Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 29

W±tek: E38 750, Nierówna praca, ci±gnie p³yn ch³odniczy po wymianie uszczelek klawiatury

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2015
    BMW
    null
    Sk±d
    null

Post E38 750, Nierówna praca, ci±gnie p³yn ch³odniczy po wymianie uszczelek klawiatury

Witam,

odda³em mechanikowi do wymiany uszczelki pod obudow± klawiatury. Wymieni³ mi uszczelki, dwa wtryski bo po³ama³ w starych przelewy oraz simering odpowietrzenia miêdzy kolektorem, a pokryw±. Auto odpala nierówno i kopci, zjada p³yn ch³odniczy z niesamowit± prêdko¶ci±. INPA pokazuje sporadyczny b³±d czujnika po³o¿enia wa³u (b³±d 112 - Nockenwellengeber). Zauwa¿y³em, ¿e ¼le podpi±³ dwa wê¿yki. Odpowietrzenie za przep³ywomierzem nie by³o podpiête, a pod to odpowietrzenie by³ podpiêty jeden z dwóch elektrozaworów przy nadkolu od strony kierowcy. Niestety nie wiem do czego one s³u¿± bo od wczoraj nie mogê ich znale¼æ nawet na realoem. Po poprawnym podpiêciu wê¿y dalej pracuje ¼le i zjada p³yn. Musia³ dolaæ a¿ dwa litry, a samochód pracowa³ chwilkê na postoju.

Czy wiecie co siê mog³o staæ?

Z góry dziêkujê.
    Ostatnio edytowane przez Buddy ; 27-06-2017 o 10:31

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Sk±d
    Bielsko

Jak nie masz wycieku pod autem p³yn znika to opcii masz niewiele zagrzej auto do 100 stopni je¿eli masz polifta ponad 90 w przed pojedzi chwile ostro skontroluj wycieki na du¿ym ci¶nieniu w uk³adzie sprawdz wê¿e czy nie s± twarde maj± sie daæ ugniataæ ok 1cm twarde ale nie beton odkrêæ kurek Oleju sprawdz czy nie masz mas³a to samo na korku p³ynu tylko nie naGOr±cym je¿eli masz gdzieæ mas³o albo czuæ z wydechu specyficzny zapach p³ynu mo¿esz zbieraæ kase na uszczelki pod g³owic± tañcza opcja lub szukaæ g³owicy .By³e¶ przy ¶ci±gani dekli sprawdza³e¶ szpilki g³owicy i stan g³owicy pod deklami
    Te elektrozawory to element recylkulacji oparów paliwa
    Ostatnio edytowane przez kruger32 ; 27-06-2017 o 11:00

1 Miejsce
    w konkursie na auto zlotu - ¦lesin 2014 w kategorii E38

3 Miejsce
    w
    konkursie na naj³adniejsze auto X VIP-owskiego zlotu 2015

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2015
    BMW
    null
    Sk±d
    null
    kruger32, dziêkujê za odpowied¼. Mas³a nie ma, wycieków pod autem te¿ nie. Mam u³amany uchwyt od zbiorniczka wyrównawczego i tam czasem puszcza ale niewiele i mam zamiar to te¿ wymieniæ. Zawsze jak mi ubywa³o p³ynu to drobne ilo¶ci i w³a¶nie przez ten wê¿yk bo bez obudowy on siê rusza i czasem na spinkach pu¶ci. Bojê siê j± zagrzaæ bo chodzi nierówno i na wolnych obrotach jeszcze pali ale ju¿ ga¶nie i s³yszê jak elementy chrobocz± od zbyt niskich obrotów. Mogê mimo to j± zagrzaæ?

Zadzwoni³em do Kliniki BMW i Radek powiedzia³, ¿e prawdopodobnie ci±gnie lewe powietrze przez ¼le dokrêcon± pokrywê g³owicy. Kolektor wg REALOEM nie ma uszczelki na ³±czeniu z jednostk± napêdow± wiêc to w sumie jedyne miejsce gdzie mo¿na szukaæ. S± jeszcze uszczelki z ty³u kolektora ale nie by³y ruszane wiêc stawiam na b³±d przy zak³adaniu i dokrêcaniu jak na razie. Za namow± Radka mam sprawdziæ INP¡, jak pracuj± cylindry by dowiedzieæ siê gdzie jest problem z dawk±.

Nie by³em przy ¶ci±ganiu pokrywy. Jednak dziwi mnie to, ¿e po zmianie uszczelek pokrywy g³owicy nagle pojawi³by siê problem z uszczelk± lub g³owic±.

