Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 33

W±tek: Car audio bmw e38

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar JointoVicz
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    e32 EX 730 88' m30b30 r6 & e38 730i 95' m60b30 v8
    Sk±d
    Torun

Car audio bmw e38

jak w temacie:) chcialbym zeby w mojej e38 dobrze gralo:) nie chce ruszac seryjnego radia:) ma byc wszystko ori na panelu:) jak to jest z glosnikami innymi nmiz seryjne podlaczonymi pod ori radio? pociagnie w ogole cos?:. jak podlaczyc sub itd?:) niech sie wypowie ktos kompetentny:) co i jak ugryzc zeby ori radio zostalo:) a glosniki + sub i wzmak byl inny lepszy dokladany:) i prosze zeby pisal ktos kompetentny naprawde:) kto ma o tym pojecie:) i nie napisze mi odp w 2 zdaniach co i jak:) taka prosba ode mnie:* (podohbny temat zalozylem ale jakos tak sie offtopowo zorbilo:) )

konkretnie :) kto ma pozmieniane glosniki + dolozony wzmak:) jak to gra jak to zorbil itd itd:)

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Masz nawigacjê czy zwyk³e radio?
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    BMW 750I xDrive 2013
    Sk±d
    Wieliczka
    Witaj, nie bêdê bardzo rozpisywa³ siê na temat car w bmw 7, ale je¶li masz podstawowy system to czeka ciê du¿o pracy. Ja bardzo d³ugo siedzia³em na necie i szuka³em czego¶ o audio w naszych autach, jest tego do¶æ sporo i nawet z sensem rozpisane. Ja mia³em podstawowy system, czyli kaseciak bez zmieniarki, bez wzmaka itd. Podchodzi³em do tematu d³ugo i tak: w tylnych drzwiach wymieni³em g³o¶niki na dwudro¿ny zestaw hertza 130mm, nic nie kombinowa³em z drzwiami tylko je bardziej wyt³umi³em. W baga¿niku mam skrzyniê 55L z g³o¶nikiem Infinity Reference 1250 (300W w RMS) napêdza go wzmacniacz monoblok JBL GT5-A3001, oczywi¶cie ¿eby d¼wiêk bardziej dochodzi³ do wnêtrza wymontowa³em rêkaw na narty. D¼wiêk jaki generuje ten zestaw jest dla mnie wystarczaj±cy, aha niestety radio fabryczne jest trochê do bani i zamontowa³em Alpine z USB. Na wiosnê muszê wyt³umiæ ca³± klapê baga¿nika bo trochê podskakuje jak dom g³o¶niej, wymieniæ na jakie¶ porz±dne g³o¶niki w przodzie ale te¿ 130mm i bêdzie super a bas naprawdê powala. Pozdrawiam i do dzie³a. Je¶li ma¿± ci siê wiêksze modyfikacjê to poszperaj na forach, s± nawet opisy jak przerobiæ przednie drzwi pod wiêksze g³o¶niki.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar JointoVicz
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    e32 EX 730 88' m30b30 r6 & e38 730i 95' m60b30 v8
    Sk±d
    Torun
    i jak z tym radiem alpina Ci dziala kierownica?:> pewnie w ogole?:> a jak telefon?:> tez pewnie ma w dupie to radio? a reszta sterowania radia z panelu?:> jak bym chcial wymienic radio to bym tematu nie zakladal:D ma byc oryginalne radio:P i to co da sie z nim zorbic:D dla mnie dokladanie tam radia to pomylka jakas...

mam kaseciaka bez navi :) i zmieniarke na 6cd :) i nie chce ruszac niczego w panelu przdnim:) ma byc ori radio:) i to co da sie z niego wycisnac:) (wyprowadzic wyjscie na wzmak?) (podlaczyc line in) itd ?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    U szajboosa wyprowadzi³em 2 pary RCA z tunera radiowego(w twoim przypadku radia), przód i ty³.
    Do tego doszed³ wzmacniacz, na pocz±tku by³ 4 kana³owy Yamaha, raptem 35W RMS na kana³(radio ma maks 20 i marn± wydajno¶æ pr±dow±) i g³o¶niki z przodu zast±pi³ zestaw odseparowany kupiony okazyjnie VDO HPC1300(5-10lat temu kosztowa³ 1kz³, ja go kupi³em za 200z³ z wysy³k±, nowy). Gra³o to znacznie lepiej od serii. Aldik szuka³ subwoofera w baga¿niku.
    Nadal wygl±da³o to jak seria, bo wzmacniacz wyl±dowa³ w miejscu seryjnego wzmacniacza z DSP(czyli za zmieniark± w lewym boczku). Tak to je¼dzi³o przez jaki¶ czas.
    Niedawno, z prawej strony baga¿nika wyl±dowa³a podstawka pod drugi akumulator, razem z innym materia³em(jak to bywa³o np. w longach). Wzmacniacz aktualnie jest 6-cio kana³owy nad akumulatorem(Yamaha le¿y z powrotem u mnie :D ). 4 kana³y s± zmostkowane i zasilaj± przód co daje 130W RMS na kana³ na przodzie, pozosta³e 2 kana³y(55W RMS) zasilaj± ty³.
    Wzglêdem poprzedniego setupu poprawi³a siê dynamika. Przy wiêkszych g³o¶no¶ciach sprzêt nadal siê nie koñczy jak to by³o poprzednio(ma zapas mocy)

