Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 22

W±tek: Problem z dogrzewaniem.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2016
    BMW
    BMW 7 E65 730D 2006r
    Sk±d
    Jaros³aw(Podkarpacie)/Hemsworth(Wielka Brytania)

Problem z dogrzewaniem.

Witam wszystkich. Wiem, ¿e temat poruszany wielokrotnie na forum ale nigdzie nie znalazlem podobnego problemu, dlatego postanowilem napisaæ. Mam problem z dogrzewaniem siê w E65 3.0d 231km, a mianowicie samochód grzeje siê tylko do oko³o 70 st. Przeczyta³em kilkakrotnie chyba wszystkie tematy na ró¿nych forach ale niestety bez efektu. Termostaty nowe firmy Behr. Po wymianie przez okolo 2 tygodnie temperatura by³a prawid³owa 89-91 stopni ale niestety nagle samochód zacz±³ siê grzac jedynie do 70. Dogrzewacz Webasto jest sprawny, elektryczna pompka dodatkowa te¿. Ponownie zmienilem oba termostaty bo stwierdzilem ze który¶ pad³ (typowalem EGR), ale bez ¿adnego efektu. Podejrzenie pad³o na wymiennik ciep³a. Wyczyta³em gdzie¶ ¿eby zacisn±æ opaskê na wê¿u idacym do wymiennika ale to tez nie przynioslo zadnych efektów. Wê¿e doprowadzaj±ce p³yn do wymiennika pozostaj± zimne. P³yn oczywi¶cie w normie i uk³ad raczej odpowietrzony bo po kilkudniowej je¼dzie poziom utrzymuje sie na max. Skoñczy³y mi sie juz pomys³y co mo¿e byæ przyczyn±, dlatego zwracam siê z pro¶b± o pomoc do Was. Mo¿e wspolnymi si³ami uda sie jako¶ rozwiazac ten problem bo walczê z nim od d³u¿szego czasu niestety bez efektu. Z góry dziêkujê za wszelk± pomoc. Pozdrawiam

Wys³ane z mojego SM-G928F przy u¿yciu Tapatalka

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e65 730d
    Sk±d
    UK
    Który wa¿ dok³adnie zacisn±³es?
    Trzeba zacisn±æ ten co idzie pionowo do góry od wymiennika, bardzo mocno zacisn±æ zeby zostawic znikomy przep³yw.
    Odk±d kilka miesiêcy temu za³o¿y³em ten dodatkowy termostat na ten wa¿ temperaturê mam wzorowa i osi±gana w bardzo krótkim czasie mam auto 5 lat i nigdy tak szybko sie nie grza³o.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2016
    BMW
    BMW 7 E65 730D 2006r
    Sk±d
    Zaciska³em wla¶nie ten pionowy w±¿ na którym masz dodatkowy termostat, ale nie zauwa¿y³am ¿adnego efektu. Do zaci¶niêcia u¿y³em metalowej opaski i zaciskalem mniej wiêcej w po³owie wê¿a. My¶lê ¿e wystarczaj±co zmniejszy³em przep³yw p³ynu ¿eby temperatura zwiêkszy³a siê chocia¿ o kilkana¶cie stopni. Mogê spróbowaæ jeszcze raz zacisn±æ w±¿ albo chwilowo za¶lepiæ go ca³kowicie, ale nie bardzo mam pomys³ jak to zrobiæ skuteczniej niz opask±.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e65 730d
    Sk±d
    UK
    Ja za pierwszym razem zacisn±³em za s³abo i nie by³o ró¿nicy i nastêpnym razem u¿y³em grzechotki i zacisn±³em opaskê najmocniej jak sie da³o i dopiero wtedy temperatura wróci³a do normy.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2016
    BMW
    BMW 7 E65 730D 2006r
    Sk±d
    Ponownie dzisiaj na szybko zacisn±³em opaskê na wê¿u, dokrêci³em j± praktycznie do oporu ale nic sie nie zmieni³o. Wiêc przyczyna chyba musi le¿eæ gdzie¶ indziej. Przy wiêkszej ilo¶ci czasu zobaczê jeszcze dla pewno¶ci jak wygl±daj± te grzybki w wymienniku. Dodam jeszcze ¿e przy temp zewnêtrznej powy¿ej 0 (dzisiaj +1.5) auto nagrzewa sie do oko³o 75 stopni. Temperatura w zale¿no¶ci od stylu jazdy w zakresie 69-75 stopni.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar zjawax
    Do³±czy³
    Feb 2018
    BMW
    E65 745i
    Sk±d
    Bydgoszcz-BHV

Pewnie zaciety (otwarty) termostat przy tej malej chlodnicy oleju automatycznej skrzyni biegow. Wymiana prosta, stojac przed otwarta maska, po prawej stronie na dole.
    Pozdrawiam Chris

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2016
    BMW
    BMW 7 E65 730D 2006r
    Sk±d
    Sprawdzê to w najbli¿szym czasie i dam znaæ czy co¶ siê zmieni³o. Zastanawia mnie tylko czemu zaci¶niêcie opaski na wê¿u od tej ch³odniczki niczego nie zmienilo skoro odci±³em albo przynajmniej do¶æ mocno ograniczy³em doplyw plynu do niej. Mimo wszystko bêdê próbowa³ tam zajrzeæ bo nic lepszego nie przychodzi mi do g³owy.

Do³±czy³
    Feb 2018
    BMW
    E65 745i
    Sk±d
    Bydgoszcz-BHV
    Pozdrawiam Chris

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2016
    BMW
    BMW 7 E65 730D 2006r
    Sk±d
    Cytat Zamieszczone przez zjawax Zobacz posta
    Powiem Ci kolego ¿e teraz to mnie zaskoczy³e¶ bo pierwszy raz widzê to na oczy. Mam rozumieæ ¿e pisz±c ch³odnicza oleju skrzyni miales na my¶li wymiennik ciep³a a ten termostat jest przykrêcony w³a¶nie do niego zgadza siê?

Do³±czy³
    Feb 2018
    BMW
    E65 745i
    Sk±d
    Bydgoszcz-BHV
    Ten termostat jest przykrecony do chlodnicy oleju ASB, tylko niewiem czy 730D tez taki ma. Ja w mojej 745i taki mam i on wlasnie tez ma duzy wplyw na temperature cieczy, oprocz glownego termostatu przy pompie wody.
    Pozdrawiam Chris

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 04-12-2014, 22:42
  2. [audio/video] Logic 7 - problem z gosnikiem/glosnikami - dziwny problem...
    Przez baran13 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 16-06-2014, 23:25

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •