Poka¿ wyniki od 1 do 6 z 6

W±tek: 5hp24 ubytki w biegach w czasie jazdy

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2016
    BMW
    e38 740i 99r
    Sk±d
    Ostrów Lubelski

Post 5hp24 ubytki w biegach w czasie jazdy

Witam.
    Mam problem z moja skrzynia- 5hp24 przy m62b44tu. Podczas jazdy na remontach co okolo kilometra stawa³em na ¶wiat³ach i rusza³em. Ju¿ po którym¶ z kolei ruszeniu zauwa¿y³em ¿e auto nie prze³±cza siê na 5 (nie wiem jak d³ugo tak by³o bo nie wszêdzie da³o siê jechaæ na tyle szybko) po czasie nie prze³±cza³a siê juz na 4 tylko zostawa³a na 3, potem zosta³a na 2. Zatrzyma³em siê zajrza³em pod auto a tam kapi±cy olej z ³±czenia silnika i skrzyni.
    Wczoraj wyci±gn±³em skrzynie ale skrzynia by³a sucha od wewn±trz, jaki¶ stary nalot oleju i kurzu by³ ale nie by³o widaæ ¶wie¿ego oleju, jak ¶ci±gn±³em sprzêg³o to tylko ze sprzêg³a trochê mi siê wyla³o.
    ¯adnych b³êdów nie by³o na inpie ani nic siê nie wy¶wietla³o na zegarach.
    Poza tym na silniku za ko³em jest troche oleju ale raczej nie mo¿liwe ¿eby przez wyciek oleju z silnika czy raczej s±czenie siê a¿ tyle go kapa³o a tym bardziej ¿eby skrzynia przesta³a zmieniaæ biegi?
    Biegi zmienia³y siê na wy¿sze tylko od wy¿szych obrotów ale nie wiem czy wszystkie bo nie by³o gdzie rozwin±æ takic prêdko¶ci... Na pewno z 3 na 4 przeskoczy³a przy zwiêkszeniu obrotów.
    Od czego zacz±æ i gdzie szukaæ przyczyny ?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Prima
    Do³±czy³
    Mar 2017
    BMW
    e38 728
    Sk±d
    Warszawa
    To masz automat czy manual bo ja zg³upia³em czytaj±c to co napisa³e¶. Sprzêg³o, skrzynia która sama prze³±cza, olej w sprzêgle? Skoro k±pa³ olej to od stanu oleju

Wys³ane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy u¿yciu Tapatalka

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2016
    BMW
    e38 740i 99r
    Sk±d
    Ostrów Lubelski
    Sory chodzi³o mi ¿e wyla³o mi siê troche oleju jak wyci±gn±³em konwenter. Dobra ale jak sprawdziæ stan oleju skoro pisz± na forum ¿e stan sprawdza siê przy uruchomionym silniku (?)a ja mam j± ju¿ wyci±gniêt± ?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar prezE32s
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    By³o 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Sk±d
    Chojnów
    Skoro masz wyci±gniêt± to nie sprawdzisz prawid³owo oliwy

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2011
    BMW
    ....
    Sk±d
    ...
    Jak j± wyci±gn±³e¶ to ju¿ mo¿esz olej zmieniæ. wypu¶æ stary przy prawid³owym stanie powinno byæ co¶ ok 6l plus w konwerterze i przewodach ok 3 l. Jak z miski bêdzie mniej ni¿ 6 to brakowa³o oleju. No a jak brakowa³o to najlepiej skrzynie do auta i uzupe³niæ zgodnie z instrukcj± i mieæ nadzieje ¿e to tylko z braku oleju tak siê zachowywa³a.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2016
    BMW
    e38 740i 99r
    Sk±d
    Ostrów Lubelski
    Skrzynia posz³a do fachowca, okaza³o siê ¿e olej nie by³ ze skrzyni tylko prawdopodobnie ucieka³ z uszczelniacza z wa³u silnika bo za ko³em by³o mokro albo jeszcze sk±d¶ indziej (tego jeszcze nie sprawdza³em). Jak siê uda zrobiæ to napiszê co by³o przyczyn±...

Podobne w±tki

1. [elektronika] Problem z navi - brak satelit w czasie jazdy
    Przez julsan w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 31-05-2017, 12:57
  2. [silnik] szarpie na jalowym i czasem w czasie jazdy
    Przez Speedy w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 04-02-2014, 15:55
  3. Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 09-09-2013, 21:27
  4. [elektryka] Dziwne zachowanie Check Control w czasie jazdy.
    Przez Kafarek w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 19-09-2012, 18:29
  5. czego nie nale¿y za¿ywaæ w czasie jazdy?
    Przez ADASIO w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 35
    Ostatni post / autor: 21-03-2010, 19:51

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •