Wymiana Lamp przednich w E32

Wątek: Wymiana Lamp przednich w E32

1. Awatar cziko1979

cziko1979 powiedział/a:

Post Wymiana Lamp przednich w E32

Witam Wszystkich
    chce wymienić lampy przednie ale nie do końca wiem jak ? Czy trzeba ściągać zderzak ?
    ( jedni mówią że tak drudzy że nie )

Nie chcę nic połamać a niestety nie mogę znaleźć instrukcji do wymiany lamp .
    proszę pomóżcie jakimś linkiem .

Z góry dziękuję

2. Awatar tuczi77

tuczi77 powiedział/a:
    Nie ma potrzeby ściągania zderzaka. Odkręć i zdemontuj te plastikowe okulary/maskownice, a potem masz 4 wkręty od przodu, 1 od środka (o ile ktoś wcześniej go już nie odkręcił, a nie ze względu na kiepski dostęp, nie zakręcił z powrotem) i jeszcze jedna śruba na klucz 8 przy kierunkowskazie. I masz lampy w rękach.

Tutaj msza filmik z E34, więc w zasadzie to samo.

3. Awatar cziko1979

cziko1979 powiedział/a:
    dzięki kolego . na Was zawsze można liczyć.
    z pozdrowieniami

4. Jacob81 powiedział/a:
    Nie za bardzo udało mi sie znalezc wątek a i nie widze opcji jak załozyc nowy ale do rzeczy.

Czy macie jakiś patent na montaż świateł dziennych DRL w miejscu halogenów.
    Generalnie chodzi o to by je zastąpić ale tak by nie rzucały sie zbytnio w oczy po ich wyłączeniu wzgledem oryginału i wyglądały przyzwoicie.

5. jakubmw powiedział/a:
    Kup modul drl i zrob jak wsszystkie bmw 30% drogowych

6. Zdzira 850I powiedział/a:
    prosze Cię tylko nie drl w e32 jak to kurde będzie wyglądać po cholerę Ci światłą dzienne nie możesz na normalnych jeździć jak człowiek??

7. Jacob81 powiedział/a:
    Drogowe odpada, wygladac to bedzie dziwnie. Jest mało legalne zresztą.

Mozna jezdzic na zwykłych ale zastanawiam sie nad czyms dyskretnym z drl.

Opcja montazu takich led nad zderzakiem odpada.
    Ale co jak by zakupic porzadne led, odciać od góry z 2cm klosza przeciwmgielnego (jednoczesnie rezygnujac z jego funkcjonalnosci) i umiescić tam dobrej jakosci drl.

Nie rzucało by cie to w oczy, a i tez nie wygladało jak choinka bo było by spasowane w miejscu fabrycznego halogenu.

8. jacek44 powiedział/a:

Jacob81 - wytłumacz mi proszę po co Ci takie wynalazki? Serio pytam, widzę pełno aut ze "światłami do jazdy dziennej", ale niestety nie używa ich nikt z moich znajomych i nie mam możliwości zapytać. Po co ktoś właściwie chce montować takie światła w aucie? Moim zdaniem to bardziej dziadowanie niż ekonomia, bo chyba każdego normalnego człowieka stać na żarówki. Lampy się niszczą? Też na pewno nie w jakimś ogromnym tempie, a poza tym nawet kupno drugich to nie jest majątek...

W ogóle jakoś drażnią mnie tacy kierowcy. Powinno to być jakoś unormowane, jakie ledy i gdzie można montować, bo to co wyczyniają niektórzy z tymi światłami to tragedia. Ledwo mrużące się ledy, gdzieś na dole zderzak - przecież to dla naszego wspólnego bezpieczeństwa masz być widoczny z daleka. A mózg człowieka już tak działa, że skoro wszyscy jeżdżą na światłach, to podświadomie szukamy świateł. Jak ich nie ma, to mózg w róznych sytuacjach może nie od razu zauważyć pojazd...

Ostatnio edytowane przez jacek44 ; 13-12-2017 o 21:12

9. Awatar Nowiq

Nowiq powiedział/a:

Ile ludzi tyle opinii. Też nie wiem po co to ktoś montuje jak i tak bździ to gorzej niż postojówki, trzeba jeszcze za to zapłacić, zamontować, a potem wygląda jak wygląda. Markowe kosztują, ale świecą. Ale nie mój cyrk i nie moje małpy :P Najważniejsze, że dla właściciela pojazdu się podoba i go nie widać. A co do wyjęcia lamp to osobiście zdejmuję kratkę i wypinam reflektor z mocowań. Jest pewnie ryzyko, że coś się może połamać, ale jeszcze nic nie połamałem po kilku razach.

10. krzywy191 powiedział/a:

jedyne sensowne wytłumaczenie jazdy na drl jest to aby nie wypalac ksenonu w starym aucie, wiadomo ze stare lampy wyładowcze niszczą reflektor itp, ale w e32? czy szkoda zwykłej zarówki? po co wygladac jak wiesniak? To chyba takie polskia "zawiść" każą mi jezdzic na swiatłacz, AAA zamotuje ledy i bedzie po mojemu, i nie bede właczal swiatel, ale ich oszukałem i wygrałem. Pamietam czasy jak 10 lat temu na swiatlach jezdzilo sie od października do marca czyli pol roku i nikt nawet nie myslal o diodach, po nowelizacji przepisów nagle wysyp ledów i innych udziwnień. Ha nawet pamietam akcje jak wprowadzono przepis jazdy to własciciel pewnego auta, nie pamietam juz jakiego zrobił zdjecie zapalonego swiatła, wydrukowal i nakleił na reflektor. Podziwiam za upór .

update.

znalazłem http://demotywatory.pl/4151362/Wydrukuj-sobie-swiatla

ps.

jedynie, JEDYNIE w e31 pomyslał bym o swiatlach drl aby nie otwierac lamp,
    Ostatnio edytowane przez krzywy191 ; 17-12-2017 o 23:31