Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: auto zabytek - rozważania

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar bombel89
    BMW
    E32 735iA 92' E39 528iAT 97'
    Są wydziały komunikacji w których pracują nadgorliwcy i ciężko załatwić cokolwiek.

Co do odbudowania auta. Owszem, można to cichcem ulepić nawet w tajemnicy przed konserwatorem. Jest tylko jedno ale. Co jeśli auto - z naszej winy- jest właściwie skasowane. I się generalnie do niczego nie nadaje, lub odbudowa będzie kosztować więcej niż jest się w stanie za to dać. Mogą być takie przypadki. Normalnie auto z żalem, ale poszłoby na złom. A w takim przypadku to co? Konserwator może wydać zgodę na złomowanie? Czy pomimo że auto zostało naleśnikiem, musowo je odbudować.

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Cytat Zamieszczone przez bombel89 Zobacz posta
    Są wydziały komunikacji w których pracują nadgorliwcy i ciężko załatwić cokolwiek.

Co do odbudowania auta. Owszem, można to cichcem ulepić nawet w tajemnicy przed konserwatorem. Jest tylko jedno ale. Co jeśli auto - z naszej winy- jest właściwie skasowane. I się generalnie do niczego nie nadaje, lub odbudowa będzie kosztować więcej niż jest się w stanie za to dać. Mogą być takie przypadki. Normalnie auto z żalem, ale poszłoby na złom. A w takim przypadku to co? Konserwator może wydać zgodę na złomowanie? Czy pomimo że auto zostało naleśnikiem, musowo je odbudować.
    Jak ja rozmawiałem z rzeczoznawcą jak się przymierzałem do żółtych, to o drugim przypadku mówił, że decyzją administracyjną będzie trzeba Państwu oddać róznowartość auta za zniszczenie zabytku.
    pozdrawiam Bartek

BMW
    Cytat Zamieszczone przez ttrol Zobacz posta
    Jak ja rozmawiałem z rzeczoznawcą jak się przymierzałem do żółtych, to o drugim przypadku mówił, że decyzją administracyjną będzie trzeba Państwu oddać róznowartość auta za zniszczenie zabytku.
    No to teraz baaardzo ciekawe na ile by wycenili zabytek w stanie zabytkowym i zabytek w stanie skasowanym na złom. I czy jak w ubezpieczalni - różnica, czy całość. A to jest paranoja, że mam samochód, dla uproszczenia przyjmijmy wart 20k. Rozbijam samochód. Jestem 20K w plecy za auto, a Państwo założmy że też wyceni na 20K i co, straciłem 20k, przez rozbicie i jeszcze zapłać Państwu kolejne 20k, za rozbicie swojego własnego samochodu. To się kupy nie trzyma. To tak jakby to auto juz nie było moje. Do kitu taki układ.

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14

...rozbicie swojego własnego samochodu...
    ...To tak jakby to auto juz nie było moje...
    Sam sobie odpowiedziałeś.
    Z chwilą uzyskania żółtych blach, auto już nie jest tylko twoje. Ma współwłaściciela. Nie widać go w DR, ale jest i "czuwa" nad swoją współwłasnością.

Od siebie dodam, miałem skansen na kołach i raczej prędko nie wrócę do pomysłu żółtych tablic.
    Podzielam tutaj zdanie Zdzira850.

BMW
    Cytat Zamieszczone przez yaz Zobacz posta
    Od siebie dodam, miałem skansen na kołach i raczej prędko nie wrócę do pomysłu żółtych tablic.
    Podzielam tutaj zdanie Zdzira850.
    Jakaś ciekawa (a może bardziej nieciekawa) historia się z tym wiąże? Możesz przytoczyć?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    odbudowa to jak z kamiennica zabytkową odbudowujesz względem pierwotnego projektu i wyglądu

Vip Vip Awatar avecezarave
    BMW
    E32 740iL `93
    Blog
    27
    Wciąż pozostaje kwestia różnicy pomiędzy pełnym zabytkiem a rejestracją auta jako kolekcjonersko-zabytkowe. W tym drugim przypadku kolega sprzedał swoje auto do Czech i grosza nie musiał oddać konserwatorowi.
    [IMG]http://img408.imageshack.us/img408/1048/dsc0188v.jpg[/IMG 7er

ULA Vip Awatar tequila1909
    BMW
    E39 525iA, C215 CL500 ex. E32 735i, E32 735iAL, E38 728iA
    Z tymi konserwatorami, rzeczoznawcami itd to jeden wielki cyrk, poniżej popatrzcie w jakim stanie W123, KTOŚ klepnął na żółte. Przed rozbieraniem auto nie wyglądało zachęcająco, a po ... I teraz pytanie, jak to jest z tymi żółtymi, w jakim stanie auto musi być, żeby ubiegać się ? Bo to sitko, które pokazuje to do renowacji nawet ciężkim temat, a co dopiero żeby zarejestrować na zabytek ... ale widocznie komuś stan nie grał roli :)

Ostatnio edytowane przez tequila1909 ; 27-02-2018 o 12:46
    Mr. Perfect 4 x K1 World Champion

Vip Vip Awatar avecezarave
    BMW
    E32 740iL `93
    Blog
    27
    Powiem tak. Bylem ostatnio u człowieka oglądać stare motory na sprzedaż. Wśród nich była SHL z 1960 roku. Stan bardzo średni wręcz do renowacji a moto ma już żołte tablice rejestracyjne. Okazuje się ze można taki stan zarejestrować na żółte blachy bo jest to jak najbardziej oryginalny motocykl. W momencie gdy zostanie odrestaurowany trzeba tylko wysłać aktualne zdjęcia do konserwatora w celu ich aktualizacji w Bialej Karcie Pojazdu.
    Ok niby sprawa robi sie jasna. Jednakże bylem mocno zdziwiony bo motocykl nie mial nic wspólnego ze swoim rocznikiem. Mnóstwo rzeczy pochodziło z młodszej wersji pojazdu i nie robiło to żadnej różnicy konserwatorowi.
    Cóż to tylko Polska. Chyba jest tak że jest hajs jest klient jest dobrze.
    [IMG]http://img408.imageshack.us/img408/1048/dsc0188v.jpg[/IMG 7er

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    dlatego jak pisałem żółte blachy to zero zalet wg mnie sama pierdologia w razie W i liczenie, że łąskawie ktoś będzie Ci przychylny