Ostatnio edytowane przez kruger32 ; 14-03-2018 o 18:09
1 Miejsce w konkursie na auto zlotu - Ślesin 2014 w kategorii E38
3 Miejsce w konkursie na najładniejsze auto X VIP-owskiego zlotu 2015
Do tego samego co w E31, E65 i F01: do zmiennej siły tłumienia, czyli w zależności od okoliczności pomimo takiej samej siły "uderzenia" koła o dwie różne przeszkody, w każdym z przypadków amortyzator może to różnie stłumić. Zwykły amortyzator, przynajmniej na papierze, oba przypadki zamortyzuje tak samo. W ogóle to te systemy nie różnią się od siebie konstrukcyjnie. Być może każda kolejna generacja EDC była bardziej precyzyjna od poprzedniej, ale na bank nie jest możliwe usztywnienie amortyzatora do tego stopnia, że goleń się nie ruszy. Żaden amortyzator raczej tego by nie wytrzymał.
to nie takie proste
dorzucę coś do dyskusji tak na szybko, bo nie mam czasu się rozwodzić :)
do czego służy amortyzator na równej drodze?
pytanie nie jest podchwytliwe...
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 14-03-2018 o 18:24
pozdrawiam Bartek
Trochę podchwytliwe jest ;) Do tłumienia drgań wszelakich: własnych sprężyny, silnika itp. Amortyzator na pewno nie jest od utrzymania zadanej wysokości auta. Od tego jest sprężyna.
Ale idąc tym tropem to do czego były by potrzebne twardsze amortyzatory, tylko do pogorszenia komfortu? To by było nieco bez sensu :)
pozdrawiam Bartek
I w jednym i w drugim przypadku chodzi o zapewnienie dobrej przyczepności koła z nawierzchnią. Tego nie uzyskuje się manewrując jednym "suwaczkiem" miękkie <-> twarde amortyzatory. Jest wiele zmiennych, które mają na to wpływ. Proponuję prosty teoretyczny eksperyment: co się stanie, gdy zdemontujemy sprężyny w samochodzie ze: 1) zwykłymi amortyzatorami; 2) amortyzatorami EDC; 3) sportowymi (utwardzonymi) amortyzatorami?
zacytuje bo mi sie nie chce przepisywać :)
:Zapewnia on kontakt koła z podłożem w możliwie najdłuższym czasie i w każdej sytuacji. Wpływa nie tylko na przyczepność podczas pokonywania zakrętów, ale także, a może przede wszystkim podczas hamowania. Zwłaszcza na nierównej nawierzchni, co w samochodzie z systemem ABS ma olbrzymie znaczenie.:
@ttrol: Nie dogadamy się, chyba że jednak wytłumaczysz co masz na myśli, w przeciwnym razie uznajmy to za konstruktywną niezgodę. Nadal uważam, że EDC nie jest w stanie przeciwdziałać bocznym przechyłom auta. Może je opóźnić, ale przy dostatecznie długo działającej (pozornej) sile odśrodkowej, auto przechyli się.
Ostatnio edytowane przez damned1 ; 15-03-2018 o 13:35
Nie ma się co przegadywac jak wszecniej napisałem s/edc jest w wielkim stopniu podobne do działania zawiszeszenia gwintowanego jeżeli uważasz że zestawiając na tym torze z pachołkami dwa e38 standard oraz gwint bedzie to samo to nie pogadamy w tej kwesti oczywiście edc to będzie ok.60/70 % twardości gwintu ale pojego wciśnieciu auto na boki prawie sie nie wychyla nie wspomne o łukach przy których przy 160 kmh w 740 byłem zesrany a w 750il przy 200 czuje sie komfortowo
1 Miejsce w konkursie na auto zlotu - Ślesin 2014 w kategorii E38
3 Miejsce w konkursie na najładniejsze auto X VIP-owskiego zlotu 2015