Problem AIRBAG

Wątek: Problem AIRBAG

1. Awatar damned1

damned1 powiedział/a:
    "Graty" są jak ściągniesz tylną osłonę siedzenia. Tam jest nabój. Miałem podobny problem. Po wymianie modułu pod fotelem + pociągnięciu nowej wiązki do zagłówka błąd przestał powracać. Nie wiem, czy dokładnie ten błąd, ale też od zagłówka kierowcy. Ja miałem "zwarcie do masy".

2. mlody1484 powiedział/a:

doszedłem do tego ze to napinacz w mechanizmie pasa kierowcy w słupku b. ale teraz okazało sie ze stały bład zostal wyeliminowany. a poduszki dalej swieca. rano jak wychodze do auta odrazu poduszki sie zapalaja i praktycznie w kazdym module poduszek jest jakis bład. nie wydaje mi sie ze wszystko mam uszkodzone bo odpale auto pochodzi 10 minut i wszystko sie usuwa i nie powraca do nastepnego ranka. niewiem czy cos mi sieje na cały uklad czy przez noc napiecie aku troche spada i przez to wywala bledy. wrazenie mam takie ze po odpaleniu auta jak aku sie troche podładuje błedy daja sie usunac. a jak wczesniej próbuje skasowac to po sekundzie wracaja. dodam ze dogrzebałem sie do modułow w słubkach b i do modułu za schowkiem pasazera i nie zaobserwowałem jakiejs wilgooci na swiatłowodach czy czegokolwiek dziwnego. jakies rady? czy ma ktos schemat instalacji poduszek w bmw e65?
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 26-04-2018 o 20:16

3. Awatar damned1

damned1 powiedział/a:
    W opisie błędu powinna być podana nazwa modułu, który go generuje. Pozostałe moduły ten błąd jakby powielają u siebie, stąd wrażenie, że błąd jest wszędzie. W przyszłości zwyczajnie wklejaj opis błędu tutaj, wtedy można coś wnioskować. Z opisu, który podałeś, to jak wróżenie z fusów.

PS.

"prubuje" -> "próbuje"
    "słubkach" -> "słupkach"

4. mlody1484 powiedział/a:
    kolego przy kazdym błedzie pokazuje sie nazwa modułu w ktorym on wystepuje. nie potrafie zlokalizowac ktory jest pierwszy a ktore sa powielone
    jutro wrzuce skreeny ale to nic nie da. co moduł to inny bład.

wiem kolego ze przy każdym błędzie pokazuje się nazwa modułu w którym on występuje. jak by to był jeden błąd to nie było by problemu. praktycznie w każdym module od poduszek jest inny błąd. jak macie ochotę to wkleję 22 błędy. tylko nic to nie da bo według mnie jest to jedna przyczyna. tylko trzeba wykminić jaka. nie mam wszystkiego uwalonego tylko coś co dzieje się po zostawieniu auta na kilka godzin (np. na noc) jakaś procedura która auto wykonuje lub spadek napięcia na aku (jak już wcześniej pisałem) lub może któryś moduł ostygnie i powoduje sianie błędami. tylko co to może być? może się ktoś już z taka przypadłością spotkał.
    Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 26-04-2018 o 14:08

5. Awatar miro

miro powiedział/a:
    Przede wszystkim sprawdź pobór prądu po uśpieniu auta oraz kondycję samego akumulatora.

6. mlody1484 powiedział/a:
    Byc moze w innych przypadkach akumulator ma znaczenie. Tego nie wiem. Wszyscy tak pisza a niewiem czy komus sie to sprawdzilo. Tak samo z wilgocia. Rozgrzebalem pol auta i zaden modul nie byl ani brudny ani zawilgocony nie mowiac o jakosci stykow. Okazalo sie ze po podlaczeniu konkretnego kompa z programem za konkretna kase bledy ktore sie pojawialy ( np. przez inpe tlumaczone jako problem z zaglowkiem. W innych programach jako nieznany kod usterki) a pojawialy sie podobne bledy we wszystkich modulach (podobne pod kontem: dwie pierwsze cyfry inne bo modul inny a dwie nastepne literki i cyfry sie powtarzaly) i kody bledow nie maja znaczenia tutaj . Jesli sa bledy we wszystkich modulach znaczy ze ktorys modul nie ma komunikacji z innymi. I wszystkie zglaszaja ze nie moga sobie podadac z tym uszkodzonym. Usterki sa mozliwe 3: brak zasilania na module, uszkodzony swiatlowod, lub uwalony modul. Kwestia znalezc ten jeden. Ja to zrobilem po kolei. Skasowalem bledy, odpiolem modul i sprawdzalem bledy. Ja byly inne niz wczesniej zapinalem modul i kasowalem bledy. I tak po koleji. I sie okazalo ze przy sbsr bledy sa identyczne i tym sposobem znalazl sie winowajca. A czytajac wczesniej na podobne tematy wlasnie sbsr byl glownym podejzanym. Dodam tylko ze ten cudowny komp nie pokazywal z ktorym modulem nie ma komunikacji. Ale wystarczyl na tyle zeby dojsc o co biega. Inpa nie dala rady zadne atocomy itp. Czekam na info od specow jaki modul z nr seryjnym bedzie pasowal do mnie. Bo takiego modulu co jest u mnie nie idzie kupic. BMW podobno zmienilo nr seryjne tych modulow i trzeba sprawdzic jaki nr ma zamiennik. Dla tych co sa madrzejsi oznaczenia. 65.77-6929562. Dalej 010230. Dalej SBSR12 12231809. Zapomnialem dodac ze pozostawienie auta z podlaczonym prostownikiem na noc nie rozwiazalo problemu i nie chodzi tu o aku.
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 26-04-2018 o 20:20

7. cursor powiedział/a:
    Inpa nie dala rady
    Inpę trzeba umieć obsłużyć. ;)

Mogłeś zainstalować Istę i zrobić diagnozę

Numer części sterownika znajdziesz np. na BMW Store
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

8. mlody1484 powiedział/a:
    Dobra. Czy ktos kumaty moglby mi znalezc i podac nr seryjne modulow ktore beda pasowac do mojego auta. Bo jak narazie znalazlem tylko nr. aktualnego zamiennika za 2000zl. Chcialbym kupic cos tanszego bo jak sie okaze ze to nie modul zdechl to 2 kafle w plecy. Z góry dziekuje.
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 26-04-2018 o 20:20

9. Awatar damned1

damned1 powiedział/a:
    Jak chcesz kupić nowy, to tyle będzie kosztował. Na allegro używka za 50pln:
    http://allegro.pl/modul-sensor-air-b...249318775.html

dobrana po numerze, który wcześniej podałeś. W poniższych linkach znajdziesz w teorii wszystkie pasujące numery:
    https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/p...slupka-b-prawy
    https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/p...slupka-b-prawy

Do wymiany będziesz potrzebował elektronika co ogarnia E65, bo ona nie jest plug&play.

10. mlody1484 powiedział/a:
    Na tych stronkach co kolego podeslales ten nr seryjny modulu z linku nie wystepuje jako kompatybilny a tych co sa podane nie idzie kupic. Jesli chodzi o kodowanie to mam takiego czarodzieja. Tylko co trzeba w nim zakodowac i jakimi programami. Cos gdzies czytalem co tam trzeba zrobic ale bylo to bardzo ogulnie. Jakies konkretne porady tez by sie przydaly. Czy inpa ncsecpert i tool32 wystarczy? Bo z ista nie moge sobie poradzic narazie (chyba ze ktos podrzuci iste ktora dziala i ma intrukcje instalacji) ten temat zaczyna byc mocno problematyczny!
    Ostatnio edytowane przez mlody1484 ; 25-04-2018 o 19:58