ jako pierwsze.
    Pozdrawiam gor±co i jestem otwarty na pytania i uwagi, co przekrêci³em lub co ¼le napisa³em, bo mechanik ze mnie raczej marny.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2018
    BMW
    740i
    Sk±d
    Lublin
    @up
    kto¶, co¶?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar miro
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN
    Hmmmm N62 mój znienawidzony silnik.....Poprzegl±daj tematy o Valvetronicu . Obstawiam ,ze on bêdzie winowajc±.

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez miro Zobacz posta
    Hmmmm N62 mój znienawidzony silnik.....Poprzegl±daj tematy o Valvetronicu . Obstawiam ,ze on bêdzie winowajc±.
    Miro powiniene¶ mieæ bana na wypowiadanie siê na tematy o N62, bo nie jeste¶ w tym obiektywny.

Kolego sprawd¼, czy wszystkie wtyczki od vanosów masz wpiête. Jak silnik siê wytelepie to jakie obroty trzyma na biegu ja³owym?

Wys³ane z mojego Redmi 3S przy u¿yciu Tapatalka

Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Jestem obiektywny .....Mia³em taki i codziennie rano siê modli³em ¿eby siê nie zepsu³

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez miro Zobacz posta
    Jestem obiektywny .....Mia³em taki i codziennie rano siê modli³em ¿eby siê nie zepsu³
    To nie obiektywizm, to pierwsze objawy paranoi :P

Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d

Cytat Zamieszczone przez damned1 Zobacz posta
    To nie obiektywizm, to pierwsze objawy paranoi :P
    Wiesz co ? .........Chyba masz racjê :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2018
    BMW
    740i
    Sk±d
    Lublin
    damned1, jak juz sie wytelepie to utrzymuje równe obroty, nie pamietam w którym miejscu jest wskazówka, ale okolo 600 chyba. Chodzi ogólnie równo, jak ju¿ mu przejd± drgawki.
    Jest szansa, ¿e to jaka¶ drobnostka? Jak juz mówi³em, od 20ty¶. km nic sie nie pogorszy³o, bez zmian jest.

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Mo¿e to byæ pierdo³a w postaci ¼le z³o¿onego rozrz±du (¼le za³o¿ony Vanos), albo problem ze sterowaniem Vanosa, albo z jakim¶ czujnikiem. Dlatego mówi³em, sprawd¼, czy wszystkie 4-ry Vanosy (a szczególnie ten, co zg³asza b³±d) maj± pod³±czone elektrozawory. Jak zdejmiesz os³onê maskuj±c± to bêdzie widaæ od czo³a silnika.

Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d

Podobne w±tki

1. [silnik] Dziwne zachowanie silnika 3.0d
    Przez piter7898 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 14-11-2017, 17:30
  2. [silnik] M52B28TU. Dziwne zachowanie temperatury silnika.
    Przez M@rcin w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 19-01-2016, 12:16
  3. [silnik] e38 728i Dziwne zachowanie silnika INPA
    Przez JonyRedCoupe w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 19-10-2013, 21:16
  4. [mechanika] dziwne zachowanie silnika 730d
    Przez coolx w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 07-10-2010, 20:28
  5. [mechanika] Dziwne zachowanie silnika