Zamieszczone przez
Franco750
w 750 po lifcie, temeratura do 110stopni to jest norma, wklejalem tu kiedys pdfa z artykulem opisanym system ogrzewania w tym aucie
do 110 nie znacyz ze non stop 110, tam sa tgzw mapy chlodzenia, w zaleznosci od obciazenia silnika i roznych warunkow temperatura sie zmienia
wszystko poprzez eletronicznie sterowany termostat
powiedzmy 100-110 stopni
bmw 750, o mocy max 240kw
gdzie sprawnosc silnikow to 30% pomyslcie
ile idzie jeszcze na cieplo
przeciez tym daloby sie ogrzac 30 domow! przy max mocy
wlaczenie ogrzewania nic nie da!! to mit, moze w malych autkach przy minimalnym obciazeniu, no jeszcze ped powietrza to troche zadziala
ale nie w takim piecu bez jaj :)
cos tam jest ciekawego co tym steruje, bo u mnie jest tak, ze tempereatura waha sie od powiedzmy 104 do 111, przy czym zawsze wskazowka jest w pionie, nigdy poza (ponoc przy 115 sie wyhyla dopiero)
teoretycznie to jest normalne, ale zachodzilem w glowie, co powoduje ze dopiero przy 111, wolalbym nizej
uklad jest wydolny, skoro potrafi sie schlodzic do 104
wymienilem wszystkie czujniki jakie byly na nowe, nowe visco, nowy termostat, wentylator sprawny i nic sie nie zmienilo
u mnie to nie jest zle bo do 110 to norma katalogowa, 111 powiedzmy ze to jeszcze norma :)
ale mozna by cos poprawic, choc pomysly mi sie skonczyly
u ciebie jest podobnie, uklad masz wydolny, skoro potrafi sie schlodzic
mam wrazenie ze cos, puszcza na chlodnice plyn i wtedy visco zalapuje na pelnych obrotach i dlatgo sie schladza momentalnie
ale nie wiem co tym steruje zeby to usprawnic
moze jakas pompka tam jest dodatkowa czy cholera wie co?
gdzies tam czytalem ze jest pompka co to z glowic odporowadza cieplo, ale nie wiem gdzie to jest i czy to to