Do zasilania wzmacniacza wykorzysta³em jeden z wolnych bezpieczników nad akumulatorem(akurat by³ 50A). Masê wzi±³em prosto z klemy akumulatora.
    Do w³±czenia wzmacniacza wykorzysta³em bodaj¿e bia³y przewód za³±czaj±cy tuner radiowy w baga¿niku(szajboos ma navi).

Póki co, drzwi nie s± wyg³uszone, jedyne co zosta³o zrobione to w puszkach za g³o¶nikami s± wyciête otwory, ¿eby g³o¶nik gra³ w drzwi, a nie dusi³ siê w ma³ej puszcze(gdyby te pud³a mia³y 3-4 razy wiêksz± pojemno¶æ to nawet bym tego nie robi³), no i puszki s± oklejone mat± bitumiczn±, ¿eby zmniejszyæ ich ew. brzêczenie.
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    BMW 750I xDrive 2013
    Sk±d
    Wieliczka
    W moim aucie nie ma wygl±daæ tylko ma graæ, alpina mi dzia³a z kierownicy , a telefon jeszcze nie ale pracuj± dla mnie nad tym. Wcale nie namawia³em do zmiany ORYGINALNEGO WYSTROJU AUDIO ale napisa³em co ja mam za³o¿one i je¿eli masz problem z ORYGINALNYM RADIEM to siê wysil i u¿yj szukajki Nara
    Ostatnio edytowane przez pitak ; 26-01-2011 o 20:24

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar e4r5t
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    e38 3.0 v8 aut.
    Sk±d
    wroc³aw
    Witam. Przymierzam siê na zakup g³o¶ników do e38 czy móg³by mi kto¶ napisaæ jaka jest g³êboko¶æ monta¿owa, aby mo¿na spokojnie wsadziæ tam g³o¶niczek bez ¿adnych przeróbek?:) rozumiem, ¿e wchodz± tam na pewno 13cm??

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar tomgtdek69
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E39 540iA
    Sk±d
    S³upsk
    JointoVicz - W tym temacie masz opisane ³adnie jak wyprowadziæ sygna³ analogowy na wzmacniacz...(przejrzyj ca³y, bo g³ówny temat jest inny)
    http://7er.pl/showthread.php/10126-B...-koñcówki-mocy
    Edit:
    Alem sie zakrêci³ temat chyba juz dawno zrealizowany:D
    Ostatnio edytowane przez tomgtdek69 ; 08-01-2012 o 22:27
    V8 Garage

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Cokolwiek by¶ nie kupi³ to pakowanie je w seryjne miejsca pod seryjnym radiem/wzmacniaczem to wiele nie zyskasz.

JBL GTI 5" da sobie radê w takiej ma³ej objêto¶ci, tyle, ¿e potrzebny jest dobry wzmacniacz min. 60W na kana³ o dobrej wydajno¶ci pr±dowej. Kolejna sprawa, ¿e ta puszka przy tym g³o¶niku bêdzie robiæ za membranê, tak bêdzie rezonowaæ.
    Henry Ford

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar jareczek256
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 728i
    Sk±d
    z³otoryja
    Dok³adnie JBL GTI wchodz±, graj± dobrze fakt radyjko ori lipa, zmieni³em na KENWOOD'a ( wbudowany procesor dzwiêku) i gra piêknie i czysto a przede wszystkim nic nie puka i stuka a ¿eby wszystko dzia³a³o dokupi³em specjalnie urz±dzonko do radyjka by kierownica i telefon dzia³a³y jak nale¿y ( na allegro 250z³). Do baga¿nika trafi³ komplet MAGNAT'a tuba 500 RMS, by³a wiêksza ale brak baga¿nika zacz±l doskwieraæ:) poza tym ma graæ wewnatrz autka.
    BMW - rado¶æ z jazdy!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •