Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 74

Wątek: Wymiana oleju w skrzyni ZF 6HP

Początkujący Użytkownik
    BMW
    BMW E65
    Witam

Ile weszło ci oleju do skrzyni biegów jak regenerowałeś mechatronika i jak wlałeś pierwsze litry poczym jak juz olej przelewał się śróbą przelewową to na jakim biegu czy może na N wlewałeś olej na zapalonym silniku, bo ja przy wymianie wlałem jakieś 5,8 litra i więcej nie chce wejść a też miałem odkręconą i wymienioną misę oleju i adapter mechatronika itp, lecz nie rozbierałem mechatronika w celu wymiany oringów.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Pan_Samochodzik
    BMW
    e65 730d
    Panowie, odkopuję temat.
    Skrzynia GA6HP26Z więc zakładam, że wątek jak najbardziej prawidłowy.
    Przeczytałem też już sporo na temat wymiany oleju w skrzyni biegów (wątki tu na forum, materiały na YT i ogólne informacje w sieci).

Do rzeczy:
    - auto ma prawie 17 lat i 400k przebiegu;
    - użytkowane było od 2007 roku przez straszą osobę dlatego zakładam, że przebieg może być prawdziwy;
    - olej w skrzyni nie był wymieniany (darujcie sobie uwagi, że powinien - wiem, czytałem, zgadzam się z tym ale nie był i tyle w temacie);
    - auto obecnie szarpie jedynie przy wrzucaniu D i R. W trakcie jazdy wszystko pracuje normalnie;
    - wiem jednak z Waszych postów, że tak się właśnie zaczyna powolny koniec skrzyni i dlatego chciałbym Was zapytać o radę.

Pierwotnie zakładałem, że oleju już nie będę wymieniał skoro do tej pory nie był wymieniany i jeśli ta skrzynia padnie to ją wymienię.
    Teraz po lekturze wątków mam wątpliwości czy w ogóle dostanę skrzynię w lepszym stanie niż jest moja obecnie.
    Może więc warto podjąć próbę przedłużenia jej żywota?

Autor wątku zajął się swoją skrzynią we własnym zakresie i tutaj wielkie uznanie.
    Ja nie mam do tego warunków i wiedzy, i podobnie jak niektórzy już tutaj wspominali, też nie mam pełnego zaufania do mechaników z przypadku.

Jak się do tego zabrać?
    W ogóle się za to zabierać?
    Co radzicie?

Radekk
    Gość
    Cześć, żebym ja miał takie problemy jak ty :)
    Szarpie dlatego że olej ma już dosyć i byc może tłoczki mechatronika również. Ja na twoim miejscu bym wymienił olej razem z miską, powinni pomóc na szarpanie. Jeśli nie to mam mechatronik po regeneracji (klient nie odbebrał) to już wogule szarpania nie będzie :) ale tak jak mówiłem ,pierw zajmij się olejem. Tylko Ravenol ew ZF ,na allegro znajdziesz całe zestawy

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Jak już mówiłem przez telefon. Sprawdziłbym jak wygląda olej w skrzyni. Zlać odrobinę przez korek wlewowy i sprawdzić. Jeśli olej będzie czarny jak smoła, to możesz skrzyni zaszkodzić. Jeśli jednak będzie wyglądać normalnie to myślę, że skrzyni nie zaszkodzisz. Od razu zrobić płytę mechatroniki, i wymienić uszczelki w obudowie skrzyni(te uszczelniajace połączenie skrzyni z mechatroniką). Na koniec aktualizacja oprogramowania w skrzyni i silniku, skasować adaptację, zrobić jazdę adaptacyjną, i zapewne skrzynia znowu zacznie pracować w pełni poprawnie
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Radekk
    Gość
    Jak może zaszkodzić zmiana oleju w skrzyni ??

BMW
    e65 730d
    Dzięki Panowie - zabiorę się za tą skrzynię na wiosnę i dam znać co wyszło.
    Cursor - co oznacza: "zrobić płytę mechatroniki"? :)

Radekk - z tego co doczytałem, to jeżeli olej nie był nigdy wymieniany a w skrzyni jest dużo nagaru i/lub opiłków to po wymianie te osady i opiłki mogą zablokować kanały i skrzynia kaput.
    Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Radekk
    Gość
    Te opiłki i osady wylecą przy zmianie oleju , reszta jest w filtrze. Wymieniaj olej śmiało.

BMW
    e65 730d
    Radekk, dopytywałem i wszędzie mówią, że wymiana oleju w takiej skrzynki (bez wcześniejszych wymian) jest na moje ryzyko i po wymianie oleju skrzynia może pracować gorzej lub paść.
    Informacje takie otrzymałem nie tylko od mechaników ale także w serwisach znanych marek, więc chyba coś jest na rzeczy.

Dobra, umawiam się na wymianę oleju przed świętami.
    Dam znać czy wrócę autem czy pociągiem :)
    Ostatnio edytowane przez Pan_Samochodzik ; 30-10-2019 o 19:41

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK
    Olej w takiej skrzyni "wymienia" się etapami tzn : spuszcza się z 2 litry i wlewa 2 litry nowego. Trzeba pojezdzić np z 300 km i znów spuścić z 2-3 litry ,uzupełnić i znów zrobić z 300-500 km. Tak z trzy ,cztery razy i dopiero później wymienić statycznie z filtrem. Chodzi o to ,że w starym oleju dodatki czyszczące i uszlachetniające już praktycznie nie istnieją i jak wlejesz całkowicie cały nowy olej a skrzynia będzie miała złogi brudu to nowy olej go bardzo szybko poodrywa i może skończyć się pozatykaniem bardzo wąskich kanalików jakie są w ASB. Stopniowe dodawanie (mieszanie) oleju nowego powoduje że wypłukiwanie skrzyni jest bardzo powolne co nie spowoduje jej pozatykania a cały brud delikatnie wymywany zostanie w filtrze i na magnesach. Nawet jak byś stracił z 300-400 pln więcej które wydasz na nowy olej, który i tak długo nie będzie w skrzyni zapobiegniesz jej awarii .

użytkownik Awatar ADASIO
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    Cytat Zamieszczone przez Pan_Samochodzik Zobacz posta
    Radekk, dopytywałem i wszędzie mówią, że wymiana oleju w takiej skrzynki (bez wcześniejszych wymian) jest na moje ryzyko i po wymianie oleju skrzynia może pracować gorzej lub paść.
    Informacje takie otrzymałem nie tylko od mechaników ale także w serwisach znanych marek, więc chyba coś jest na rzeczy.:)
    Tak jest na rzeczy ...

Że ASO woli ci wymienić skrzynie na nówkę za kupę siana niż olej za kilka stówek :)
    Powiem Ci z własnego doświadczenia (miałem e66 lat 10) - WYMIENIAJ OLEJ i nie zastanawiaj się, nic się nie popsuje na 100% ( o ile oczywiście przed wymiana jest ok)
    dodatkowo wymień miskę i hilzę w niej i śmigaj jak nowym autem
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!