Mam 740 FL z 4.4 V8 i mia³em podobny problem co Ty. Zaczyna³em zabawê z E38 w wieku 21 lat (teraz 27) i wnioski s± nastêpuj±ce. 4.4TU to najlepsza opcja co do motorów. Mia³em okazjê je¼dziæ M60B40 i M62B44 i zdecydowanie najbardziej elastyczny i dynamiczny jest TU przez niektórych nazywany "ten z nieszczêsnym VANOSEM". Wybieraj±c auto z mniejszym motorem pozostanie niesmak. Mam za³o¿one LPG STAG na reduktorze KME TWIN i nie ¿a³ujê ani trochê tej inwestycji (odradzam kupno zagazowanego egzemplarza). Je¶li dbasz to nawet nie zauwa¿ysz ¿e masz gaz (poza momentem tankowania :) )
Spalanie - cykl podobnie jak mówisz , na niezbyt d³ugich odcinkach mój BC pokazuje 15,8 L/100km ale nie staram siê zej¶æ nisko , je¿d¿ê w miarê spokojnie od czasu do czasu dynamicznie przyspieszê ale wiadomo bez wydurniania siê. Mia³em wcze¶niej w tym aucie 3,5L ale pali³ tyle samo a dynamika sporo mniejsza. Co do 2,8 nie wypowiem siê ale jak znam siebie - niedosyt :)
Nie liczy³em od tankowania do tankowania ale sprawdza³em jak wyjdzie po zalaniu MAX gazu i wyje¿d¿eniu do zera. Tankuj±c ok 60L (oko³o 130z³) robiê ¶rednio w mie¶cie 350km w trasie uda³o mi siê doj¶æ do 450km ale to by³a próba bicia rekordu na zbiorniku z czystej ciekawo¶ci. Wiadomo nale¿y doliczyæ koszty PB ale to ju¿ zale¿y jak sobie ustawisz temp. prze³±czania na LPG (polecam nieco zwiêkszyæ np do 60st. C wtedy reduktor jest odpowiednio dogrzany)
Jazda E38 po mie¶cie dla mnie jest OK. Parkowanie jest niekiedy du¿o wygodniejsze ni¿ innymi mniejszymi autami. Podsumowuj±c - RADO¦Æ Z JAZDY :)
Pozdrawiam i ¿yczê znalezienia zadowalaj±cego egzemplarza :)

Odpowiedz z cytatem