Pewnie ma inna lepkość/gęstość co w układach DSC wpływa na czas ich reakcji.
Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
Pewnie ma inna lepkość/gęstość co w układach DSC wpływa na czas ich reakcji.
Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
Myślę że 5.1 ma lepsze i te parametry niż 4
Ale chętnie się dowiem jeśli jest inaczej
... szybszy, niż ogólnie homologowany do układów hamulcowych, nawet bez ABS? Myślę, że to już zawiera się w normie dla o oznaczeniu "4", wyznaczonej przez testy Department Of Transport (DOT). Poza tym, ciecz jest uważana za nieściśliwą (jest ściśliwa w na tyle nieznacznym stopniu), więc jej szybkość działania jest niemal natychmiastowa.
Różnice między numerami DOT to tylko zdolność zachowania stałej lepkości w możliwie szerokim zakresie temperatur. Poza tym DOT-3, DOT-4, DOT-5.1 można ze sobą mieszać, czyli można teoretycznie wymieniać płyn na DOT 5.1 w aucie, który miał DOT-4. Nie można za to wlewać tam DOT-5, bo ma inną bazę i jest niemieszalny z niższymi DOT i DOT-5.1.
Poczekajmy jednak co napisze cursor. Może coś tam w szczegółach jest zapisane, na co nikt nie zwraca uwagi.
Ostatnio edytowane przez HTN ; 29-07-2017 o 22:20
Tak mówi teoria.Różnice między numerami DOT to tylko zdolność zachowania stałej lepkości w możliwie szerokim zakresie temperatur. Poza tym DOT-3, DOT-4, DOT-5.1 można ze sobą mieszać, czyli można teoretycznie wymieniać płyn na DOT 5.1 w aucie, który miał DOT-4.
Na szkoleniu przedstawiciel ATE(który sam prowadził warsztat) zalecał z doświadczenia stosowanie DOT3 tam gdzie jest na korku taka informacja
DOT 5 to zupełnie inny płyn hamulcowy, który potrafi nawet uszkodzić nasz układ hamulcowy
Jeśli Dot4 to dot4 to m.in. ATE nie wprowadziłoby płynu SL6 dedykowanego do systemów ESP.
Z tego co przedstawiciel twierdził to robili test w zimie i reakcja prawego tylnego koła w systemie ESP była wyraźnie wolniejsza niż w przypadku użycia płynu SL6
Tyle na ten temat mówi TIS/ISTA:
![]()
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms