Problem z rejestracją Anglika brak kategori pojazdu M1 w dowodzie V5C

Wątek: Problem z rejestracją Anglika brak kategori pojazdu M1 w dowodzie V5C

1. Kriss88 powiedział/a:

Post Problem z rejestracją Anglika brak kategori pojazdu M1 w dowodzie V5C

Mam problem z zarejestrowaniem auta przywiezionego z Angli. Brak jest wpisu w dowodzie rejestracyjnym angielskim V5C w pozycji J powinno być kategoria M1. Jak to załatwić? Może ktoś to przerabiał? Kategorie pojazdów była wprowadzone w 2007 roku w uni europejskiej a pojazd jest z 1996 roku. Jak ten problem rozwiązać diagnosta powiedział, że nie może zrobić przeglądu bo nie ma kategorii M1 która mówi że pojazd jest osobowy i ma nie więcej niż 8 miejsc. Proszę o pomoc nie chcę sprzedawać auta na części, chyba by mi serce pękło. Jak mam udowodnić że pojazd jest osobowy od ponad 20 lat w naszym Pięknym Kraju.

2. Awatar BOSS

BOSS powiedział/a:
    Skoro mieszkasz w UK to wal do DVLA zeby wystawili ci nowy V5
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

3. Kriss88 powiedział/a:

Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Skoro mieszkasz w UK to wal do DVLA zeby wystawili ci nowy V5
    No właśnie wróciłem do naszego pięknego kraju. To jest kolejny pretekst by utrudnić rejestrację aut z kierownicą po prawej stronie. Szukam wyjścia z sytuacji by zalegalizować mój samochód w tym kraju. Wiem i rozumiem względy bezpieczeństwa ale wielokrotnie jeździłem polską ciężarówka po uk i w Polsce też sobie radzę i nie chcę zmieniać i przerabiać auta bo zależy mi na jego oryginalności a samochód ma bardzo mały przebieg i nie chce by wylądował na części.
    Ostatnio edytowane przez Kriss88 ; 21-04-2018 o 23:29

4. Awatar tequila1909

tequila1909 powiedział/a:
    Sprawdź na stronie DVLA czy możesz pobrać wniosek na wyrobienie wtórnika. Niech jakiś znajomy z UK to załatwi i przyśle Ci nowy dowód.
    Mr. Perfect 4 x K1 World Champion

5. Awatar miro

miro powiedział/a:
    Z jednej strony rozumiem Twój sentyment do autka ale z drugiej strony jestem wielkim przeciwnikiem rejestracji tego kalectwa w Polsce tak ,że nie obraź się ale jestem za jak największymi utrudnieniami z dopuszczeniem ich do ruchu.
    Przerób go na kierę z lewej strony i przynajmniej będzie to przypominało auto. E38 tanio przerobisz, a jako angol i tak nigdy nie będzie miał większej wartości.
    Przemyśl to.

6. czerwony16 powiedział/a:
    Nasz kraj jest piękny, nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Nawet taka sprawa jak kierownica po lewej stronie jest piękna (nie jak w pogańskiej UK). Jeżeli jest tak jak piszesz i auto masz fajne, zadbane i masz sentyment to też bym przerobił to po "naszemu". Po części zgadzam się kolegą powyżej co do rejestracji, ale to już zupełnie inny temat. Ja mam zwykłe 728 i też lubię ten samochód bardzo. Tak to jest z e38 :)

7. Awatar tuczi77

tuczi77 powiedział/a:
    Spróbuj jechać na inną SKP do innego diagnosty ;)

8. Kriss88 powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez miro Zobacz posta
    Z jednej strony rozumiem Twój sentyment do autka ale z drugiej strony jestem wielkim przeciwnikiem rejestracji tego kalectwa w Polsce tak ,że nie obraź się ale jestem za jak największymi utrudnieniami z dopuszczeniem ich do ruchu.
    Przerób go na kierę z lewej strony i przynajmniej będzie to przypominało auto. E38 tanio przerobisz, a jako angol i tak nigdy nie będzie miał większej wartości.
    Przemyśl to.
    No właśnie a jaka ma wartość w Polsce 750iL z udokumentowanym przebiegiem 160 000 km? Przekładka obniży wartość auta. Gdybym przywiózł jakieś pospolite auto nie miałbym sentymentów. Ale znalazłem światełko w tunelu jak się uda to załatwić pochwale się na forum może ktoś też będzie zainteresowany.

9. Awatar miro

miro powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez Kriss88 Zobacz posta
    Ale znalazłem światełko w tunelu jak się uda to załatwić pochwale się na forum może ktoś też będzie zainteresowany.
    Ja na pewno

10. Kriss88 powiedział/a:
    Dla wszystkich zainteresowanych. Należy się udać na stacje diagnostyczna gdzie jest rzeczoznawca samochodowy i nie ma problemów ze zrobieniem przeglądu. Temat do zamknięcia.