Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Wibracje przy przyspieszaniu z niskich prędkości obrotowych.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka
    OK, wibracje się uspokoiły. Jakby samo przeszło. Wyrównałem jeszcze raz olej, skasowałem inspekcję, przeprowadziłem jazdę adaptacyjną i jest OK.

Tłoczki w mechatronice miałem bardzo mocno rozklepane (bardziej, niż ten najgorszy na zdjęciu poniżej; zdjęcie nie jest moje), ale mimo to skrzynia dosyć przyjemnie zmieniała biegi.

Aż się zdziwiłem, że były tak styrane, a mimo to nie objawiało się kopaniem. Podszarpywała sobie bardzo sporadycznie, ale po regeneracji mechatroniki jakiegoś efektu wow nie doznałem. Na pewno łagodniej wbija D i R, jest znacznie łagodniejsza zmiana z 2-3, czy tam z 1-2, ale reszta biegów chodzi tak samo płynnie, jak wcześniej.

Płyta środkowa mechatroniki u mnie była niemal w idealnym stanie - nie było przetrawień między ścieżkami, jak to w niektórych przypadkach w necie.

Najbardziej pozytywne wrażenia są po wymianie samego konwertera. Auto zyskało drugie życie. Teraz zbiera się niesamowicie. Jakby z 50KM mu przybyło. Wcześniej też wolniej reagowało na gaz.

Poza tym, że jestem nieco rozczarowany ogólną obsługą, bo w przypadku wadliwego konwertera trzeba go odesłać, oni odsyłają do centrum dystrybucyjnego, stamtąd idzie do Niemiec do sprawdzenia, odsyłają do centrum, oni do sklepu, sklep do mnie. Całość szacują na 30 dni! Nie godzą się przy tym na opcję, żeby odesłać konwerter bezpośrednio do Niemiec. Auto więc jest uziemione na miesiąc i nie bardzo wiedzą kto zapłaci za ponowną wymianę oleju, czy też ten olej, który jest w konwerterze, bo wydaje mi się, że przy wymianie konwertera nie trzeba spuszczać oleju ze skrzyni, ponieważ poziom jest poniżej osi pompy skrzyni biegów - wyleci tylko tyle, ile zalega na postoju w konwerterze, a nie jest on pełny, jak się nie kręci. Bardzo mi się nie podobało, że od ręki sugerują błąd montażu.

Ponadto, mimo zużytego Lock-up'u w skrzyni nie było grama opiłków. Magnesy zupełnie czyściutkie. Olej tylko ciemniejszy, nieprzezroczysty.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 29-12-2017 o 11:59