Na wieloklinie, a w zasadzie poprawnie mówiąc - na krzyżaku nie może być nawet najmniejszego luzu (wieloklin jest dociągnięty śrubą, więc mało prawdopodobne, żeby tam miało cokolwiek stukać). W weekend robiłem pod autem i to sprawdzałem przy okazji. Nawet minimlanie u mnie nie drgnie.
W ISTA jest też opcja "re-learn". Nie wiem, czy jest to to samo, ale możesz spróbować to też kliknać. "Trick 25-sekundowy" przynosi jakieś skutki?
Ja tam expertem nie jestem, ale jak widziałem jakie magiczne sztuczki robił, o ile dobrze pamiętam, Zbichu z 745d, to zwątpiłem, że może coś tam ktoś takiego odnalazł, jak RAM w BMW e65 :).
Ostatnio edytowane przez HTN ; 25-03-2018 o 20:48
HTN, nie mam ISTA wiec nie sprawdze.
To jeżeli można robić magiczne sztuczki to może jest opcja ustawić żeby 5ka wchodziła powyżej 60km i wtedy szarpania nie będzie :)
A to szarpanie to chyba jakaś moja klątwa bo w 4 letnim i40 z przebiegiem 90tys zaczyna mi szarpać na zimnym silniku...
Ostatnio edytowane przez zjawax ; 26-03-2018 o 12:31
Pozdrawiam Chris
Nie , nie wiedziałem :)
Ile dajesz tyle dostajesz !!!
Moge tylko powiedziedz jak bylo u mnie, mianowicie przy delikatnym przyspieszaniu samochod przyszarpywal i w ogole czasami byly udezenia podczas zmiany biegow. Najpierw zrobilem Software-Update sterownika skrzyni, czyli EGS, no i nic nie pomoglo. Pozniej zrobilem tak, Software-Update sterownika silnika, czyli DME. Zresetowalem adaptacje w skrzyni i silniku, oraz (bardzo wazne) wymazalem cala pamiec RAM dla sterownika silnika DME. Znajdziesz te funkcje w INPA. Jezeli nie wymazesz RAM'u to sterownik silnika odzyska sobie dane/adaptacje z RAM'u i wszystko na nic. U mnie pomoglo.
Wchodzisz w Adaptacje - F1 - F4 Ram Backup - F1 skasuj Ram Backup. Ja mam INPE po niemiecku, nie wiem jak jest u was. Niestety nie moge dodac zalacznika.
Ostatnio edytowane przez zjawax ; 28-03-2018 o 20:59
Pozdrawiam Chris
No to sobie poszukam nieszczelnosci... ale najpierw plynu chlodniczego. Wrocilem do Danii, odpalam samochod po 2 tygodniach i low coolant level. Nawet moje Renault Kangoo tak sie nie sypalo.
Pod korkiem oleju nie ma majonezu, w zbiorniczku wyrownawczym bąbelki sie nie pojawiaja wiec to chyba nie uszczelka pod glowica. W ktorym miejscu pojawia sie wyciek w przypadku slynnej rurki? Edit. Juz znalazlem
http://n62rohr.de/img/faq1.jpg
Ostatnio edytowane przez Coldmami ; 05-04-2018 o 22:06
Szukam tego otworu technologicznego ale nie za bardzo moge go zobaczyc. Czy to zabrudzenie moze pochodzic od plynu chlodniczego?
![]()
Płyn chłodniczy jak wysycha (a wysycha szybko), to zostawia biały osad. Łatwo to zobaczyć gdzie leje. Ja bym szukał najpierw po płytach pod silnikiem - czy w ogóle leje z niego, czy może chłodnica, a może chłodniczka EGR.