Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 24

W±tek: Nie dzia³a klimatyzacja, nie za³±cza siê

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Prima
    Do³±czy³
    Mar 2017
    BMW
    e38 728
    Sk±d
    Warszawa

Nie dzia³a klimatyzacja, nie za³±cza siê

Czesc, kolega walczy z Bmw 530d E39 2003r. Wiem ¿e nie 7 ale tu mo¿e jaki¶ specjalista siê wypowie, albo kto¶ mia³ podobny problem mo¿e w 7.
    Objawy: naciskasz przycisk klimy - zapala siê i po chwili ga¶nie, sprê¿arka siê nie za³±cza, klimy ogólnie brak, usterka wyst±pi³a w trakcie jazdy.
    Co zrobione:
    Wymieniona sprê¿arka na now± zregenerowana, wymieniony osuszacz i czujnik ci¶nienia, wielokrotnie nabijana i sprawdzana na szczelno¶æ, podmieniany panel klimy i to samo.
    mechanik dobrze znaj±cy sie na Bmw rozk³ada rêce, spece z warsztatu z klima po dwóch dniach stwierdzili ¿e to panel klimy nie daje sygna³u, po podmianie na inny to samo, a oni ju¿ wiêcej pomys³ów nie maj±.
    Co jeszcze mo¿e byæ przyczyn±? Bo pomys³y siê koñcz±,
    Ps. komp nie pokazuje bledow
    Dziêki.

Wys³ane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy u¿yciu Tapatalka

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e32 m30b35
    Sk±d
    zachpom kalisz pom
    Blog
    1
    Wiatrak startuje?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Prima
    Do³±czy³
    Mar 2017
    BMW
    e38 728
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez jakubmw Zobacz posta
    Wiatrak startuje?
    Kompem testowany i dzia³a, sprawdzane równie¿ u speców od klimy i pr±d dochodzi. Ale nie dzia³a bo nie mo¿na uruchomiæ klimy przyciskiem. Kojarzy kto¶ gdzie s± przeka¼niki od klimy?

Wys³ane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy u¿yciu Tapatalka

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Brumlik1983
    Do³±czy³
    Aug 2023
    BMW
    E38 728
    Sk±d
    K³odzko
    Kolego zapytam czy rozwi±za³e¶ problem?

Wys³ane z mojego SM-A346B przy u¿yciu Tapatalka

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez Brumlik1983 Zobacz posta
    Kolego zapytam czy rozwi±za³e¶ problem?
    Nie spodziewa³bym siê odpowiedzi od kogo¶, kto ostatni raz na forum logowa³ siê ponad 2 lata temu ;)

Odpowiadaj±c na Twoje pytanie, które zada³e¶ w dziale powitalnym (usun±³em je, bo to nie jest dzia³ do takich pytañ) - najlepiej poszukaj odpowiedzi w sprawdzonym zak³adzie mechanicznym, który zajmuje siê na co dzieñ klimatyzacjami w Twojej okolicy. Mam na my¶li firmy specjalizuj±ce siê w klimie, a nie takich co kupili agregat i jedyne co potrafi± to podpi±æ przewody, w³±czyæ cykl i potem wystawiæ fakturê/paragon.

Do³±czy³
    Aug 2023
    BMW
    E38 728
    Sk±d
    K³odzko
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Nie spodziewa³bym siê odpowiedzi od kogo¶, kto ostatni raz na forum logowa³ siê ponad 2 lata temu ;)

Odpowiadaj±c na Twoje pytanie, które zada³e¶ w dziale powitalnym (usun±³em je, bo to nie jest dzia³ do takich pytañ) - najlepiej poszukaj odpowiedzi w sprawdzonym zak³adzie mechanicznym, który zajmuje siê na co dzieñ klimatyzacjami w Twojej okolicy. Mam na my¶li firmy specjalizuj±ce siê w klimie, a nie takich co kupili agregat i jedyne co potrafi± to podpi±æ przewody, w³±czyæ cykl i potem wystawiæ fakturê/paragon.
    Pytaz zawsze mo¿na, nikt tego nikomu nie zabroni,nawet nie patrzy³em na datê kiedy ko¶ to napisa³,forum jest po to ¿eby siê dowiedzieæ co i jak. pozdrawiam

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez Brumlik1983 Zobacz posta
    Pytaz zawsze mo¿na, nikt tego nikomu nie zabroni,nawet nie patrzy³em na datê kiedy ko¶ to napisa³,forum jest po to ¿eby siê dowiedzieæ co i jak. pozdrawiam
    To bardziej by³a rada ni¿ o-pe-er, wiec luz ;) Zadaæ oczywi¶cie zawsze mo¿na, mo¿e rzeczywi¶cie ktos napisze gdzie jest przeka¼nik klimatyzacji.

Do³±czy³
    Aug 2023
    BMW
    E38 728
    Sk±d
    K³odzko
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    To bardziej by³a rada ni¿ o-pe-er, wiec luz ;) Zadaæ oczywi¶cie zawsze mo¿na, mo¿e rzeczywi¶cie ktos napisze gdzie jest przeka¼nik klimatyzacji.
    Pewnie mo¿e kto¶ pomo¿e, u mnie te¿ problem z klimatyzacj±,elektryk znajomy sprawdzi³ wszystko co mo¿liwe,a klima dalej nie za³±cza siê z guzika na panelu, wiêc czytam wszêdzie gdzie siê tylko da.pozdrawiam

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2023
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Poznañ
    Przeka¼niki od klimy s± pod schowkiem pasa¿era. Od spodu co¶ tam widaæ ale najlepiej go zdemontowaæ. U mnie w e38 740,95r s± dwa. Sprawdza³em za³±czanie wentylatora podaj±c sygna³ na który¶ z cieñszych przewodów, a na krótko bezpo¶rednio z aku na grube . Grubymi sprawdzisz czy nie ma przerwy po drodze do wentylatora a cienkim czy dzia³a przeka¼nik. U mnie przewód do wentylatora do poszczególnych biegów to czarny z zielonym paskiem i czarny z br±zowym paskiem.

Osobi¶cie uwa¿am ¿e przeka¼niki s± ok skoro przez kompa za³±cza.

Je¶li chodzi np o grzanie foteli to dioda znika gdy jest przerwa w obwodzie wiêc mo¿e trzeba po schemacie na krótko podawaæ przewodem na czujniki?

Niech mnie kto¶ poprawi jak siê myle ale ¿eby klima siê za³±czy³a to musi byc sygna³ z czujnika ci¶nienia klimatyzacji, czujnik temperatury przy ch³odnicy i przy klimatroniku temperatura zewnêtrzna

Wys³ane z mojego ASUS_I005DA przy u¿yciu Tapatalka

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Prezeslaw
    Do³±czy³
    May 2013
    BMW
    E38 4.0 M60
    Sk±d
    Warszawa
    Przeka¼niki mo¿na sprawdziæ na stole za pomoc± multimetru. Tu jest fajny poradnik. U³o¿enie pinów mo¿e byæ inne (np. u mnie cewka by³a na s±siaduj±cych ¶ciankach, ale oznaczenia s± uniwersalne i siê powtarzaj±. Oczywi¶cie nie trzeba rozkrêcaæ PCta dla zasilacza. Wystarczy jakikolwiek akumulator.
    https://www.youtube.com/watch?v=FEXM7y6nL0c
    A co do samego problemu proponujê jeszcze sprawdziæ sam panel sterowania klimatyzacj±. U mnie kiedy¶ on by³ przyczyn± odwrotnego symptomu (klima nie chcia³a siê wy³±czyæ).

Podobne w±tki

1. [klima] 740d - nie dzia³a klimatyzacja, brak b³edów.
    Przez PapaCostas w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 19-05-2017, 23:38
  2. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 15-06-2013, 14:57
  3. [klimatyzacja] Nie dzia³a nawiew na szybê !
    Przez zuczek09 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 07-01-2013, 15:29
  4. [klima] Nie dzia³a w ogóle - klimatyzacja
    Przez PanByku w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 05-08-2012, 17:56

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów