Cytat Zamieszczone przez MiBhell

.... potrzebuej wzglednie lekki aparat ;) a ten nikon przynajmniej na zdjeciach wyglada profi do tego potrzebuje aparat szybkostrzelny i szybko przygotowany a w lustrzance to raz koszta a dwa zabawy z obiektywami i noszenie calej torby sprzetu np w gory to srednio mi sie widzi :/ .....
Nie spotkałem się z kompaktem, który by szybko był gotowy do pracy. A jeśli chodzi o aparaty, miałem podobne preferencje. Nikon z obiektywem waży około kilograma. Mam tani obiektyw Tamron 18-200 co się przekłada na 27-300 (współczynnik 1,5 przy wyznaczaniu ogniskowej). Jak widzisz, jest odrobina szerokokątności i całkiem sensowne tele w jednej obudowie. Obiektyw nie jest może najwyższych lotów i wprawnym okiem dostrzeżesz mankamenty, ale są one i tak mało znaczące przy błędach compactów. Następna sprawa to czas życia baterii. Mój Nikon działa na jednym naładowaniu baaaardzo długo ;) . Mam kartę 8GB i na jednej bateryjce spokojnie można ją zapełnić. Nie wspomnę o możliwości manualnego wpływu na parametry ekspozycji. Szybkość działania, zdjęcia seryjne i inne bajery wg mnie każą poważnie patrzeć w stronę lustrzanek. Nie mniej jednak kupię sobie compacta na specjalne okoliczności (imprezy - do tego w zupełności wystarczy, a najważniejszy jest gabaryt)...