Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 133

Wątek: Akcyza a Podatek Ekologiczny (niekoniecznie Ekonomiczny)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    M62B35 iA.
    B.słuszna uwaga! ;) Dopiszę na koniec ,szkoda ,że BMW nie hoduje koni firmowych,pewnie kupił bym takiego rumaka,drogi kiepskie,nawet 20 letnim bez podatku można jezdzic zamiast garażu stajnia i pełna rekreacja w sobotę.

Zaawansowany Użytkownik Awatar m.r.77.bmw
    BMW
    E34 520
    Cytat Zamieszczone przez Aldik
    Cytat Zamieszczone przez Gasper
    Cytat Zamieszczone przez Helberstam
    nie no ty to jestes w ogole z innej bajki chyba...

Kolego ciężo kumaty- chyba nie zrozumiałeś przesłania mojej wypowiedzi, tak Cię poniosły emocje.

Opiszę jeszcze bardziej jasno:

Fajnie by było, gdybym nie musiał płacić OC za cały rok, gdy auto stoi w remoncie, bądź w ogóle z niego nie korzystam. Dobrze by było mieć możliwość czasowego wyrejestrowania samochodu jak to ma miejsce w innych krajach. Już zaświeciła żaróweczka?
    1.Podpowiem rozwązanie z niemiec - mozesz wymelodwać czasowo samochód, tak jak piszesz np na czas remontu i wtedy nic nie płacisz za to ze go masz a u nas nawet jak masz zabytkowa syrene w ogrodze to musisz za nia bulic co rok OC i jak wejdzie podatego to i tez Cie nie ominie.. Inna kwestia to np cabrio, w niemczech masz czasowe tablice, np od kwietnia do końca października, no bo na zime masz np jeepa lub masz w dupie śnieg i jeździsz autobusem, nie istosnie, ważne ze tylko za ten okres płacisz podatek a u nas nikt si enie liczy z nami kierowcami tylko dowalą Ci za posiadanie auta i tyle, choodzi tyylko o kase a jakaś tam ekologia czy stare samochody ich nie obchodzą, jedni sa głupi a jedni dostali w łape bo debilą w salonach wnertwia ze tyle fajnych aut sie wozi z zachody a ich Pandy czy inne badziewia nie sprzedają sie jakby oni sobie tego życzyli.

2. Nie rozumiem po co wogóle dyskutujecie z Helberstam'em, za dużo ma kasy i mysłi ze jest lepszy od innych, nie wie lub zapomniał jak to jest nie miec kasy, wyaczcie, tacy są nowobogatcy...

3. Ciągle zapominacie o innych i mysłicie o swoich 4 literach i to sie tyczy wszystkich, przecież to nie chodzi o nasze E32 czy E38 czy E65 tylko o zwykłego kowalskiego któremu chce sie odebrać wymarzone 4 kółka bez względu na to jakie one są. Każdy młody czy stary dożył czasów gdzie za 2 tyś moze kupić sobie autko gdzie doniedawna było to po za marzeniami no to więc niech kupuje - czy tylko stare samochody powoduja wypadki???!!!! Handluje autami i wiem ze nawet za 2 tyś można kupić super autko, niektóre może przygnite, może porysowane, może środek zaniedbany ale uwierzcie ze wiele z nich naprawde fajnie jeździ i przesiadając sie z E38 nie czuje strachu a wręcz przeciwnie, nie raz jak trafi sie fajny egzemplarz to aż frajde mam ze jade czymś co ma 20 lat, kosztuje tysiaka i super jedzie...

LUDZIE porozglądajcie sie wokoło siebie, czy sami bogaci Was otaczają, przecież każdy znas na codzień styka się z ludźmi którzy muszą utrzymać rodziny, ciężko pracują całymi dniami, a cieszą sie z byle kibelka jak go kupią, bo maja swój samochód, swój wymarzony za komuny nieosiągalny... czemu ktoś im chce to odebrać?? W imie czego? W imie żeby Bogaci kupujac swoje fury za kilkadziesiat lub kilkaset tysiecy mieli "niby tańszy" podatek? W imie tego aby i tak bogaci właściciele salonów zwiększyli sobie sprzedaż i mogli dorobić basen w ogrodzie? W czym są bogaci niby lepsi od biednych?
    Aldik ....i popieram cię w 100proc.A szanowny PAN Helberstam POWINIEN MYŚLEĆ O INNYCH bo sam nie jest na tym świecie a życie toczy się dalej i może nadejść taki czas że będzie INNYCH potrzebować .A skoro jest taki samowystarczalny to poco mu forum ? Ja mam swoje e32 i nie będę płacić żadnych innych podatków niż te które są chyba że najpierw zrobią tak że ludzie będą godnie zarabiać bo jak tu zapłacić 3 tysiaki jak "Kowalski" zarobi 1200zł i ma auto za 2000tyś . :/

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Zamiast bić pianę na forum - my staramy się działać jak możemy. Poniżej małe uaktualnienie:

- W ciągu tygodnia działalności www.starszeauta.pl ponad 7000 osób wysłało swój sprzeciw do polityków PO, PSL i największych mediów,
    - Temat został rozpropagowany na najróżniejszych forach i blogach - aby jak najwięcej ludzi wiedziało co się szykuje i wyrażało sprzeciw,
    - Napisał o nas Dziennik,
    - Dzięki nam sprawę przedstawił też Fakt,
    - W poniedziałek mój tekst będzie w Europa-Auto-Handel, specjalistycznej gazecie prywatnych importerów i handlarzy,
    - Na koniec najlepsze. Oto informacja którą dostaliśmy od dziennikarza Dziennnika: "Jednak pragnę dodatkowo zwrócić Panów uwagę na krótki tekst w dzisiejszym Wall Street Journal Polska, w którym piszemy, że minister finansów wczoraj zlecił dodatkowe analizy w sprawie podatku. I nie ma wątpliwości, że uczynił tak m.in. dzięki Państwa aktywności". Podobno wycofali sprawę do studium założeń.
    - Potwierdza to późniejszy artykuł na Wirtualnej Polsce (jest jeszcze sonda uliczna).

My nie zamierzamy zwalniać. Jeżeli ktoś chce pomóc (chodzi o pisanie/wysyłanie maili i propagowanie informacji gdzie się da), to uderzać do mnie na priva.
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

Zaawansowany Użytkownik Awatar pan.boczek
    BMW
    MINI COOPER S
    watek ma 8 stroninie przeczytalem wszystkich postow, wiec moze juz ktos to napisal.
    nie ma co za bardzo panikowac, bo norme czystosci auta mozna sobie podniesc poddajac modyfikacji uklad wydechowy.moj mieszkajacy w Niemczech kolega mial stare auto,za ktore placil duzy podatek. ale poddal go modernizacj,wstawil mu nowego kata i teraz spelnia norme EURO4 i placi znacznie mniej. mozna wiec wymienic katyiplacic tyle podatku ekologicznego, co za auto nowe. jezeli oczywiscie podatek ten wprowadza.

Początkujący Użytkownik
    Cytat Zamieszczone przez pan.boczek
    watek ma 8 stroninie przeczytalem wszystkich postow, wiec moze juz ktos to napisal.
    nie ma co za bardzo panikowac, bo norme czystosci auta mozna sobie podniesc poddajac modyfikacji uklad wydechowy.moj mieszkajacy w Niemczech kolega mial stare auto,za ktore placil duzy podatek. ale poddal go modernizacj,wstawil mu nowego kata i teraz spelnia norme EURO4 i placi znacznie mniej. mozna wiec wymienic katyiplacic tyle podatku ekologicznego, co za auto nowe. jezeli oczywiscie podatek ten wprowadza.
    oby byla taka mozliwosc w polsce skoro rzad upiera sie przy normach

ale narazie cicho :D bo jeszcze opracuja rzadowe katalizatory ktore jako JEDYNE moga byc uznane by nie zrezygnowac z kasy

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Cytat Zamieszczone przez pan.boczek
    To jeszcze by miało (jako-taki) sens. Gorzej jeśli będzie na sztywno od pojemności - i tyle.

Takie tam kolejne wieści na temat :)
    http://moto.onet.pl/1554406,1,co-z-p...ul.html?node=6
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Tutaj pełny artykuł z Dziennika...

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez Helberstam
    coboss za co ja mam przepraszac? za krotkowzrocznosc ludzi? za texty hubertusa ze wyjdzie z widlami na ulice? a niech to pochodze z innych klas spolecznych bo u mnie w domu nie ma wideł :hah:

mam przepraszac ze ktos sie zasadzil w starociach i nie bedzie go stac na nowsze auto?

jak macie e32 to pewnie mebloscianka i TV rubin w domu tez sie znajdzie

moze wy przeproscie Europe za bycie wstecznikami wrogowie postepu

a teraz liczymy

e38 2001 - norma euro3 akcyza 18,6 = 3500 pln*

e38 2001 - norma euro3 podatek eko = 1000 pln*

*usrednione dane na oko

i co sie bardziej oplaca?

i tu ciemnogrod odpowie ze znowu jest zle bo nie bedzie go stac na e32 zeby utrzymac i jezdzic - to po co inwestujesz w padake ? bo co ten wysilek w utrzymanie muzeum ? takie e32 jest warte 6000pln i to jest samochod? wiecej wydajesz na paliwo rocznie niz warte jest to auto......
    Spoko ja Ciebie rozumiem. Zastąpić akcyzę podatkiem ekologicznym liczonym na tych zasadach co napisałeś ale PO&PSL NIE MYŚLĄ JAK TY. Chcą wprowadzić kolejny bubel zwany ustawą po której okaże się, że mimo iż rok temu zapłaciłeś te 3000PLN (niezły wał jak starczyło :D) a oni dzisiaj każą Ci przyjść zapłacić kolejne 1000PLN* za to że podatku ekologicznego jeszcze nie płaciłeś... A co gorsza okaże się, że w ustawie po między wyjaśnieniem jak mają się zachowywać płatnicy podatku zajmujący się importem z Japonii znajdzie się punkt bóg wie skąd, że podatek trzeba płacić co roku wraz z OC :D I nie patrz tak na mnie bo ten popier... rząd już taki syf wprowadzał! Nie patrzysz na część ustawy bo jesteś przekonany, że zupełnie Cię nie dotyczy a tu się okazuje, że wcisnęli tam punkt który ni w mordę do reszty nie pasuje a mąci w całym systemie jaki do tej pory był. Jak nie wierzysz to kiedyś pokażę Ci najnowszą ustawę o podatku akcyzowym...

A co do mojego zwracania Ci uwagi. Chodziło mi tylko o ton wypowiedzi zaczepiający innych, nie powinieneś sadzić innym tekstów, nie ważne czy mówisz coś słusznego czy nie, można to napisać inaczej to chyba że na zlotach po 2 flaszkach lubisz jak są mucki ;D ;)
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Mogę się mylić - ale chyba wtedy zostało to zastopowane na etapie głosowania w Sejmie.

Dodam jeszcze - że w obecnym wariancie wzór może wyglądać całkiem podobnie (z tą różnicą że opłata co roku).
    Z dotychczasowych informacji wiadomo, że dla aut nie-nowych - ma zależeć od normy spalin i pojemności, tak więc raczej mamy powody do niepokoju...

Uprawnienia umieszczania postów