Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: 3.0D 231KM - paliwo w oleju

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Początkujący Użytkownik
    BMW
    BMW E60 535D BMW Z4 2,5i
    Dalej tego nie rozumiem :(. Przy spaleniu paliwa wytwarza się pewna ilość sadzy i jest ona zawarta w spalinach. Te spaliny muszą wylecieć w całości przez DPF. Co więc jest za różnica że część z nich okrąży dwa razy układ i dopiero wyleci, czy na raz wylecą w przypadku braku EGR-a ?. Sumarycznie nic się nie zmienia. To co spalone to przecież musi wylecieć.

Co do ograniczenia jakiś czas temu ograniczałem DIS-em i przyjął jak do euro 4 - 40mg/stroke. DIS nie chciał więcej zapisać. Z dwa tygodnie temu w Ista D przyjął jak w euro 3 - 87mg/stroke i zapisał. E60 jest z końca 2004 roku z DPF-em. Nawet te 87 mg/stroke też nie jest rewelacją pewnie (nie wiem dokładnie ile to jest procentowo), ale zawsze samopoczucie lepsze, że nieco czyściej w dolocie będzie, a widocznie normę spełnia taki zapis skoro tak ISTA zapisała. Czyściłem swój EGR i kolektor. Wiem jakie tam kwiatki się gromadzą.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Zbichu
    BMW
    Tymczasowo Audi
    Cytat Zamieszczone przez senio Zobacz posta
    Sumarycznie nic się nie zmienia. To co spalone to przecież musi wylecieć..
    To skąd się bierze obniżona zawartość NOx? Inaczej przebiega proces spalania mieszanki czystego paliwa i czystego powietrza od spalania paliw, powietrza i spalin. Panują wtedy inne temperatury i wytwarzają się inne substancje jak i inne ilości sadzy. Dodam jeszcze, że spaliny wylatują przez dpf jak napisałeś, ale nie w całości. Sadza tam zostaje.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    BMW E60 535D BMW Z4 2,5i
    Teraz rozumiem. Brak czy ograniczenie egr-a, to więcej NOx, a mniej sadzy w spalinach. Dlatego przy spalaniu bez udziału EGR-a jest mniejsza częstotliwość wypalania DPF-a, bo produkowane jest mniej sadzy i cykle wypalania są wydłużone.

Co do sadzy wiem że zostaje. Właśnie po to są DPF-y aby ją gromadziły i cyklicznie wypalały. Produktem ubocznym po tym są popioły, które nie są wydalane z filtra i sukcesywnie go zapełniają z każdym cyklem wypalania - zmniejszając jego objętość / pojemność.