Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 71

W±tek: E38 jako wielkomiejski daily driver - czy kto¶ tak ¶miga na co dzieñ np. po stolicy?

Widok w±tkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik Awatar winmediacenter
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Sulejowek

Mam 740 FL z 4.4 V8 i mia³em podobny problem co Ty. Zaczyna³em zabawê z E38 w wieku 21 lat (teraz 27) i wnioski s± nastêpuj±ce. 4.4TU to najlepsza opcja co do motorów. Mia³em okazjê je¼dziæ M60B40 i M62B44 i zdecydowanie najbardziej elastyczny i dynamiczny jest TU przez niektórych nazywany "ten z nieszczêsnym VANOSEM". Wybieraj±c auto z mniejszym motorem pozostanie niesmak. Mam za³o¿one LPG STAG na reduktorze KME TWIN i nie ¿a³ujê ani trochê tej inwestycji (odradzam kupno zagazowanego egzemplarza). Je¶li dbasz to nawet nie zauwa¿ysz ¿e masz gaz (poza momentem tankowania :) )

Spalanie - cykl podobnie jak mówisz , na niezbyt d³ugich odcinkach mój BC pokazuje 15,8 L/100km ale nie staram siê zej¶æ nisko , je¿d¿ê w miarê spokojnie od czasu do czasu dynamicznie przyspieszê ale wiadomo bez wydurniania siê. Mia³em wcze¶niej w tym aucie 3,5L ale pali³ tyle samo a dynamika sporo mniejsza. Co do 2,8 nie wypowiem siê ale jak znam siebie - niedosyt :)

Nie liczy³em od tankowania do tankowania ale sprawdza³em jak wyjdzie po zalaniu MAX gazu i wyje¿d¿eniu do zera. Tankuj±c ok 60L (oko³o 130z³) robiê ¶rednio w mie¶cie 350km w trasie uda³o mi siê doj¶æ do 450km ale to by³a próba bicia rekordu na zbiorniku z czystej ciekawo¶ci. Wiadomo nale¿y doliczyæ koszty PB ale to ju¿ zale¿y jak sobie ustawisz temp. prze³±czania na LPG (polecam nieco zwiêkszyæ np do 60st. C wtedy reduktor jest odpowiednio dogrzany)

Jazda E38 po mie¶cie dla mnie jest OK. Parkowanie jest niekiedy du¿o wygodniejsze ni¿ innymi mniejszymi autami. Podsumowuj±c - RADO¦Æ Z JAZDY :)

Pozdrawiam i ¿yczê znalezienia zadowalaj±cego egzemplarza :)
    Ostatnio edytowane przez winmediacenter ; 15-02-2018 o 07:28

Podobne w±tki

1. [E65/66] Nie nowy ale ¶wie¿y nabytek daily car :)
    Przez Dzuda w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 136
    Ostatni post / autor: 27-03-2018, 10:25
  2. [E38] Nowy daily car E38 728
    Przez KarolTSK w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 14-10-2016, 08:11
  3. B³±d w INPA - OBD driver - Value start =2
    Przez macheck w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 16-10-2015, 14:12
  4. Spocik w Stolicy - powitanie Nowego Roku
    Przez Marynarz w dziale Archiwum spotkañ 7er
    Odpowiedzi: 41
    Ostatni post / autor: 08-01-2012, 12:26

Tagi dla tego w±tku

Uprawnienia umieszczania postów