kilka razy robiłem ten test pod kontem disa i podcisnie zawsze było takie wysokie moze map sensor mi sie sypie ? a przepustnica dobrze się otwiera?
kilka razy robiłem ten test pod kontem disa i podcisnie zawsze było takie wysokie moze map sensor mi sie sypie ? a przepustnica dobrze się otwiera?
Niewiem czy dobrze, ale bynajmniej tak jak u mnie.
Pozdrawiam Chris
Wiec ta wskazowka dziala, przy ok 50°C byla przy ok. 5000 Obr. wiec jest ok. Przed chwila bylem sie przejechac i silnik sie dlawil, lecz po wcisnieciu pedalu gazu prawie do dechy wkoncu nabieral predkosci, czyli dusi sie tylko gdy pedal gazu wciskam tak do 60-70%, powyzej wkoncu zalapuje i przyspiesza. Cholera wie co to jest, chyba HokusPokus :)
Pozdrawiam Chris
Adaptacje trzeba przeprowadzić . Chyba @Cursor kiedyś pisał jak ją zrobić w N62.
Zrób jeszcze ten trik. A nóż coś pomoże.
Wciśnij klucz (bez naciskania hamulca)
Naciśnij 1 x guzik START (bez naciskania hamulca), tak aby zapaliły sie zegary (nie startuj silnika)
Wciśnij mocno pedał gazu, tak aby wcisnął się kick-down i trzymaj w tej pozycji 25 sekund
Po tych 25 sekundach odpal silnik
Co to Q ma byc :) ale jaja. Zrobilem tak jak napisales i odpalilem silnik a tu "CHECK ENGINE" sie zapalil i blad silnika, obroty faluja od 500 do 1500 i brak reakcji na pedal gazu. Po 30 sekundach zgasilem silnik i odpalilem ponownie, CHECK znikl i chodzi rowniutko i ku mojemu zdziwieniu przy temperaturze 70°C normalnie plynnie przyspiesza :)
Odczekam z godzinke i znowu proba, jezeli to byl ten blad, czyli adaptacja pedalu gazu to masz u mnie dobrego browara ...
Pozdrawiam Chris
Wygląda na to ,że ten silnik potrzebuje pełnej adaptacji. Może mapa być popieprzona przez lpg. LPG to samo zło :)
Jak się okaże ,że jest ok to pojezdzij z 200 kilometrów na Pb i tak zajedź na regulację junkersa . Tylko jezdzij na samej Pb przed regulacją.
Fakt ze resetowalem niedawno DME i EGS, nawet Ram Backup wymazany, ale myslalem ze zaadaptuje sie sam. ASB wiadomo, najlepiej jazda adaptacyjna, ale z biegiem czasu tez sie zaadaptuje ASB i dopasuje pod styl jazdy, ale ze silnik czy tam pedal gazu potrzebuje adaptacji to nie wiedzialem. VVT sam sie adaptuje na zaplonie po 10 sekundach, ale i tak zrobilem to przez ISTE.
Tak na marginesie to nie wyczulem absolutnie zadnej zmiany, przed czy po resecie DME/EGS.
Pozdrawiam Chris
Czyli coś zrobiłeś źle ;)
Sprawdzałeś teraz jak ostygła ?
Tak i niestety szarpie i sie dusi. Jest tak jak bylo.
Pozdrawiam Chris
Może jest problem albo z przepustnicą albo z samym softem sterownika.
Spróbuj podesłać swój temat do kolegi @Cursor na PW. On ma duża wiedzę która jest potrzebna w takich ciężkich przypadkach.