Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: auto zabytek - rozważania

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar Supermen
    BMW
    e38 750iL

Cytat Zamieszczone przez bombel89 Zobacz posta
    Są wydziały komunikacji w których pracują nadgorliwcy i ciężko załatwić cokolwiek.

Co do odbudowania auta. Owszem, można to cichcem ulepić nawet w tajemnicy przed konserwatorem. Jest tylko jedno ale. Co jeśli auto - z naszej winy- jest właściwie skasowane. I się generalnie do niczego nie nadaje, lub odbudowa będzie kosztować więcej niż jest się w stanie za to dać. Mogą być takie przypadki. Normalnie auto z żalem, ale poszłoby na złom. A w takim przypadku to co? Konserwator może wydać zgodę na złomowanie? Czy pomimo że auto zostało naleśnikiem, musowo je odbudować.
    Wydziały komunikacji to państwo w państwie... Ale to dyskusja na inny temat.
    To są tylko gdybania. Ja się nie spotkałem jeszcze z przypadkiem w Polsce, żeby ktoś sam z własnej winy skasował pojazd zabytkowy do tego stopnia, że nie było co zbierać.

Cytat Zamieszczone przez ttrol Zobacz posta
    Jak ja rozmawiałem z rzeczoznawcą jak się przymierzałem do żółtych, to o drugim przypadku mówił, że decyzją administracyjną będzie trzeba Państwu oddać róznowartość auta za zniszczenie zabytku.
    A kim, że jest rzeczoznawca? Niech się konserwator wypowie. To on jest tu organem, do którego się zwracamy chcąc wpisać pojazd do wojewódzkiej ewidencji zabytków. Na domiar złego, żądanie przez konserwatora opinii rzeczoznawcy nie ma przełożenia w literaturze prawa. Ot takie "widzimisie" ukazujące brak wiedzy z dziedziny motoryzacji u konserwatorów. W wielu województwach udało się "wyszkolić" konserwatorów i skutecznie wybić im z głowy nielegalne żądanie opinii rzeczoznawcy.

Cytat Zamieszczone przez yaz Zobacz posta
    Sam sobie odpowiedziałeś.
    Z chwilą uzyskania żółtych blach, auto już nie jest tylko twoje. Ma współwłaściciela. Nie widać go w DR, ale jest i "czuwa" nad swoją współwłasnością.

Od siebie dodam, miałem skansen na kołach i raczej prędko nie wrócę do pomysłu żółtych tablic.
    Podzielam tutaj zdanie Zdzira850.
    Skąd się ten mit bierze, że pojazd zarejestrowany jako zabytek jest w połowie państwa? Jest to powielany stereotyp niczym nie poparty i nie uzasadniony. Konserwator ma w poważaniu zabytki techniki ruchome. Właściciele samochodów boją się rejestracji na zabytek jak diabeł święconej wody. Jakby konserwator tylko czekał na kolejny zabytkowy pojazd i przeprowadzanie kontroli jego stanu.
    Wierzcie mi, konserwator ma ważniejsze rzeczy na głowie i za dużo jest w każdym województwie pojazdów zabytkowych, żeby konserwator w ogóle miał możliwość jakiejkolwiek kontroli.

Cytat Zamieszczone przez avecezarave Zobacz posta
    Wciąż pozostaje kwestia różnicy pomiędzy pełnym zabytkiem a rejestracją auta jako kolekcjonersko-zabytkowe. W tym drugim przypadku kolega sprzedał swoje auto do Czech i grosza nie musiał oddać konserwatorowi.
    A co to jest "pełny zabytek" a "auto kolekcjonersko-zabytkowe"? Nie ma czegoś takiego...

Wracając jeszcze do obaw poruszonych w sprawie ewentualnego całkowitego zniszczenia pojazdu zabytkowego istnieje zapis w ustawie: "Art.13. 1. Zabytek wpisany do rejestru, który uległ zniszczeniu w stopniu powodującym utratę jego wartości historycznej, artystycznej lub naukowej albo którego wartość będąca podstawą wydania decyzji o wpisie do rejestru nie została potwierdzona w nowych ustaleniach naukowych, zostaje skreślony z rejestru."

Obalę jeszcze kolejny mit który często jest powielany zanim zostanie tu przytoczony. "Zabytku nie wywieziesz za granicę, nie sprzedaż za granicę". Owszem ale jak mówi ustawa, dotyczy to zabytków wpisanych na Listę Skarbów Dziedzictwa. Aby w ogóle z pojazdem dostać się na tą listę należy spełnić następujący warunek "Art 14a pkt 2.Na Listę Skarbów Dziedzictwa wpisuje się zabytek ruchomy o szczególnej wartości dla dziedzictwa kulturowego zaliczany do jednej z następujących kategorii: 12) środków transportu, które mają więcej niż 75 lat i ich wartość jest wyższa niż 50 000 euro"

Ostatnio edytowane przez Supermen ; 28-02-2018 o 00:34
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/