Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: blokowanie siê kierownicy podczas przy¶pieszania w zakrêtach

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice

blokowanie siê kierownicy podczas przy¶pieszania w zakrêtach

Witam.
    Ostatnio zauwa¿y³em, ¿e podczas gwa³townego przy¶pieszania w zakrêtach, kierownica potrafi siê nagle mocno zblokowaæ, uniemo¿liwiaj±c jakikolwiek ruch, pomaga tylko gwa³towne puszczenie peda³u gazu i ewentualne lekkie zahamowanie - wszystko wraca do normy. Dzieje siê to tylko wtedy, gdy auto szybko przy¶piesza w zakrêcie i silnik ma wysokie obroty. Zim± kilka razy po rozruchu servotronic siê zawiesi³ - praktycznie nie mia³em wspomagania, musia³em zgasiæ i jeszcze raz odpaliæ silnik, by wszystko wróci³o do normy. Teraz ten problem nie wystêpuje. Wszystkie cztery przewody od wspomagania mam wymienione, uk³ad jest zalany czerwonym ATF'em (gdzie¶ s³ysza³em, ¿e do servotronica powinien byæ inny olej, ale nie wiem, czy to prawda). Czy to wina koñcz±cej siê pompy od wspomagania? Mo¿e przytar³a siê, gdy mia³em nieszczelny w±¿ i ma³o p³ynu, a teraz s± tego efekty? Co jeszcze mo¿e byæ jeszcze takiego zachowania siê auta?
    Pozdrawiam :papa:

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    bmw 740 e65 (N62B40)
    Sk±d
    w-wa
    Mia³em dok³adnie to samo, na pocz±tku wystêpowa³o rzadko i tak jak opisujesz, ale z czasem nasili³o siê do tego stopnia ¿e ciê¿ko by³o manewrowaæ na parkingu jak auto by³o na wolnych obrotach.
    Wymieni³em pompê na now± i problem znikn±³. Jak zdj±³em star± pompê i zakrêci³em kó³kiem, to wyczuwalna by³a skokowa praca, tak jakby pompa siê przyciera³a.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Bardzo dziêkujê za szybk± odpowied¼. Móg³by¶ mi jeszcze powiedzieæ, jaki jest szacunkowy koszt takiej pompy?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2008
    BMW
    E38 740i z 1999 r. i E39 528i z 1997 r. ma³¿onki
    Sk±d
    Bia³ystok
    Nie wymieniaj nic pochopnie. Sprawd¼ najpierw na komputerze czy nie pojawiaj± siê jakie¶ usterki w tym zakresie. Mi w³a¶nie pojawi³ siê efekt zaniku lekkiego wspomagania i na komputerze w module DSC pojawi³ siê b³±d 92 pressure Sensor (czujnik ci¶nienia?), jeszcze tego nie rozpracowa³em bo tu¿ przed ¶wiêtami zacz±³em siê bawiæ dopiero INP¡. P.S. mo¿e kto¶ wie co to za czujnik, czy to ten przy przek³adni?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    bmw 740 e65 (N62B40)
    Sk±d
    w-wa
    Dok³adnie jak pisze kolega, najpierw zrób diagnozê na kompie, albo zdejmij pasek klinowy z kó³ka pompy i sprawd¼ krêc±c kó³kiem czy pompa stawia równomierny opór czy skokowy.
    Je¶li pompa stawia wyra¼nie skokowy opór tzn. ciê¿ko lekko, ciê¿ko lekko to ju¿ d³ugo nie po¿yje.

Z tego co pamiêtam, to koszt nowej pompy co¶ ponad 800PLN.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Witam ponownie.
    Drugim problemem trapi±cym moj± siódemkê jest blokowanie siê kierownicy podczas skrêcania z wysokimi obrotami silnika. Teraz nawet na postoju, gdy silnik przekroczy oko³o 2500obr/min kierownic± zwyczajnie nie da siê ukrêciæ.. Ostatnio wymieni³em jaki¶ czujnik servotronic'a na przek³adni, bo podpowiedziano mi, ¿e to mo¿e byæ przyczyn±. Pompê wspomagania do tej pory wyklucza³em, bo na ma³ych prêdko¶ciach obrotowych kierownica chodzi bardzo lekko. Co mo¿e byæ przyczyn± takiego zachowania siê servotronic'a? Wszystkie przewody wspomagania mam nowe, nie ma ¿adnych wycieków.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Problem nareszcie rozwi±zany :D Pompa wspomagania zosta³a wymieniona, to w niej le¿a³a przyczyna.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •