Witam szanownych forumowiczów, na wstępie zapytam: czy wy też macie z swoimi 5 i 7 seriami, że na odwilż wywala wam błąd abs/asc prawdopodobnie związany z koronką? W E39 co odwilż mi wywalało prawy przód, czyściłem koronkę sprężonym powietrzem kręcąc piastą i działało, zakupiłem niedawno E38 730d i widzę, że mam jakieś fatum nad sobą... teraz wywala mi lewy przód, ale to do zrobienia...
Pacjent to E38 730d 99r.
Kilka pytań odnośnie błędów z Inpy:
1. 7685 cruise control operating unit (present error no signal from the multi-function steering wheel) - faktycznie nie działa multifunkcja, jestem na etapie szukania chwili i sprawdzenia taśmy, jakieś propozycje jeszcze macie?
2. 1024 Exhaust-gas recirculation or exhaust-gas recirculation actuator - domyślam się, że coś z EGR. Ktoś przerabiał, brać się za czyszczenie i sprawdzenie czy pomoże?
3. 13573 glow device. Jak się wstępnie rozejrzałem do wymiany sterownik świec umiejscowiony przy bloku silnika pod kolektorem ssącym. Świece raczej sprawne?
4. 4501 Rail-pressure regulation value - regulator ciśnienia paliwa na listwie ?
+ czasami jest dziwny objaw, delikatnego przygasania świateł wewnątrz auta, patrząc po odblokowaniu zegarów na cyfrowy wskaźnik RPM oscylują średnio między 755-740RMP. Na blacie delikatnie widać wachlowanie wskazówki, po błędzie sterownika świec wnioskuję, że to on jest powodem, ewentualnie kumulacja listwy, sterownika i egr, jeśli dobrze myślę? Załączam screeny, jak ktoś jest w stanie naprowadzić na usterkę to będę wdzięczny.. Pozdrawiam :)