Ile czasu zajeło wyciagniecie silnika?
Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Ile czasu zajeło wyciagniecie silnika?
Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
4h w niedziele i 4h dziś, ale na pełnym spokoju i w samotności, jak bym miał kogoś do pomocy poszło by całkiem inaczej.
Ale klocek! Ja teraz bujam A8 D3 4.0 TDi i kończy mi się konwerter, więc niedługo mnie także czeka wytarganie silnika i skrzyni... jesteś z Polkowic?
Obczaiłeś już skąd masz ten zaciek na misce skrzyni?
Jak masz silnik na wierzchu, to przeczyść/wymień sobie zawory od SecondaryAir:
To te takie srebrne "cosie" co widać po bokach na wysokości odm, z jednym końcem wchodzącym w głowicę, a z drugiej strony z wężem.
Jakie trafienie na wałek? To nie manual.
Odkręcasz od strony silnika konwerter i ładnie rozchodzi się bez problemu. Jeśli wyciągasz skrzynię bez wcześniejszego odkręcania konwertera, to masz 80% szans na rozwalenie uszczelniacza skrzyni i 50% na rozwalenie pompy w skrzyni biegów. Skrzynię automatyczną zawsze ściąga się razem z konwerterem, szczególnie, że jak wypnie się konwerter, to trafić na zęby obu wałków skrzyni + wycięcia napędu pompy oleju jest nieco trudniej i trzeba zrobić to raz, że maksymalnie osiowo, a dwa, że wszystkie stopnie muszą wskoczyć na swoje miejsce. Nie wyobrażam sobie nawet jak to zrobić na konwerterze przykręconym do silnika (wałem kręcić???).
Operacja wyciągnia automatu jest jednak o wiele prostsza, niż w przypadku skrzyni manualnej.
Ostatnio edytowane przez HTN ; 13-03-2018 o 14:03
prezes miał rację, miał na myśli jak jednak zdejmiesz konwerter ze skrzyni I przy zakładaniu chcesz, żeby wycięcia trafiły w otwory w pompie ASB
przy takiej operacji rozumiem, że uszczelniacze skrzyni też wlatują nowe...
pozdrawiam Bartek