W te 2 litry p³ynu nie wierzê, chyba, ¿e ¶ci±gn±³ jaki¶ w±¿ i mu siê wyla³o, a nie chce mi powiedzieæ. Wczoraj jak j± odpala³em to nic nie ¶mierdzia³o p³ynem i spaliny by³ ok.
    Ostatnio edytowane przez Buddy ; 27-06-2017 o 11:38

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar prezE32s
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    By³o 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Sk±d
    Chojnów
    Oddaj mechanikowi niech poprawia, skoro przedtem by³o dobrze :)

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Sk±d
    Bielsko
    Przecie¿ do ¶ci±gniecia dekli musieli zdj±æ kolektory ss±ce a pod nimi s± znienawidzone ko³nierze uszczelniaj±ce nowe 700z³ szt razy 4 i jak co¶ ma mieæ nieszczelno¶æ to w³a¶nie one auto masz przedliftowe z tego co widze a tam by³ wiekszy problem ni¿ w poliftach te maj± jeszcze dodatkowy malutki ko³nierzyk na sobie jak nie montowali tego na jakiej¶ masie uszczelniaj±cej to lipa

1 Miejsce
    w konkursie na auto zlotu - ¦lesin 2014 w kategorii E38

3 Miejsce
    w
    konkursie na naj³adniejsze auto X VIP-owskiego zlotu 2015

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2015
    BMW
    null
    Sk±d
    null
    Mam lewe powietrze na pierwszym cylindrze wg INPY. Ok widzê, te ko³nierze. 100euro sztuka w serwisie. 700z³ to rozbój w bia³y dzieñ. Wszystko zamawiam z serwisu Neoparta BMW Wilno i bardzo du¿o czê¶ci jest o wiele taniej ni¿ w Niemczech lub w Polsce.

Dziwne jest to, ¿e auto dzisiaj odpali³o, pokopci³o trochê na bia³o i przesta³o oO

Muszê przycisn±æ mechanika by sprawdzi³ czy czego¶ ¼le nie pod³±czy³ oraz by sprawdzi³ ten pierwszy cylinder.

prezE32s, oczywi¶cie, ¿e bêdzie poprawia³. Jak tego nie zrobi to autko jedzie najpierw do tutejszego Admina, a w ostateczno¶ci do Kliniki i dostanie rachunek.
    Ostatnio edytowane przez Buddy ; 28-06-2017 o 15:04

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2016
    BMW
    750ia, CL600
    Sk±d
    B-B

no 1700-2tys te uszczelki w komplecie z tanszego aso
    jeszcze odmy wymien, tam tez moze ciagnac lewe powietrze, jak niewymieniane to na pewno tez nieszczelne

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2015
    BMW
    null
    Sk±d
    null
    Okaza³o siê, ¿e ko³nierze nie by³y problemem. Pierwszy cylinder zasysa p³yn ch³odniczy, który wlewa siê przez w±¿ pod³±czony do przepustnicy. Poza tym ciekawym fenomenem jest te¿ to, ¿e po odpaleniu nie w³±cza siê ta dodatkowa pompa (na ssaniu) co wyje jak odkurzacz przemys³owy.
    Ostatnio edytowane przez Buddy ; 28-07-2017 o 14:05

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2016
    BMW
    750ia, CL600
    Sk±d
    B-B
    ta pompa to pikus, to tylko dla ekologi, daje wiecej powietrza po odpaleniu
    jakis tam blad wywali, ale nie ma zadnego problemu ze ona nie dziala
    jak chcesz z kosztow zejsc to nie przejmuj sie nia :)

czyli co, uszczelka pod glowica albo glowica byla do roboty? robiles?
    w tych autach to chyba norma :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2015
    BMW
    null
    Sk±d
    null

Cytat Zamieszczone przez Franco750 Zobacz posta
    ta pompa to pikus, to tylko dla ekologi, daje wiecej powietrza po odpaleniu
    jakis tam blad wywali, ale nie ma zadnego problemu ze ona nie dziala
    jak chcesz z kosztow zejsc to nie przejmuj sie nia :)

czyli co, uszczelka pod glowica albo glowica byla do roboty? robiles?
    w tych autach to chyba norma :)
    W³a¶nie o to chodzi ¿e nie glowica. Mówiê, ¿e wlewa siê przez ch³odzenie przepustnicy. Nie wiem co siê sta³o bo mechanikiem nie jestem ale mój mechanik musi to naprawiæ bo inaczej wpadnie w koszta :)

Podobne w±tki

1. [silnik] E65 N62B36 nierówna praca po wymianie czujnika po³o¿enia wa³ka rozrz±du
    Przez zy_to w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 06-05-2020, 19:33
  2. p³yn ch³odniczy
    Przez kondzio207 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 45
    Ostatni post / autor: 18-10-2014, 19:23
  3. [silnik] p³yn ch³odniczy
    Przez fajfer_131 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 07-10-2013, 21:13
  4. [silnik] Gotuj±cy siê p³yn ch³odniczy.
    Przez Kaszana w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 26
    Ostatni post / autor: 03-08-2013, 19:54
  5. Zamarz³ p³yn ch³odniczy!
    Przez Individual23 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 20-12-2009, 21:53

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów