Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: 3.0d 218 śmierdzące spaliny

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 730d 06/2006
    u mnie tez capi a szczegolnie na zimnym silniku, wtryski i ogolnie caly silnik w pedantycznym stanie wiec, ten typ tak chyba ma :P

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 760i 2003r i e65 730d 2004r
    Bez katalizatora miałem właśnie taki smród jak z KaMaza nie mogłem z tym żyć i zakupiłem katalizatora , było całkiem inaczej .

Początkujący Użytkownik
    BMW
    725tdsA, 730d e65, 530d e39
    Cytat Zamieszczone przez alexrud Zobacz posta
    Bez katalizatora miałem właśnie taki smród jak z KaMaza nie mogłem z tym żyć i zakupiłem katalizatora , było całkiem inaczej .
    Piszesz o Dieslu czy benzynie?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 760i 2003r i e65 730d 2004r
    Pisze o 730d 218km, mam benzynę i disla.

Zaawansowany Użytkownik Awatar rexman
    BMW
    e31

Nie mam DPFa, mam katalizatory. Zapach spalin żrący i jakby kwaśny. Mam wrażenie, że wszystkie CR'y tak mają.
    Spalanie w normie, więc się nie przejmuję.

Pamiętam silniki diesla z lat 80. Może i kopciły, ale "zapach" spalin był inny.
    Zostań dawcą szpiku kostnego... dkms.pl

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka
    Cytat Zamieszczone przez LogiHuś Zobacz posta
    Mam auta z DPF, i tam jeszcze bardziej śmiedzi.
    A u mnie jest słodki metaliczny zapach z DPF. Jak smrodu diesla nie lubię, to ten przefiltrowany DPF'em jest bardzo przyjemny.

Wydaje mi się, że wtryski masz do roboty. Jaka korekcja na zimnym silniku jest wg ISTA? Olej bierze?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    725tdsA, 730d e65, 530d e39
    Korekty w inpie na wszystkich wtryskach poniżej 0,75

Doświadczony Użytkownik Awatar prezE32s
    BMW
    Było 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    A u mnie jest słodki metaliczny zapach z DPF. Jak smrodu diesla nie lubię, to ten przefiltrowany DPF'em jest bardzo przyjemny.

Wydaje mi się, że wtryski masz do roboty. Jaka korekcja na zimnym silniku jest wg ISTA? Olej bierze?
    I to jest prawidłowy zapach spalin, ja mam tak samo taki chemiczny słodki, ogólnie nie przeszkadzający zapach.

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka
    Sprawdź co ile zachodzi regeneracja. To chyba przynajmniej DIS'em musisz sprawdzić. Jak co kilka km, to DPF jest zabity już mocno sadzą z oleju silnikowego i wkład nie daje się już zregenerować. Być może cały czas regeneracja zachodzi.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Zbichu
    BMW
    Tymczasowo Audi
    Nawet jak filtr jest mocno "zabity" to można go wyczyścić. Najczęściej nawet bez demontażu. Pełna regeneracja raczej nie będzie zachodziła co kilka km. W M57N* jest tak, że filtr wypala, regeneruje się przy określonych warunkach. 75 st. C temp. płynu chłodniczego, brak "komornika" na wskaźniku ilości paliwa, temp. gazów wylotowych min. 240 st. C i samochód w ruchu. W przypadku zapchanego filtra ciśnienie zwrotne może być na tyle duże, że proces regeneracji jest przerywany i do niej nie dochodzi. Efekt regeneracji występującej cały czas pojawia się najczęściej w autach z usuniętym dpf gdzie przeprowadzono nieprawidłowo lub wcale usunięcie elektroniczne. Wtedy najczęściej mamy do czynienia z gryzącym dymem i nieprzyjemnym zapachem spalin wydobywających się z tłumika. Często też właściciele m57n* mają problem z komunikatem odnośnie filtra dpf i wizyty w serwisie na ekranie CCC z powodu niemożności rozpoczęcia regeneracji ponieważ warunek temp. nie jest spełniony przez znane powszechnie kłopoty z termostatami. Przy sprawnie działającym dpf nie ma mowy o jakimkolwiek dymieniu czy smrodzie spalin jeśli właśnie nie zachodzi regeneracja. Czyli na postoju i biegu jałowym nie może być zadymienia i smrodu bo wtedy regeneracja jest przerywana.
    Autor tematu napisał "nie kopci zbytnio przy butowaniu". Założyć należy więc, że nieco kopci co skłania do stwierdzenia, że jego M57n 218 KM 2004r. jest wersją jeszcze bez dpf lub z usuniętym (nie do końca) filtrem. W tym roku były auta zarówno z jak i bez dpf. VIN prawdę powie.