czerwony16, zabiorę się za sprawdzenie wg Twojego opisu. Milo że wspomniałeś o tym, dużo to ułatwi. Przy okazji wyjmę sterownik ABS/ASC w celu jego oględzin, pod kątem zimnych lutów czy czegoś w tym guście. Pracując przy rocznikowo podobnych Mercedesach również zauważyłem że sporadycznie, ale jednak potrafią pojawić się zimne luty. Daleko nie trzeba szukać - naprawiłem już zresztą usterkę z którą kupiłem auto, mianowicie wzmacniacz BM24 - zimne luty.
Sprawdzę przejścia i połączenia, lub obecność wilgoci, gdyż miałem zapchany odpływ ze skrzynki - dlatego umarły wycieraczki. Po odetkaniu, wymianie przekaźnika i silnika wycieraczek wszystko hula jak ta lala.
Wykonałem dziś pare testów przy pomocy INPY, a dokładnie sprawdzałem pracę silnika krokowego. Nie radzi sobie z utrzymaniem wolnych obrotów. Co prawda po wykonaniu ponownej adaptacji silnika i skrzyni trochę się auto uspokoiło, ale dalej ma problem z wolnymi obrotami. Wpadnie też nowa pompa paliwa na dniach, więc będę informował. Ale tak, poczynię kroki wg Waszych porad, i rozbiorę dolot w celu oczyszczenia go.
Warto też zaznaczyć, że w pamięci modułu silnika pojawia się komunikat o braku komunikacji z modułem ABS/ASC. Co ciekawe, nie rejestruje on tego w pamięci "Error" a w pamięci "Shadow". Wyrzuca komunikat sporadycznie "engine failsafe program" podczas uruchamiania/gaszenia pojazdu, jednak nie ma to JUŻ wpływu na późniejszą pracę silnika.
Dam znać jak się dokopie do czegoś.

Odpowiedz z cytatem