Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 41 do 50 z 71

W±tek: E38 jako wielkomiejski daily driver - czy kto¶ tak ¶miga na co dzieñ np. po stolicy?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar bombel89
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    E32 735iA 92' E39 528iAT 97'
    Sk±d
    Bia³ystok
    Cytat Zamieszczone przez xedossfm Zobacz posta
    Uderz w stó³ a no¿yce siê odezw±.

Nie chcia³em siê czepiaæ ale skoro wezwano mnie do tablicy:

Argument, ¿e tak powiem - zajebisty.

Szczególnie jak 99% tego przejazdu mo¿esz zrobiæ na tañszym paliwie. Przejazd taki bywa czasem baaardzo d³ugi-w czasie.

czyli LPG ma jak±¶ specjaln± funkcjê katowania silnika przy tych temperaturach

Przy paliwo¿ernym silniku pierwszy z brzegu kalkulator zwrotu instalacji poka¿e Ci sens.

Zasiêg powy¿ej 400km bez problemu. ci±g³e szukanie? Raz na ca³y dzieñ jazdy zatankowaæ na którejkolwiek stacji(bo niemal wszytkie maj± LPG) to problem?

3kG butla turystyczna?

Mamy 2018 rok. Proponuje zrewidowaæ ceny, przy okazji rozwój technologii od tamtego czasu. Ju¿ nie krêcimy ¶rubk± przy mikserze.

Jak chcesz kogo¶ zniechêcaæ do LPG to u¿ywaj normalnych argumentów typu:
    - dro¿szy przegl±d co roku
    - dodatkowe koszta eksploatacyjne
    - koszta ewentualnych regulacji lub napraw
    - pomniejszona objêto¶æ baga¿nika
    - zakaz parkowania w wiêkszo¶ci podziemnych parkingów
    itp.

Piêknie opisane.
    Zgadzam siê.

Co do zakazów parkowania w parkingach podziemnych, wynika to z tego ¿e gaz butlowy LPG jest ciê¿szy od powietrza i opada w dó³, przez to w razie nieszczelno¶ci jest nie do wywietrzenia - samoistnie. Z kolei czego siê ostatnio dowiedzia³em, zwyk³y gaz ziemny, taki jak w kuchence, to idzie do góry.

Odnosz±c siê do parkowania co chwilê, to wszystko zale¿y jakie kto ma przebiegi, wolê oszczêdzania PLN vs czas :D Mi butla starcza na miesi±c jazdy po mie¶cie nawet. Ca³e ¿ycie na gazie je¿dzê, wiêc przywyk³em do tego, ¿e zajadê gdzie¶ i muszê zatankowaæ. Ale jako¶ ujmy mi to nie przynosi. Akurat przy moich zarobkach oszczêdno¶æ przy dystrybutorze jest du¿o wiêksza ni¿ strata czasu. I mo¿e to jest w³a¶nie klucz.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2016
    BMW
    W planach- e38
    Sk±d
    +4822
    @xedossfm no to ³adnie wyja¶ni³e¶ :D generalnie ca³y ten temat pokaza³ mi, ¿e na pewno muszê jeszcze dokszta³ciæ siê w zakresie dzia³ania instalacji LPG. Zawsze mnie ciekawi³ ten zakaz wjazdu aut z LPG na parkingi podziemne - je¿eli mam wlew pod klapk± to jak to zweryfikuj±, ka¿± otworzyæ maskê? Nikt nie mówi³ tu nic o silniku 735i. To prawda, ¿e pali praktycznie tyle samo co 740i i nie ma sensu siê nim interesowaæ? Parê razy siê spotka³em z tak± opini±.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar xedossfm
    Do³±czy³
    Apr 2015
    BMW
    ST220, by³o 735i m62b35 '98
    Sk±d
    Zamo¶æ
    Czyli mój jedzie jednak dobrze, bo za manualem nad±¿a. Jedyne na starcie odchodzi mi na d³ugo¶æ auta.
    Cena instalacji nie ¶wiadczy o jako¶ci. Nie napiszê ile mnie kosztowa³a moja, bo nie nie chce mi siê pó¼niej o tym dyskutowaæ.
    Tech 328, 8x Barracuda, Romano po przeróbkach, Zbiornik 60L netto. Je¼dzi to to bezb³êdnie.
    Prze³±czanie na gaz po 30 sekundach od uruchomienia. Zawsze.

Do³±czy³
    Apr 2015
    BMW
    Sk±d
    Zamo¶æ
    Parkingi podziemne- nie wiem. W razie nieszczê¶cia wolê nie wiedzieæ jakie problemy mo¿na mieæ przez to.
    Spalanie- raczej pali mniej, chyba ¿e chcesz nad±¿yæ za 4.4 to pewnie ju¿ mniej nie spali.
    Kupi³em 3.5 dlatego, ¿e wszystkie 4.4 które ogl±da³em ledwo jecha³y a nie chcia³o mi siê czekaæ kolejne pó³ roku.
    Osi±gi 3.5- moje auto rozpêdza siê dok³adnie jak e46 z m52tub28. Porównywa³em wiele razy z koleg± który ma tak± e46.
    Cyba, ¿e mój powinien jechaæ lepiej no to lipa jest, nie wiem :)
    Co do silnika to nie umiem doradziæ. Jedno co wiem to to, ¿e m52b28 jest super. Mia³em e39 z tym silnikiem by³em mega zadowolony.
    W ogóle e39 jest super. Nie sprzeda³em, ojcu zostawi³em, bo tego auta siê nie naprawia.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    735 pali mniej od 740. Za E46 z 2,8 z automatyczn± skrzyni± nad±¿yæ ale za manualna bez szans

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    A co do LPG jak mam firmê i ci±gle siê spieszê to stanie co 2 dni pod dystrybucja 15 minut mnie dra¿ni. Cena instalacji sprzed dwóch lat kolego jaka montowa³em do swojego 735 no chyba ¿e chcesz gówno a nie instalacje. Je¼dzi³em na gazie ponad rok zrobi³em z nim 35 ty¶ km teraz go nie mam i nie ¿a³ujê ani trochê stacjê widzê trzy razy rzadziej a spalanie 735 jest do zaakceptowania.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    To tylko ¼le ¶wiadczy o tym 328 a nie dobrze o twoim 735 niestety. No chyba ¿e masz manualna skrzynia

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2016
    BMW
    E38
    Sk±d
    Wroc³aw
    Jedyna wada LPG to koniecznosc stawania co chwile :) i tankowania. Jadac w dluzsza trase 2-3 postoje na tankowanie, ktore trwa dluuuuugo ;) to samo w drodze powrtotna i n-tankowan w tygodniu jak ktos duzo jezdzi :) Mozna zwariowac!

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    No w³a¶nie ja zwariowaæ i wywali³em gaz. Jak ju¿ bêdê musia³ oszczêdzaæ drugi raz to wolê Diesla.

Prosty przyk³ad jadê do Katowic z rawicza. Tankuje przed wyjazdem potem ledwo dojadê tankuje i ledwo wrócê znów tankuje. Tymczasem na pb jadê wracam i jeszcze jest 1/4 zbiornika

Do³±czy³
    Apr 2015
    BMW
    Sk±d
    Zamo¶æ
    Sze¶æ minut przy dystrybutorze oszczêdza mi 100 PLN. 1000PLN na godzinê to chyba nie taki ma³y zysk, no chyba ¿e ma siê firmê...

Co do rozpêdzania to mi chodzi o taki sprint do 100km/h powiedzmy. Pó¼niej to wiadomo, automat ma fatalnie zestawione biegi.
    Przej¶cie z 3 na 4 to niemal jak w manualu z 2 na 5 :-D
    Ostatnio edytowane przez xedossfm ; 17-02-2018 o 09:43

Podobne w±tki

1. [E65/66] Nie nowy ale ¶wie¿y nabytek daily car :)
    Przez Dzuda w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 136
    Ostatni post / autor: 27-03-2018, 10:25
  2. [E38] Nowy daily car E38 728
    Przez KarolTSK w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 14-10-2016, 08:11
  3. B³±d w INPA - OBD driver - Value start =2
    Przez macheck w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 16-10-2015, 14:12
  4. Spocik w Stolicy - powitanie Nowego Roku
    Przez Marynarz w dziale Archiwum spotkañ 7er
    Odpowiedzi: 41
    Ostatni post / autor: 08-01-2012, 12:26

Tagi dla tego w±tku

Uprawnienia umieszczania postów