Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!
Nie zapomnij o dolocie jest również inny (przepływka - średnica i obudowa filtra powietrza). Jak masz WINKFP i pakiet INPA to sobie poradzisz bez problemów. Kupno EWS i ECU nie ma sensu bo i tak wymaga przeprogramowania VIN.
swoją drogą to będzie 3 motor w tej budzie ciekawe w pizdu
swap jak boss napisał kup wszystko jak należy żeby potem nie mieć 250KM
Nie wprowadzaj kolegi w błąd bo średnica rury ma duże znaczenie w odczycie dawki powietrza. Od strony rury jest wstawka gumowa ale od strony filtra obudowa ma większy otwór. Przepływka jest do wymiany również a dokładniej jej obudowa bo wstawkę można sobie przełożyć.
Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!
Czyli nie będziem przerabiać. Myślałem że poprzednicy pisząc o przeróbce komputera mieli też na myśli że moc 4.4 będzie a nie 230KM.
Silnik ma przyjechać kompletny, nic z przepływkami i rurkami z 3.5 nie będę musiał grzebać bo wrzucę wszystko od 4.4 tak jak bóg przykazał.
Kompa mam DS150E bodajże czy tym się ogarnie VIN w kompie? czy tu już trzeba się dostać do środka ECU i wtedy coś grzebać?
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :)
Delphim nie ogarniesz vin-u tym zrobisz vin BMW SCANNER PASOFT 1.4.0 INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY. Najprościej
4.4 pojedzie bez problemu na ECU od 3.5, bo dlaczego nie? dlaczego ma mieć mniejsza moc? moze idealnie nie bedze ale dlaczego ma miec 230KM? w ecu zapisana jest mapa i konkretne nastawy jak zaplon oraz stosunek powietrza do paliwa i tyle. Wieksza pojemnosc czyli zapotrzebowanie na powietrze jest równoważone przez wydajniejsze wtryskiwacze benzynowe i tyle. Kiedys tez sie kłóciłem z kolegą na ten temat ale mam własne spostrzeżenia. miałem e32 V8 w ktorym zrobilem swapa z 3.0 na 4.0. Mam kilka sterownikow od m60 bez EWS wiec przekladalem sobie jak chcialem i nie było żadnej roznicy odczuwalnej pomiedzy sterownikiem od 3.0 czy 4.0. Mam tez e34 m30b35 po przekladce z automatu na manual. oryginalny sterownik byl od automatu, chcialem sprawdzic czy od manuala jest jakas roznica, zalozylem od manuala 3.0 i tez bez najmniejszej roznicy. Mam tez w x5 silnik m62b35 ktory sam wsadziłem po awarii b44 i aktualnie ten silnik jezdzi na sterowniku od 4.4 i ma zalozyony kolektor i wtryski od b44 i tez to normalnie jezdzi, nic nie zalewa, Pb/Lpg idealnie. Wiec bez jaj. kolego zakladaj słupek 4.4, kolektor ssacy i wtryski od 4.4, sterownik zostaw od 3.5 aby nie babrac sie z programowaniem czy ewsem i wszystko bedzie normalnie jezdzić. moze stracisz 5 czy 10km w stosunku do serii ale poczujesz roznice bo mocy w stosunku do 3.5 . A kiedys jak bedziesz sie mocno nudzil to mozesz zacząć bawic sie resztą
Więc spróbuje odpalić na kompie od 3.5 czy wszystko będzie banglać.
Ale i tak komp pójdzie na zmianę na ten od 4.4 wolę jednak żeby wszystko było OK.
A tu właśnie swap był robiony z 4.4 na 3.5 bo zajechali tego 4.4 i na gazie ostro go zalewało :P nie chciał się przełączać, obroty falowały na gazie. A na 95 normalnie pykał :)