Pora na mały update z mojej przygody z 750i

Auto odebrane z pierwszego warsztatu.
Zrobione:
- otwarcie maski
- reakcja na pedał gazu
- wymiana zamka w bagażniku i stacyjki aby działały jeden klucz (zamek w drzwiach czeka na rozbiórkę drzwi przy okazji wymiany szyb na podwójne – lepiej za często tych spinek nie ruszać)
- liczne wymiany elementrów zawieszenia
- wymienione klocki hamulcowe
- wymieniona część przewodów hamulcowych
- uzupełniony płyn wspomagania kierownicy i regulacji zawieszenia
- umyte miejsca wycieków
- wymieniony akumulator
Czas naprawy – dwa miesiące
Koszt naprawy od trzech tygodni nie znany, bo nie mają czasu mnie podliczyć :D

Pozostaje do zrobienia:
- błąd skrzyni biegów + pewnie olej do wymiany?
- wycieki z zawieszenia i twardość zawieszenia z tyłu (amory i regulator ciśnienia do regeneracji)
- oświetlenie – to auto pokazuje nawet błąd oświetlenia tablicy rejestracyjnej :D
- szyberdach się zacina – silnik działa, ale słychać, że ma jakiś opór
- roleta tylnej szyby raz się podnosi, a raz się nie podnosi
- wycieki silnika trzeba zweryfikować po ostatnim myciu i przejechaniu ~150km
- schowek pod telefonem się nie otwiera
- węże przy silniku – niektóre poklejone taśmą i dosztukowane – czekają na jakieś grubsze prace przy silniku ew. na jakieś większe zamówienie w ASO
- podszybie od zewnątrz mi gnije – nie wiem czy uda się załatwić inaczej niż nowe z ASO (swoją drogą nowe kosztuje koło 350 zł)
- odwrócone lusterko – ktoś podczas wymiany szyby czołowej wsadził lusterko do góry nogami :D
- podsufitka mi się odkleja – prawdopodobnie musze wymienić – może warto to będzie zrobić przy okazji wymiany podszybia – nie wiem czy trzeba będzie wyjąć szybę do tego
- listwa przy wejściu nie jest założona na wszystkich spinkach i jak ją kopię przy wsiadaniu to potrafi wyskoczyć – nie chcę na siłę wyciągać spinek, żeby nie urwać
- automatyczne podnoszenie szyby kierowcy – przycisk jest dwustopniowy i z czterech szyb i czterech przełożeń tych przycisków nie działa tylko podnoszenie automatyczne szyby kierowcy
- doprowadzenie wydechu do stanu fabrycznego – końcówki do wyjebania i odtworzenia :D
- wymiana tylnego zderzaka na taki bez wycięć pod wydechy – mam już kupiony
- wymiana maski na taką bez szpachli – mam już kupioną
- wymiana szyb po lewej stronie na podwójne – mam już kupione
- wymiana obudowy fotela kierowcy – mam pęknięcie pomiędzy przyciskami
- czujniki parkowania – coś piszczy, coś miga, ale chyba nie działają jak trzeba
- naprawa boczku przy kierowcy – podrapany przy szybie
- rozwulkanizowane pokrętło przy radiu – guma stała się plasteliną
- nie działają spryskiwacze szyb (a świateł nie wiem nawet jeszcze jak się włącza)
- kilka linii na wyświetlaczu pod licznikiem już nie działa – trzeba poprawić luty
- głośnik DSP w tylnej klapie charczy
- uzupełnienie roletek trójkątnych tylnych drzwi - prawą mam już kupioną

Koszty jak do tej pory – 10k za auto, ~2k za części które kupiłem (szyby, koła, maska itp.), ~2k za części zawieszenia i hamulców które kupił warsztat

Historia bonusowa – odpaliłem auto w hali garażowej i żona pakowała córkę do fotelika. W tym czasie przyjechał sąsiad i pyta się co tu się dzieje i pokazuje na sufit. Mówimy mu z żoną, że to to auto. On mówi, że słyszy że samochód działa, ale oprócz tego „jakiś system się tu włączył? Coś w tych rurach się tu dzieje?”. W tym momencie zgasiłem silnik i sąsiad zrozumiał, że to ten potwór buczał na cały garaż i powiedział tylko z uśmiechem „aha” :D

Średnie spalanie z ostatnich 150km to 25l/100km

Obcy ludzie mnie zaczepiają i mówią, że piękna (a auto wyciągnięte "z krzaków" i w ogóle nie zrobione) :D

Załączam zdjęcie rodzinne :P