Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 25

W±tek: [elektronika] Wy³±czaj± siê po kolei wszystkie modu³y - pomocy

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2016
    BMW
    e66 745iL
    Sk±d
    £ód¼
    czyli CAN to jaka¶ fizyczna magistrala do której w ró¿nych punktach pojazdu popod³±czane s± komponenty? Czy nie ma sposobu na sprawdzenie, czy sterownik traci komunikacje czy zasilanie? Czy wszystkie te wymienione modu³y, które zawodz± s± podpiête pod jeden sterownik? Czy to czasem nie brak sygna³u prêdko¶ci nie powoduje wszystkich tych usterek?

Przeczyta³em chyba dos³ownie wszystkie w±tki. Zestaw przyczyn ten sam, przyczyny przeró¿ne. Tak samo na tym forum jak i w ¶wiecie. Walcze z problemem czwarty miesi±c. Mam namiary do paru nastêpnych magików. Zdolnych, ale czy chêtnych to siê oka¿e. Nie wyjme teraz wyk³adziny i foteli bo auto nie miesci mi sie do gara¿u :(

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2016
    BMW
    E66 750Li, E66 760Li, G31 530xD, G05 45E
    Sk±d
    Poznañ
    Nie chcê zalatywaæ elektrod±, ale samemu du¿o nie wskórasz. Tutaj trzeba odpowiedniego sprzêtu i wiedzy ¿eby to zdiagnozowaæ.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2017
    BMW
    E65 745I
    Sk±d
    ¦l±sk
    Zobacz tego pdf-a http://www.xolmatic.com/xprojects/XE...s%20system.pdf .Przynajmniej bêdziesz wiedzia³ który modu³ z czym jest pod³±czony . Nie jest to proste :( Wspó³czuje takiej usterki .
    Ostatnio edytowane przez kruel ; 12-02-2018 o 15:17

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar HTN
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    Sk±d
    okolice Frankfurtu / Wroc³aw / Kotlina K³odzka
    No, powiem szczerze, ¿e Twój opis przyprawi³ mnie o wytrzeszcz... Wspó³czujê, ale miejmy nadziejê, ¿e da siê to jako¶ rozwi±zaæ.

Ja bym na Twoim miejscu zacz±³ od najbardziej prawdopodobnych rzeczy - kupi³bym u¿ywany alternator i jego wsadzi³. Trzeba siê te¿ pozbyæ wilgoci. Jak od tego nie zaczniesz, to bêdzie walka z wiatrakami. Zrobisz jak uwa¿asz, ale wymiana modu³ów, które s± na wstêpie byæ mo¿e jako¶ nierównomiernie zasilane lub s± podmok³e, wed³ug mnie mija siê z celem. Wszystkie modu³y na raz musz± mieæ wspólne ¼ród³o - jak dla mnie bateria lub altek; ewentualnie jaki¶ modu³ centralny.

Reset parametrów masz niemal za ka¿dym razem, jak je wykasujesz. Problem w tym, ¿e nic to nie daje, bo za chwilê i tak na nowo one musz± zakomunikowaæ, ¿e jest b³±d.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 12-02-2018 o 18:28

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

auto ma problemy z zasilaniem, co mo¿e byæ spowodowane samym jego ¼ród³em czyli alternatorem jak i z instalacj± lub modu³em/modu³ami, które stanowi± za du¿e obci±¿enie

jak dosz³o do usterki? czy takie auto kupi³e¶?

dobry elektronik to znajdzie, ale to robota na piechotê i koszty mog± byæ ró¿ne. Ten z £odzi nie zrobi³ tematu, bo dla niego to co najmniej kilkana¶cie/paredziesi±t godzin szukania w najgorszym wypadku, a nie wiem czy jeste¶ przygotowany na te kilka ty¶ z³otych...

ale mo¿na liczyæ na szczê¶cie, mo¿e siê znajdzie po godzinie, a mo¿e po tygodniu...

podstawa to separacja uk³adów zasilania i monitorowanie obci±¿eñ, wszystko i a¿ wszystko
    pozdrawiam Bartek

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2012
    BMW
    E38 740i 6gang, tylko benzynka
    Sk±d
    Gdynia
    Alternator pewnie by³ sprawdzany na napiêcie i zak³adam, ¿e wysz³o 14,2V +/-0,1V i to faktycznie ksi±¿kowo. Ja bym te¿ taki altek uzna³ za sprawny, ale mo¿e pomimo dobrego napiêcia daje s³abe natê¿enie (A). Jak ³apiesz te b³êdy od razu na postoju, to mo¿e podczep siê dobrymi kablami pod inne auto z mocnym alternatorem (120-140A). Odpal obydwa i na pewno bêdziesz mia³ dobry pr±d od po¿yczkodawcy. Jak nic nie wyskoczy, sprawa prosta = alternator do wymiany. Je¿eli dalej bêd± b³êdy, to wyci±ganie dywanów, suszenie i szukanie.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Masz problemy z komunikacj±.
    Szwankuje linia PT-CAN(powertrain CAN)
    Nie ma komunikacji z rêcznym oraz ABS.

Pierwsze co zrobi³bym na Twoim miejscu to od³±czy³ rêczny(wtyczka w baga¿niku - klapka w pod³odze) oraz ABS(tu bez problemu - pod mask±)
    Nastêpnie podniós³ siedzisko z kanapy i sprawdzi³ czy nie ma tam wody. Jest tam z³±czka PT-CAN do baga¿nika. Je¶li pozbiera siê woda pod kanap± to bêdzie ona zalana.
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2016
    BMW
    e66 745iL
    Sk±d
    £ód¼
    Znalaz³em magika, który po wysluchaniu moich problemów zapyta³, czy w³±cza mi siê te¿ do tego sam nawiew. A siê w³±cza. A skoro tak, to mówi, ¿e naprawi. W poniedzialek zabiera grata.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2017
    BMW
    E65 745I
    Sk±d
    ¦l±sk
    I co naprawi³ Ci auto ??? Ja mam dalej problem z roz³adowuj±cym akumulatorem ...auto sta³o od czwartku ( 3 dni ) .Rano zapali³o bez problemu ...pojecha³em do pracy 5 km i po wyj¶ciu z pracy ( 8 godz) ca³kowita cisza ...nawet centralny drzwi nie otworzy³ ( odpali³em na kablach ) i po powrocie do domu ( 5 km ) auto pali zamyka centralny ... ( w±tpiê ¿eby siê aku w tak krótkim czasie na³adowa³ ) ... "Co¶" odciê³o obwód akumulatora ( modu³ PM ??? - b³êdów w nim nie ma ) ....

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2017
    BMW
    E65 745I
    Sk±d
    ¦l±sk
    Dzisiaj wpi±³em amperomierz i po otwarciu-zamkniêciu przez chwilê ~20 A potem spada i po ok 20 min ~ 250 mA d³u¿ej nie czeka³em i znów otwar³em , zamkn±³em i niby wszystko OK. Po 4 godzinach zabawy przestawi³em samochód w inne miejsce ..... i po 3 godzinach nie odpali³o czyli co¶ siê nie u¶pi³o ..... ( bawi³em siê na akumulatorze z podpiêtym prostownikiem - po testach w³o¿y³em w pe³ni na³adowany sprawny akumulator , czy po zmianie akumulatora powinienem mo¿e pousuwaæ b³êdy ?? - akumulator identyczny wiêc kodowaæ nie trzeba ) Tak na marginesie w Power Module mam wpisy BATTERIE_KAPAZITAET 90ah 90agm tak powinno byæ ??? ( aku zwyk³y 110 Ah )

Podobne w±tki

1. bmw e38 740 m62 4.4 POMOCY PRZESTA£ PALIÆ NA WSZYSTKIE GARY
    Przez wojtas23011990 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 28
    Ostatni post / autor: 17-02-2016, 16:06
  2. [silnik] 735 e38 auto raz pali ³adnie na wszystkie cylindry raz nie pomocy
    Przez siiwy23 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 01-08-2012, 09:39
  3. [karoseria] Spryskiwacze w e32 nie wy³±czaj± sie
    Przez GRABS w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 06-10-2011, 15:08
  4. [e38] Przyszed³ czas na 3ci± ju¿ z kolei czarna e38...
    Przez Silent w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 01-08-2011, 14:53
  5. [elektryka] Nie wy³±czaj± siê ¶wiat³a mijania
    Przez Cychol w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 03-12-2009, 07:35

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •